Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.01.2019.
16:32
b92.net, Vestionline A

Ni psi, ni mačke: Ove životinja koštaju pravo malo bogatstvo

Drugog dana Nove godine najavljene su niske temperature, ali to ni ovog jutra nije sprečilo vlasnike pasa da svoje ljubimce prošetaju.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mačke podjednako spadaju u najpopularnije kućne ljubimce, ali njihovi vlasnici nemaju tu obavezu kao ljubitelji pasa. Ribice su na drugom mestu najomiljenijih životinja, dok su konji na treći, a to je ipak dosta skuplja investicija u Srbiji. 

Međutim, neko je spreman da potroši pravo malo bogatstvo, kako bi posedovao nešto zaista specijalno. Ljudi vole da poseduju egzotične ljubimce, koji su interesantniji od drugih, a naravno i skuplji. Zato vam predstavljamo 10 egzotičnih kućnih ljubimaca, za koje treba izdvojiti dosta novca. 

Benglaska mačka - 2.630 evra 

Bengalska mačka je ukrštena vrsta, čak i uobičajena na tržištu egzotičnih kućnih ljubimaca. Nastala je kao spoj domaće, crne kratkodlake mačke i azijskog leoparda. Cilj ukrštanja ove dve vrste je kreiranje mačke manjeg rasta sa držanjem domaće mačke, a da i dalje poseduje egzotični izgled leoparda. Navodno, pet generacija uzgoja potrebno je za pravljenje savršene Benglaske mačke.

Snežni makakaki - 3.060 evra 

Ovaj primat koji je poznat po svom crvenom licu bez dlake, koji je takođe ugrožena vrsta, pripada grupi dosta manjih primata po veličini, a može da živi i do 30 godina. Posedovanje makakakija kao kućnog ljubimca je kao da imate nemirno dete koje ne možete kontrolisati. Zahtevaju puno pažnje, da ne pominjemo menjanje pelena. Oni su dovoljno veliki da budu u kavezu, što znači da ne moraju divljati po vašoj kući ili bežati. 

Vole da se penju svuda, što je deo njihove divlje ličnosti. Bilo da su ugroženi ili ne, njihovi privatni vlasnici koji pokušavaju da ih spasu od istrebljenja im zapravo ne čine nikakvu uslugu.

Pastelni piton - 6.560 evra 

Ova retka vrsta pitona veoma je tražena zbog neobične šare koju imaju na svojoj “košulji”, a to je zapravo retka genetska kombinacija žute linije sa crnim obodom. Zato se ova vrsta veoma lako razlikuje od drugih. Ukoliko želite pitona kao kućnog ljubimca, zapamtite da oni rastu do metar i po u dužinu, mogu živeti do 30 godina, a veoma su pasivne životinje. Oko pitona nema puno brige ili truda, što ih po nekim mišljenjima čini savršenim kućnim ljubimcima.

Kapucineri - 8.750 evra 

Nazvan po Kapucinskim monasima koji su nosili odore da sakriju svoja lica, Kapucineri su veoma slatki majmuni, koji su postali slavni ljubimci u Holivudu. Maleni kapuciner pojavljivao se i u hit seriji “Prijatelji”, kao i uz Džima Kerija u filmu “Ejs Ventura”. Iako je istina da su ovi majmuni korišćeni kao pomoć hendikepiranim ljudima, oko njih se mora mnogo raditi i mora se voditi računa o njima. 

Veći deo vremena, trebalo bi da budu u kavezu, kako biste ih držali podalje od nevolje. U kontrolisanim uslovima, ovi majmuni mogu da žive i do 50 godina, što znači da morate biti spremni na vezivanje za veoma dug vremenski period.

Kamila - 8.750 evra 

Kamile su domaće životinje već preko 5.000 godina, a koriste se kao ljubimci i radna snaga. U Sjedinjenim Državama, kamile su relativno skoro postale kućni ljubimci i koštaju oko 9.000 evra. Pored novca koji morate da izdvojite da biste kupili jednu kamilu, morate imati dovoljno novca za put koji mora preći da bi stigla do vas, a koji će koštati mnogo više od 9.000 evra. 

Takođe, morate kupiti i licencu i ispuniti papirologiju koja je neophodna ukoliko želite da posedujete kamilu. Pored tih dozvola, potrebno je posedovati minimum dva hektara zemlje, da kamila može bezbrižno šetati okolo. Kada se uračunaju hrana i zdravstveni troškovi, u kombinaciji sa specijalizovanim veterinarom, posedovaćete jednog veoma skupocenog ljubimca.

Hijacint Makao - 9.630 evra 

Najveći tip letećeg papagaja, Hijacint Makao je svakoga dana sve bliži listi ugroženih vrsta. Ove ptice mogu imati raspon krila do tri metra, a mogu biti dugački do 100 centimetara. Oni su takođe veoma snažni, pa se savetuje njihovo držanje u ojačanim kavezima, kako bi se onemogućio svaki pokušaj njihovog bega. 

Vole da ujedaju ljude, tako da od ranih dana moraju biti dresirani da ne pokušavaju da ujedaju svoje vlasnike. Mogu živeti i do 60 godina, a takođe mogu razviti pristojni vokabular, kojim će impresionirati goste svih uzrasta.

Palm Kakadu - 14.000 evra 

Još jedna veoma skupa ptica na ovom spisku – veoma tražena kao kućni ljubimac zbog svog interesantnog izgleda. To je veoma interesantna ptica, ali je skupa za održavanje jer ima strogu dijetu, koja se sastoji od brazilskih oraha do jabuka, pomorandži, nara, krompira, cvekle, brokolija i kelja. Palm Kakadu polaže jaje svake druge godine, ali se ne razmnožava kako treba dok je u zatvorenom, tako da su šanse za potomstvo veoma male.

Savana Mačka - 19.300 evra 

Savana Mačka je rezultat uspešnog ukrštanja domaće i afričke Serval mačke srednjeg rasta, koja živi u južnom delu Sahare. Savana je veoma inteligentna, ali se teško dobija savršeni potomak. Uzgajivači mačaka teško uspevaju da postignu parenje između Serval i domaće mačke, pa mnogi doživljavaju neuspehe. 

Ipak, kada je parenje uspešno, cena Savana mačke zavisi od količine Serval DNK u njenoj krvi. Najskuplja Savana mačka je oko 75 odsto Serval, dok je najprestižnija F1 vrsta čiji je jedan roditelj sto posto čistokrvni Serval.

Šimpanza - od 52.500 do 57.000 evra 

Posedovanje šimpanze kao kućnog ljubimca deluje veoma zabavno. Ove životinje su prilično inteligentne i na mnogo načina slične ljudima, a u svakom filmu u kom su se pojavile bile su veoma odani prijatelji. Takođe su veoma agresivne, ugrožene vrste koje treba da žive u Africi, ne u jendom porodičnom domu. 

Neki vlasnici šimpanzi su otišli toliko daleko da su im povadili zube kako ih ne bi ujedali. Sa visokom cenom i neverovatnom količinom pažnje i truda oko njih, šimpanze možda jesu slatke, ali nikako nisu namenjene da budu kućni ljubimci.

Mladunče belog lava - 122.500 evra 

Zahvaljujući interesantnoj genetskoj mutaciji, priroda nam je podarila belog lava, koji može biti nečiji po ceni od oko 122.500 evra. Ekstremno retki beli lavovi se ne mogu nikako pronaći, jer je većina rođena u zoološkom vrtu, dok ih nema u ponudi kod privatnih uzgajivača. 

Ipak, postoje oni koji pronađu uzgajivača koji će za određenu količinu novca učiniti sve što se od njega zatraži, kao što je nabavljanje najprestižnijeg, najređeg i najskupljeg egzotičnog kućnog ljubimca. Jedna stvar koju mnogi zaborave, mladunče lava izraste u odraslog lava, ogromnu divlju mačku koja će se šetati po vašoj kući ili dvorištu uz dominantan stav i pogled.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online