Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.01.2018.
11:31
b92.net, Vestionline A

"Rupa" u Velikoj piramidi čuva nešto veliko (FOTO)

Misteriozna ogromna šupljina, dužine preko 30 metara, koja je otkrivena u Velikoj piramidi u Gizi, mogla bi da čuva gvozdeni tron napravljen od rude meteora.

youtube.com/DOCUMENTALIA
Misterija Velike piramide je rešena

Arheolozi smatraju da je tron postavljen u piramidi kako bi pomogao faraonu na njegovom putu u sledeći život, piše Dejli mejl. 

Ogromna šupljina otkrivena je početkom novembra 2017. u sklopu projekta skeniranja piramida pomoću radiografije i 3D rekonstrukcije, ali arheolozima još nije jasno čemu je taj prostor služio. 

Šupljina je oblika hodnika i moguće je da se još pruža u visinu unutar piramide. 

Keopsova piramida, napravljena oko 2550. godine pre Hrista, jedan je od najvećih i najkompleksnijih spomenika u istoriji arhitekture. 

Ima tri poznate unutrašnje prostorije, kojima je moguće pristupiti kroz uske tunele, od kojih se jedan, pre dolaska u kraljičinu pogrebnu komoru, iznenada naglo širi i diže kako bi formirao tzv. Veliku galeriju koja vodi do kraljeve komore. 

- Novootkrivena prostorija nalazi se iznad galerije, ali nema praktičnu funkciju "smanjenja težine" nad njom, jer je krov galerije već građen posebnom tehnikom upravo zbog toga - kaže Đulio Malji direktor Odeljenja matematike i profesor arheoastronomije na Politekniko di Milano.

 
On dodaje da se posmatranjem trona kraljice Heteferes, koji je pronađen u komadima i kasnije rekonstruisan, može pretpostaviti kako bi taj tron trebalo da izgleda.

Radi se o niskom stočiću od kedrovine prekrivenim zlatom i keramikom. Keopsov tron bi mogao da bude sličan tom, samo prekriven i tankim gvozdenim pločama. 

- Postoji moguća interpretacija, koja se dobro slaže s onim što znamo o egipastkim pogrebnim religioznim običajima navedenim u drevnim zapisima. U tim zapisima se navodi da će faraon, pre nego što dosegne zvezde severa, morati da prođe kroz "vrata neba" i sedne u svoj "gvozdeni tron" - kaže Malji. 

“Jasno je da to ne bi bilo liveno, već meteorsko gvožđe, koje je palo s neba u obliku gvozdenih meteora (koje je specifično po tome što sadrži visok postotak nikla), baš kao što se i spominje u zapisima”, kažu naučnici. 

Egipćani su koristili meteorsko gvožđe za izradu predmeta dizajniranih posebno za faraona, uključujući i poznati Tutankamonov bodež.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online