Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
13:56
b92.net, Vestionline A

Rešana misterija "vanzemaljca" iz pustinje Atakama (FOTO)

Od kako su, pre 15 godina, mumificirani ostaci humanoidnog bića, dužine 15,2 centimetra, pronađeni u napuštenom rudarskom gradu u čileanskoj pustinji Atakama, razne priče i brojne spekulacije o tom neobičnom otkriću ne prstaju.

twitter.com/NewsDaily112
Vanzemaljci - večita tema istraživača (Foto: Ilustracija)

Skelet, koji je kasnije prodat privatnom kolekcionaru iz Španije, izgledao je i delovao toliko bizarno, da je čak u jednom dokumentranom filmu poslužio kao potencijalni dokaz postojanja vanzemaljskog života. 

Naučnici iz Kalifornije su sada uspeli da dođu do DNK uzorka iz kostiju mumuje i da, na osnovu njega, slože sve delove slagalice ove istinite i veoma tragične priče o individui poznatoj kao Ata. 

Umesto da bude postilac iz nekog drugog sveta, Ata je bila devojčica koja je, kako se čini, mrtvorođena ili je umrla neposredno po dolasku na svet, i to sa razarajućim mutacijama koje su oblikovale veoma neobičan izgled njenog tela, piše britanski Gardijan. 

Ata je pronađena 2003. godine u mestu La Noria, nekadašnjem rudarskom gradiću u kome se vađen natrijum nitrat (čilska šalitra), i tada je bila uvijena u belo platno i vezana ljubičastom trakom.

Skelet je izgledao zaista neobično, na mnogo načina. Iako dugačak svega 15-ak cenitimatara, kosti su imale odlike kostiju deteta od šest ili osam godina. Umesto uobičajnih 12 pari rebara, bilo ih je samo 10. Glava mumije je izduženog, konusnog oblika. 

Ti čudni ostaci zainteresovali su profesora mikorobiologije i imunologije sa kalifornijskog univerizteta Stenford Gerija Nolana, koji se ponudio da ih prouči.

On je 2013. godine zaključio da je Ata bila čovek, ali je objašnjenje razloga njenih dramatičnih deformiteta tada ostalo daleko od razjašnjenog.

Nolan je sada, uz pomoć kolega sa Kalifornijskog univerzitata iz San Franciska, objavio detaljnu analizu Atinog genetičkog sklopa.

Iz uzorka DNK ekstrahovanog iz kostiju, naučnici su zaključili da je devojčica imala mutacije najmanje sedam gena, koji su odgovorni za velike deformacije skelata i razvoja kostiju. 

Osim deformacija, Ata je mogla da boluje i od kongenitalne dijafragmalne hernije, relativno čestog i po život opasnog defekta, koje se javlja na rođenju, pošto dijafragma nije u stanju da se razvije kako treba.

Daljim analzama je ustanovljeno da njen DNK najbilže odgovara onome kod većine Čileanaca. 

Nolan veruje da je Ata umrla na rođenju, a da su njeni ostaci prvobitno pronađeni 40 godina kasnije. Njene deformacije su bile tolike da bi je bilo nemoguće hraniti. 

Otkriće mutacija koje su dovele do preteranog starenja Atinih kostiju moglo bi u budućnosti da pomogne pacijentima koji imaju probleme sa kostima i skeletom. 

- Razumevanje ovog procesa bi moglo da nam omogući razvoj terapija i lekova koji utiču na razvoj kostiju kod, na primer, ljudi koji su preživeli saobraćajne nesreće. Iako je priča o Ati počela kao senzacija o vanzemaljcima, i brzo se proširila po celom svetu, ona je ustvari prava priča o ljudskoj tragediji. Žena je rodila nepravilno razvijenu bebu, koja je kasnije očuvana na takav način koji je omogućio da bude prodata kao nekakav čudan artefakt. Na kraju ispada da je u pitanju čovek sa fascinantnom pričom o genetičkom razvoju, iz koje bismo mogli da naučimo nešto i na osnovu toga pomognemo drugima - kaže Nolan. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online