Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
09:29
Vestionline, Jutarnji.hr A

Da li je vaša mačka dešnjak ili levak?

Bilo da pokušavaju da vam ukradu poslednji zalogaj ručka ili da se penju po nameštaju (a i vama, ako ćemo iskreno), mačke biraju kojom će šapom započeti svoje kretanje.

pixabay.com
Životinje levaci snažnije reaguju na strah

Novo istraživanje je naime, pokazalo da ženke favorizuju svoju desnu šapu, dok mužjaci favorizuju levu. Naučnici kažu da su takve preferencije ipak stvar svake mačke ponaosob, ali da mužjaci većinom hod započinju levom, dok ženke to rade desnom.

Istraživači kažu da bi razumevanje zašto mačke preferiraju jednu, a ne drugu šapu, moglo dovesti do boljeg shvatanja njihovog odgovora na stres.

- Životinje levaci, koji se oslanjaju na desnu polovinu svog mozga za obradu informacija, snažnije reaguju na strah, agresivne ispade i lošije se nose sa stresnim situacijama od životinja dešnjaka - rekla je koautorica studije Debora Vels s Kraljičinog univerziteta u Belfastu i dodala da je desna polovina mozga zadužena za obradu negativnih emocija.

Studija je sprovedena u domovima vlasnika mačaka i fokusirala se na spontano ponašanje. Ukupno gledajući, istraživački tim je analizirao podatke koje su vlasnici 44 mačke (20 ženki i 24 mužjaka) prikupili posmatrajući njihovo kretanje po kući. Vlasnici su tokom tri meseca beležili kojom šapom njihove mačke gaze u šljunak za nuždu, na kojoj su se strani tela odmarale i slično.

Tokom tri meseca, koliko je trajalo istraživanje, vlasnici mačaka zabeležili su 50 ponavljanja svakog poteza ili kretanja.

Mačke su takođe učestvovale u testu posezanja za hranom, pa su za njom morale posegnuti 50 puta. Svaki pokušaj se beležio u smislu toga kojom su šapom mačke pokušale da dohvate obrok.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Animal Behaviour i pokazali su da mačke, za razliku od ljudi - koji su u 90 posto slučajeva dešnjaci - nemaju preferenciju u smislu šapa, ali da pojedine mačke imaju dominantnu šapu.

Ukupno gledajući, 73 posto mačaka favorizovalo je jednu šapu kada su posezale za hranom, 70 posto je sa svojom "jačom" šapom započelo spust niz stepenice i 66 posto je sa omiljenijom šapom gazilo u šljunak za nuždu.

Međutim, samo 25 posto mačaka je favorizovalo jednu stranu tela kada se radilo o odmaranju i izležavanju. Ta preferencija nije bila povezana s favoriziranjem određene šape za prvi korak.

Ranije slične studije koje su sprovedene na psima sugerišu da bi preferiranje jedne u korist druge šape moglo biti stvar hormona, međutim, istraživači sumnjaju da je to cela priča, jer su sve 44 mačke sterilizovane.

- Ne znam da objasnim zašto mačke preferiraju jednu, a ne drugu šapu. To ima neke veze s razlikama u strukturi i funkcionisanju mozga kod mužjaka i ženki, međutim, detalje ne znamo - rekla je Vels, a piše "Jutarnji".

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Zašto nas psi ližu?
ZANIMLJIVOSTI Zašto nas maca prati?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online