Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.11.2017.
14:31
telegraf.rs, Vestionline A

U zidu pronađen ponos carske Rusije (VIDEO)

Ile Đorđiev (68) iz Velesa, u Makedoniji, kada je odlučio da renovira deo stare porodične kuće, koja se nalazi u Ulici Maksim Gorki, nije ni sanjao da će naleteti na pravo blago.

youtube.com/RockIsland1913
Obeležje Crvene armije: Nagan M1895

Tokom građevinskih radova na staroj kući, u udubljenju jednog od zidova, u četvrtak je pronađeno čak 18 revolvera marke "nagant" kalibra 7,62 mm, koje je pre 122 godine koristila ruska carska vojska, a kasnije turski askeri i makedonski komiti.

O svom otkriću vlasnik kuće Ile Đorđiev je obavestio policiju, koja je izvršila uviđaj i pokupila vredne revolvere.

- Nedavno je pao krov stare kuće, pa smo odlučili da je renoviramo. Dok smo rušili jedan zid između dve sobe pojavilo se udubljenje. Kada smo ga otvorili, u njemu su se nalazili stari pištolji, pa smo pozvali policiju. Pištolji su bili odlično očuvani, svi umotani u zavoje, osim jednog, koji je bio oštećen i zarđao. Na pištoljima se nalazio turski znak polumesec. Na zidu, u kome su bili sakriveni, nije bilo nikakvog obeležja koje bi ukazivalo da se tu nešto krije - izjavio je vlasnik kuće Ile Đorđiev za skopski portal sdk.mk.

Ni on, ni njegova supruga Sofija nisu ni sanjali da se u njihovom domu nalazi takvo istorijsko blago, iako je pre 20-tak godina, prilikom renoviranja drugog dela kuće, u njoj bila pronađena vreća puna metaka, ali puščanih.

- Moj otac je kupio kuću 1953. godine od poznatog makedonskog reditelja Trajčeta Popova, oca reditelja Stoleta Popova. Od koga su je oni pre toga kupili, ne znam, ali stariji žitelji Velesa su pričali da je tu, u mahali Megdan bilo Turaka koji su se posle odselili - kaže Đorđiev.

"Nagan M1895" ili "nagant M1895" je revolver koji je 1895. godine uveden kao standardno oružje oružanih snaga Ruskog Carstva, a u prvim decenijama je služio kao standardno naoružanje sovjetske Crvene armije.

Ime je dobio po svom dizajneru, belgijskom inženjeru Leonu Nagantu, poznatom po tome što je dizajnirao Mosin-Nagan, standardnu brzometnu pušku ruske carske vojske, uvedenu nekoliko godina ranije. Revolver je naručen kao zamena za Smith & Wesson Model 3 i druge modele koji su koristili municiju sa crnim barutom.

U dobošu je imao 7 metaka posebno dizajniranih za taj model kalibra 7,62 mm, a specifičnost mu je bila u takozvanom plinskom zatvaraču koji je omogučavao veću preciznost i brzinu metka, kompenzirajući tako relativnu slabost municije.

Iako se relativno sporo praznio i punio, "nagan" je brzo stekao popularnost, pre svega zbog jednostavne konstrukcije ali i otpornosti na vlagu, zimu i druge vremenske prilike. Koristio se i u burnim revolucionarnim događajima, pa je upravo njime 1918. godine masakrirana ruska carska porodica.

U ranim godinama sovjetske vlasti, članovi vladajuće Partije su ga koristili kao svojevrsni statusni simbol, odnosno primanje revolvera sa petokrakom zvezdom se smatralo izuzetnom počašću.

Revolver "nagan" se proizvodio sve do Drugog svetskog rata, a iz vojne upotrebe je konačno povučen tek 1952. godine, ali se i nakon toga u upotrebi neko vreme zadržao u miliciji i sovjetskim bezbednosnim službama.

Sudeći prema makedonskim narodnim pesmama, ove revolvere su koristili i komiti, a sa takvim pištoljem se 24. marta 1906. godine ubio poznati Bitoljski vojvoda Đorđi Sugarev kada su ga opkolili turski askeri u selu Paralovo. 

Njegova smrt je opevana u pesmi "Zaplakalo je Mariovo“, koju je otpevla slavna Vaska Ilieva, a u poslenjim stihovima se pominje samoubistvo Đorđija Sugareva sa revolverom Nagant.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online