Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.10.2017.
23:11
sputniknews.com, Vestionline A

Ovo je jedina zemlja koje se teroristi plaše, a "vri" od turista

Poznato je da Italija "vri" od turista, pa i od migranata, ali još se nije dogodio ni jedan jedini smrtonosni napad džihadista. Razlog je, na prvi pogled, neverovatan, ali i logičan.

EPA/Allesandro Di Meo
Vatikan bi bio "idealna meta" terorista, ali to se nije desilo

Sve veće evropske zemlje već su bile mete napada: Britanija, Francuska, Nemačka i Španija, iako je u tim zemljama zabeležen manji broj ilegalnih imigranata.

Primera radi, u prvoj polovini 2017. godine samo u Italiju ušlo je 82 odsto ilegalnih imigranata od sveukupnog broja ilegalnih imigranata koji su ušli u Evropu.

Najzanimljivije objašnjenje jeste ono koje zastupa tezu da je Italija izuzetak jer je italijanska mafija uspela da spreči džihadiste da se grupišu i organizuju napade.

Tu tezu su zasnovali na jednom primeru.

- Primetili smo da da italijanski mafijaši imaju veću kontrolu na južnim delom zemlje, a većina muslimana živi na severu zemlje, a čak ni tamo nisu oformili svoja geta, niti žive u već postojećim - rekao je Arturo Varveli sa Međunarodnog fakulteta za političke nauke u Milanu.

Velika je uloga mafije, ali veliku ulogu u suzbijanju terorizma ima i policija, koja u tome ima veliko iskustvo.

- Jednim delom, to mora da bude pod kontrolom mafije. Borba protiv organizovanog kriminala je našim službama dala veliko iskustvo i to baš u nadziranju čvrsto povezanih manjih grupa. Takođe, imamo iskustvo iz procesa nadziranja levih i desnih terorističkih ćelija koje su delovale u Italiji tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka - ispričao je za Ekonomist lokalni policijski komandant.

Tamošnji sudovi takođe nemaju problema sa izdavanjem naloga za nadziranje i prisluškivanje. U ostalim zemljama to ide malo teže.

Kada je 24. avgusta boing 737 sa aerodroma u Bolonji poleteo za Tiranu, glavni grad Albanije, u njemu je bilo 209 osoba koje su proterane iz Italije zbog verskog ekstremizma. 

Samo dan ranije iz pritvora je pušten 22-godišnji musliman, a uhapšen je zato što je na ulazu u crkvu jednu osobu pokušao da odgovori od te namere.

On je pod konstantnim policijskim nadzorom otkad je prvi put priveden, početkom 2016. godine.

Ali postoji još jedan razlog zašto je Italija sigurnija od drugih zemalja.

Oni i nemaju tako veliki broj ljudi koje bi nadzirali jer ih većim delom izručuju trećim zemljama ili vraćaju u zemlje odakle su došli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online