Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.10.2018.
20:11
blic.rs, Vestionline A

Faraon Ramzes Veliki dobio je pasoš 3.000 godina nakon smrti (FOTO, VIDEO)

Mumiji faraona Ramzesa II izdat je važeći egipatski pasoš 1974. godine, skoro tri hiljade godina nakon njegove smrti, kako bi mogao da leti za Pariz.

youtube.com/Ripley's Believe It Or Not!
Fraon Ramzes II

Francuski naučnici koji su proučavali posmrtne ostatke faraona, tada su rekli da je mumija ugrožena i da joj je potreban hitan tretman kako bi se sprečilo potpuno propadanje.

Prema francuskom pravu, svako ko ulazi u zemlju, živ ili mrtav, mora da ima pasoš. Tako je egipatska vlada izdala pasoš faraonu, a u delu gde piše profesija stavili su "Kralj (preminuli)".

Kada je mumija stigla u Francusku, održane su sve vojne počasti koje su priličile jednom stranom državniku koji je došao u posetu u Francusku koje priliče i ukazuju se tuđim vladarima.

Tokom ispitivanja, "egiptolozi" su bili zainteresovani za mumijin primetno tanak vrat. Rendgen je otkrio da je vrat imao komad drveta koji je smešten u gornje grudi, u suštini zadržavajući glavu na mestu. Veruje se da su tokom procesa mumifikacije glava slučajno srušena od strane onih koji su vršili mumifikaciju.

U egipatskoj kulturi, ako bi bilo koji deo tela "otpadne", duša tela ne bi nastavila da postoji u "životu posle života". Zbog toga oni koji su obavljali mumifikaciju pažljivo vratili glavu i stavili drveni štap u vrat da bi se zadržali glava na mestu.

U Parizu je konstatovano i da je mumija napadnuta plesnima i preduzeti su koraci da se ovo otkloni. Utvrđeno je da je Ramzes imao povrede iz nekadašnjih ratova. Otkrivena je poveća rupa u donjoj čeljusti kralja, koja je bila dovoljno velika da doprinese smrti faraona, iako se sa sigurnošću ne može tvrditi da je to bio uzrok faraonove smrti. Takođe je utvrđeno da je u poslednjim godinama Ramzes bolovao od artritisa i da je bio pogrbljen u poslednjim godinama svoga života. Mikroskopski pregled ostataka kose faraona utvrdio je da je faraon bio riđ.

Rezultati ispitivanja su potom dopunjeni i pokazalo se da je faraon bio svetle puti i rođak sa praistorijskim i stanovništvom Sredozemlja. To je bio muškarac koji je spadao u berbersko stanovništvo Afrike.

Vladao je Egiptom od 1279. do 1212. pre nove ere. U toku svog života, a umro je kada je imao preko 90 godina (prosečan životni vek u to vreme je bio od 30 do 40 godina), Ramzes II je imao preko sto sinova i nebrojeno mnogo ćerki.

Na presto Egipta je došao sa 25 godina, a titulu "Ramzes Veliki" je zaslužno poneo jer nijedan vladar Egipta pre i posle njega nije izgradio toliko kolosalnih građevina, spomenika i hramova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online