Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.12.2017.
22:11
telegraf.rs, Vestionline A

"Podzemni" supervulkan može da uništi SAD i izazove kataklizmu (FOTO)

Ispod američkog nacionalnog parka Jeloustoun krije se supervulkan koji bi u slučaju da eksplodira mogao da uništi čitav kontitent, a da u ostatku sveta istovremeno izazove kataklizmu.

pixabay.com
Supervulkani kao pretnja budućnosti (Foto: Ilustracija)

Šta je supervulkan?

Supervulkani su vulkani čije su erupcije proizvele lavu koja je prekrila više od 1.000 kvadratnih kilometara površine. U SAD ih ima tri, a ima ih i u Indoneziji, Novom Zelandu, Japanu, pa čak i u Italiji.

Jeloustoun je do sada eksplodirao tri puta u svojoj 1,2 miliona godina staroj istoriji, ali čovek nije doživeo nijednu. Poslednja erupcija dogodila se pre 630.000 godina.

Šta onda neke naučnike navodi na tvrdnju da se sledeća erupcija neće dogoditi za nekoliko hiljada godina kako se do sada verovalo, već za nekoliko desetina godina?

Geološke analize sada pokazuju da magma može da napuni komore u vulkanu mnogo brže (pre se smatralo da za punjenje komora i erupciju treba barem hiljadu godina) i da, ako do procesa dođe, Jeloustoun može da eksplodira do 2030.

Razmere kataklizme

Međutim, čak i da predvidimo tačan datum iduće erupcije, sa sadašnjim znanjima i tehnologijom ne bismo mogli baš mnogo da učinimo za spas naše planete.

Kad bi se ljudi evakuisali sa svih ugroženih područja, gotovo cele Amerike, erupcija bi napravila zaista veliku štetu.

Supervulkan poput Jeloustouna ima snagu da u vazduh "ispljune" 1.000 kubnih kilometara pepela i kamenja.

Osim što bi prekrio tlo američkog kontinenta, stvorio bi oko zemlje omotač i zaklonio sunce.

To bi dovelo do vulkanske zime i bitno bi se spustila temperaturu.

Otrovne pare koje bi se širile sadržavale bi sumpor-dioksid, što bi izazvalo pojavu kiselih kiša. I sve to moglo bi da traje godinama.

Opasnost je bliža od Amerike

Ako mislite da je Jeloustoun ipak dovoljno daleko da mi u Srbiji ne moramo da se brinemo zbog njegove moguće erupcije, razlog za zabrinutost daje nam još jedan supervulkan, ovog puta u našem relativnom komšiluku.

Reč je o supervulkanu Flegrejska polja u napuljskom zalivu, koji Napulju (a zapravo i celoj Evropi ) preti sa zapadne strane (dok Vezuv preti s istočne). 

Njegova erupcija bi za čovečanstvo mogla da ima podjednako kobne posledice kao i erupcija Jeloustouna.

Za sada se možemo nadati da su sitni znakovi upozorenja koje nam odašilju Jeloustoun i ostali supervulkani ipak samo "lažna uzbuna" i da će se stvarnom opasnošću baviti tek naši potomci, u sledećem milenijumu. Međutim, nikad se ne zna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online