Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.03.2018.
23:23
Vesti A

Kiborg sa antenom

Odavno nije tajna da poklonici naučne fantastike idu ispred svog vremena. Roboti, letovi u svemir, aparati za bežičnu komunikaciju i mnoge druge zanimljive stvarčice i pojave najpre su zaživeli u pričama i filmovima, pa tek onda u stvarnom životu.

EPA
Uvek drugačiji od svih: Nil Harbison

Tako je i sa - kiborzima. Pola ljudi - pola mašine i raznorazni robokapi najpre su golicali maštu "vernicima" ovog žanra, a sad već nije ništa čudno ako upoznate osobu s ugrađenim implantom i sposobnostima o kojima obični smrtnici mogu samo da sanjaju.

Nil Harbison je jedan od njih. Ovaj 32-godišnji londonski umetnik izaziva pažnju gde god se pojavi. Ništa čudno - u kičmu mu je kao produžetak kičmene moždine ugrađena antena koja u blagom luku prelazi preko njegove glave i stoji iznad urednih šiški oivičenog čela.

Punjenje

Nil redovno mora da puni antenu, poput baterije mobilnog telefona. Ali, veruje da će već za par godina tehnologija još više napredovati, pa da će uz pomoć protoka krvi moći da proizvodi struju za napajanje.

Harbison je kiborg. Tačnije rečeno, unapređena verzija ljudskog bića, "Čovek 2.0", koji zahvaljujući osetljivim senzorima drugačije doživljava i oseća svet koji ga okružuje.

A sve je počelo tako što je rođen kao - daltonista. Odrastao je u crno-belom svetu. Znao je, recimo, da je paradajz crven, a trava zelena, ali nije imao pravu predstavu šta to zapravo znači. Međutim, Nil nije padao u očaj zbog ovog nedostatka. Znao je da je drugačiji - multietničnost mu je podarena rođenjem, pošto mu je otac bio iz Severne Irske, a majka Katalonka. Odrastao je u Barseloni, od malih nogu je učio da svira klavir, kao 11-godišnjak je komponovao, a sa 19 se preselio u Englesku gde je diplomirao na Umetničkom univerzitetu u Darlingtonu.

Muzika ga je učinila uspešnim i najzad je mogao da ispuni dugodišnji san. Sam je finansirao operaciju kojom mu je 2004. godine ugrađena antena.

- Na planeti ima i nekih bioloških kiborga, koji su to postali rođenjem, ali ovo je bio moj izbor - kaže Nil, koji je finansirao čitav projekat.

Operacija je bila izuzetno zahtevna, a još teže je podneo post operativni period.

- Mesecima sam imao košmare jer mi se telo navikavalo na novi organ - kaže umetnik.
Baš tako, on ugrađeni dodatak smatra organom, a ne antenom.

Šta je dobio? Počeo je da sanja u bojama! Kroz receptore non-stop budne antene boje oseća uz pomoć frekvencija. Ipak, priznaje da ne može da zna koje će mu boje biti snovi. Niti da spreči bol. Jer, pošto je njegova antena stalno aktivna, ponekad se i umori ili razboli. Kao kad običnog čoveka zaboli zub...

Nil Harbison, konceptualni umetnik i neobičan čovek koji je odlučio da postane drugačiji, osnovao je fondaciju koja se bori za veća prava kiborga i njihovu integraciju u ljudsko društvo..
Jer, kiborzi su definitivno među nama.

Oseća i Mesec

Sposobnost da oseća i razlikuje boje nije jedina koju je Nil dobio ugradnjom antene. U stanju je i da oseti povišeno UV zračenje, da shvati neke reakcije životinja i da zahvaljujući internetu bude povezan sa različitim servisima na planeti i u svemiru. Može čak da razmenjuje podatke sa NASA i da oseti seizmičke promene na Mesecu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online