Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.06.2010.
13:46
Novosti.rs A

Niko neće u školu za trubu

Tek otvorena katedra za trubu u Vranju ne privlači mnogo prve polaznike. Budućim trubačima važnije priznanje pobednika Guče nego školska diploma.

Nema nagrade na Saboru u Guči koju Ekrem Mamutović, šef orkestra koji nosi ime po njegovom slavnom pradedi trubaču Bakiji Bakiću, nije osvojio. Ekrem je, međutim, samouki muzičar. Baš kao i desetine njegovih kolega iz ovih krajeva, koji sviraju - po sluhu.

Jer, iako Vranje ima muzičku školu, u njoj nema odseka za trubu. Tačnije, nije ga bilo sve do ovog leta. Međutim, na prvog školovanog trubača iz Vranja moraće da se sačeka još koju godinu jer u predviđenom roku u vranjsku muzičku školu niko se nije prijavio!

Zbog toga je konkurs produžen, ali tek nekoliko zainteresovanih je postavilo pitanje da li će biti primljeni pošto imaju "previše“ godina ili ne ispunjavaju neki drugi uslov?

Sviranje trube bi trebalo da počne da se uči između osme i 12. godine. Pre toga je prerano, jer disajni organi dece nisu razvijeni dovoljno, pa može da dođe do zaostatka u rastu. Posle toga je, pak, kasno - podvlače u Muzičkoj školi.

"Majstor“ Ekrem, opet, ima teoriju da je pravo vreme za učenje trube kada sa napuni pet godina života.

"U tom periodu se navikavaš na trubu, na zvuk, vežbaš uvo. Evo, moj sin Dobrivoje ima samo tri i po godine, a već ume da odsvira osnovne tonove. U mom komšiluku ima bar tridesetoro talentovane dece stasale za učenje. Svakog dana dolaze da slušaju kako kolege i ja sviramo. Tako sam i ja počinjao. Da sviram trubu učio sam od dede, oca i strica", priseća se Ekrem.

Marija Marković, direktorka Muzičke škole "Stevan Mokranjac“, kaže da uopšte nije bilo jednostavno otvoriti novi odsek. Ona poručuje i da će učiniti sve da od septembra prva generacija budućih trubača sedne u klupe.

"Pisali smo Ministarstvu prosvete, oni su nam odobrili, onda je trebalo obezbediti i profesora trube, a takvih je u Srbiji veoma malo. Ipak, predavač iz Leskovca pristao je da drži časove i ovde. Bilo bi šteta da posle svega odsek ostane samo u papirima kao ideja", smatra Markovićeva.

"Učenje u Muzičkoj školi je besplatno, a obezbeđeni su i instrumenti" poručuju sa "katedre“ za trubu u povoju.

U Gornjoj čaršiji, gde živi većina vranjskih trubača, kažu da skoro svi oni drže privatne časove i da je na njima poprilična gužva, iako se za čas sviranja plaća po pet evra.

Bezmalo svaki učenik ne skriva radost što im prve korake u druženju s trubom pokazuju Ekrem Mamutović, Nenad Mladenović ili Demiran Ćerimović. Pogotovo ako im kasnije oni potvrde da znaju da sviraju. Koga onda interesuje zvanična, školska diploma?

"Mi se sa trubom rađamo, njen zvuk je prvo što čujemo. Ili jesi, ili nisi trubač, tu nikakve note ne pomažu", smatra dvostruki pobednik u Guči Demiran Ćerimović.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online