Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.09.2018.
20:03
b92.net A

Zaboravite kola, ovo je novo omiljeno prevozno sredstvo

U svetu je prošle godine prodato 34 miliona električnih bicikala a očekuje se da će njihova prodaja 2023. godine prevazići 40 miliona primeraka.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukupna vrednost tog tržišta premašiće 25 milijardi dolara, objavio je časopis "Biznis i finansije".

Ogromna većina proizvedenih dvotočkaša na struju odlazi u Kinu, dok se ostatak uglavnom raspoređuje na tržišta Evrope i SAD. 

Navodi se da Amerika, iako kaska za Azijom i Evropom, poslednje dve godine beleži najveći rast u prodaji električnih dvotočkaša, 25 odsto godišnje, a u Evropi prednjače Holanđani, kao i Austrijanci i Danci, dok se kao ozbiljni proizvođači pomaljaju Portugalci. 

Globalno tržište električnih bicikala raste velikom brzinom a prognoze kažu da se takav trend neće uskoro prekinuti, zato što žitelji gradova sve više žele da poseduju "zelena", efikasna, ali i zapreminski ekonomična prevozna sredstva. 

"Nagla ekspanzija korišćenja e-bicikala omogućena je zahvaljujući naglom padu cena proizvodnje litijum-jonskih punjivih baterija pre nešto više od deset godina. Dodatan zamajac rastu prodaje električnih dvotočkaša očekuje se i od uprava najvećih svetskih gradova, koji se već godinama suočavaju sa problemima vezanim za saobraćajne gužve i zagađenost vazduha", piše "Biznis i finansije". 

Kinezi već sada toliko masovno upotrebljavaju e-bicikle, da je njihova vožnja pre dve godine postala i zvanično zabranjena na ulicama Pekinga i nekoliko drugih gradova. 

Uprkos činjenici da Kina predstavlja više od četiri petine globalnog tržišta, i da se u njoj nalazi preko 700 kompanija koje se bave proizvodnjom električnih bicikala, kao i da se broj dvotočkaša na struju koji su već u upotrebi u ovoj zemlji procenjuje na neverovatnih 200 miliona, kineske vlasti su pre dve godine proglasile - zabranu za vožnju e-bicikala u 10 najvećih gradova, među kojima su Peking, Šangaj, Guangžu i Šenžen. 

Razlog je ogromna prenaseljenost tih gradova, gde prelazak sa automobila na bicikle predstavlja zanemarljivo smanjenje prostora, a zapravo dodatno ugrožava bezbednost u saobraćaju, s obzirom da se Kinezi neretko voze i po dvoje-troje na jednom biciklu i kreću u svim zamislivim pravcima preko ulica, trgova i drumova. 

U narednoj deceniji u svim projekcijama se kao ključni igrač na tržištu električnih automobila se spominje Indija. 

U zavisnosti od dodatne opreme, željenog luksuza, kao i dela sveta u kome se proizvode, cena električnih automobila sada je između 700 i 6.000 dolara, a u Kini mogu da se kupe i modeli sa početnom cenom od 125 dolara. 

U Srbiji nije potrebna nikakva vozačka dozvola za e-bicikle, pa samim tim ni registracija, a tako je i u SAD, Kini, ili na severu Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online