Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2018.
11:20
b92.net, Vestionline A

On je svoju sreću pronašao na Himalajima, a ovo su njegovi saveti za miran život

Koja je tajna sreće? Na ovo večno pitanje odgovor ima Metju Ričard, budistički sveštenik i najsretniji čovek na svetu koji je 50 godina proveo na Himalajima i tamo pronašao recept za večnu sreću.

youtube.com/ GQ
Budistički sveštenik Metju Ričard

Najsrećniji čovek na svetu Metju Ričard je kad je imao 26 godina, kao mlad naučnik, otišao na Himalaje, postao budistički sveštenik i poslednjih 50 godina proveo učeći kako biti srećan. Čak je i nauka tačnije istraživanje Fakulteta u Viskonsu dokazala da je Ričard najsretniji čovek na svetu. 

Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama-zraka (povezanih sa svesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikada pre nije bila zabeležena u nauci. 

Sreća je veština koju treba učiti, kaže Ričard koji je podelio 5 jednostavnih saveta kako biti srećan: 

Ne brinite se 

- Ne brinite se ni oko čega. Ako naiđete na neke teškoće i probleme i ako za to postoji rešenje, uradite to. Ako ne postoji rešenje, nema smisla da se brinete jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put.

Trenirajte sretan život 

- Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti izuzetno bitni za sretan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a za vežbanje treba vreme.

Pronađite svoju strast 

- Kada sam imao 20 godina, bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih se bavio i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati 'šta je to što je zaista, zaista važno'. 
Grčki pesnik Aristofan rekao je da obrazovanje nije samo punjenje vaze, nego i paljenje plamena. I taj plamen životu daje smisao. I taj plamen nije uvek tamo gde mislite da bi mogao da bude. Postoji neko područje, veština koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i uradite šta je potrebno da biste postigli željeno.

Želite sreću svakome 

- Budite altruist i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Želeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira, jer to nikome ne donosi sreću. To znači da želite da budu saosećajni i oslobođeni patnje, ljutnje, arogancije, narcizma. Altruizam znači želeti samo dobro u ljudima. 

Pomažite drugima 

- Gde god da odem, idem s ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače igde išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim nekome da pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online