Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
18:03
b92.net A

Naučnici rešili viševekovnu misteriju kipova sa Uskršnjeg ostrva

Neki od poznatih velikih kipova na Uskršnjem ostrvu imaju na glavi crvene kape, koje se nazivaju "pukao". Kape su napravljene od crvenog kamena iz kamenoloma koji se nalazi na drugom kraju ostrva i izgleda kao da su dodate nakon što su skulpture napravljene.

commons.wikimedia.org/Bjarte Sorensen
Kipovi sa Uskršnjeg ostrva

Zašto i kako su te crvene kape, teške 12 tona, dospele na kipove visoke četiri metra, nešto je što već dugo muči naučnike. Nakon mnogo godina nagađanja, arheolozi sa Državnog univerziteta Pensilvanije došli su do moguće tehnike pomoću koje su kape postavljene na vrh kipova, piše IFL Science. 

- Bilo je mnogo ideja, ali mi prvi iznosimo pretpostavku koja koristi arheološke dokaze - kaže student antropologije Šon Hikson. 

U 13. veku ostrvo su prvi naselili polinezijski pomorci. Decenijama nakon pristajanja na njegove obale, oni su dva veka proveli gradeći gigantske kipove od kamenja vulkanskog porekla.

Stručnjaci se još raspravljaju oko toga, ali je sada opšteprihvaćeno da su ti monoliti iz kamenoloma prebacivani ljuljanjem sa jedne na drugu stranu (npr. kao kada pomerate nameštaj).

Ali je kamenolom iz koga je vađen svetlocrveni vulkanski kamen od koga su napravljene kape udaljen više od 12 kilometara. 

commons.wikimedia.org/Chmouel Boudjnah

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Archeological Science, slaže se sa tezom da su kape stavljene nakon što su kipovi završeni, što znači ne pre 15. ili 16. veka, verovatno tek nakon što su ih dokotrljali iz kamenoloma u grubom obliku, pa ih na licu mesta obradili. 

Pretpostavlja se da je to tačno, pošto je takvo kamenje, oko 70 komada, nađeno na putu od tog kamenoloma prema statuama. 

Da bi 12 tona teško kamenje podigli na kip, graditelji su koristili rampe. Savremene metode primene fotogrametrije i 3D tehnologije ukazuju na udubljenja na bazi kamenja koja sugerišu da kape nisu mogle jednostavno da se guraju rampom.

Umesto toga, naučnici tvrde da su preko velikih rampi, na vrh uspravnih kipova, kape kotrljane pomoću kanapa kakve i danas koristimo za podizanje teških tereta. Rotaciona poluga omogućavala im je da teške predmete do rampe dižu relativno lako. Za obavljanje tog procesa, tvrde naučnici, trebalo je manje od 15 snažnih radnika. 

Zašto su sve to radili ostaje nepoznato. Većina naučnika veruje da su kape korišćene za razlikovanje kipova ili označavanje određenog statusa, prenosi Telegram. 

Pretpostavlja se da su oni sa kapama bili višeg statusa i imali veću važnost u obrednim ceremonijama. Smatra se da kape predstavljaju kosu umotanu na temenu glave. 

Jedno je, međutim, sigurno. Stavljanje kape na vrh kipa nije bilo nimalo lak zadatak i sigurno je za graditelje imalo veoma duboko značenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online