Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
23:23
Vestionline, Tanjug A

Ogroman crni vuk primećen kod Dragačeva, prate ga kamere

Nekolicina meštana sela Gornji Dubac u dragačevskom ataru, "naslonjenom" na planinu Čemerno primetila je pre dva dana ogromnog crnog vuka.

pixabay.com
Da li džinovski vuk može predstavljati opasnost po meštane?

Posebno ih je u tome zabrinulo što su divlje zveri ostavile tragove nadomak prvih kuća.

- Vraćao sam se kolima u prvi sumrak i u jednom trenutku ogromna životinja preskočila je skoro ceo put. Mahinalno sam reagovao i zakočio, a onda vratio kola u rikverc usmerivši svetla ka proplanku. Na njemu je stajao ogroman vuk, skoro duplo veći od svih koji su ikada viđeni na ovom terenu - priča Ljubiša Milić, meštanin Gornjeg Dubca. 

A Božidar Rudinac, predsednik lovačke organizacije u Dragačevu, potvrdio je da je primećen "nesrazmerno" veliki crni vuk kome su meštani već dali ime Garo. 

Pročitajte još:

pixabay.com

* Ogromni vukovi trčali uz automobil! (VIDEO)

- Naše lovište je zaista bogato raznom divljači, ali crni vuk se nikada do sada nije pojavljivao u njemu. U lovištu su postavljene kamere koje će reagovati na pokret i nadamo se da ćemo uskoro imati i fotografije. Crni vuk je prava retkost u celom regionu, jer je ovo područje naseljeno uglavnom sivim vukom. Mi pouzdano znamo da u lovištu imamo četiri i držimo ih pod kontrolom. Oni su nam veoma značajni, jer čiste teren i ne dozvoljavaju pojavu šakala, koji su veoma štetni i ne biraju plen - rekao je Rudinac u izjavi za Glas zapadne Srbije. 

Na pitanje da li džinovski vuk može predstavljati opasnost po meštane, kaže da svakako treba biti oprezan, ali primećuje da nikako nije prijatno sresti se sa njim, jer se, objašnjava, radi o velikom primerku koji je težak oko 60 kilograma, što je gotovo dvaput veća telesna težina od prosečnog sivog vuka teškog 25 do 30 kilograma. 

Susret sa džinom imao je i šumar Milanko Marinković, ali ne direktan. On je, kaže, na obodu planine samo primetio tragove zveri. 

- Naišao sam na stope koje sam zaštitio sa nekoliko većih kamenova. Sudeći samo po njima i znajući kako izgleda vučji trag, radi se o velikom primerku - opisao je Marinković. 

Inače, pre desetak godina ovo područje "posetio" je i medved rodom sa Tare, kojeg su Dragačevci krstili Miloje. 

Međutim, na tom terenu se zadržao svega desetak dana, nakon čega je, kako je registrovao satelit, prešao albansku granicu. 

U ovom lovištu vodi se uredna statistika, pa je tako zabeleženo da se u njemu nalazi oko 1000 primeraka srneće divljači, između 70 i 80 divljih svinja, četiri vuka, šest medveda i u poslednje vreme sve veći broj divljih tetreba, odnosno popularne leštarke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online