Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
23:45
guardian A

Nevreme ih nateralo da skrenu sa puta, a onda su otrkili nešto neverovatno

Jedan fotograf je slučajno snimio amazonsko pleme koje još nije uspostavilo kontakt s civilizacijom pošto je njegov helikopter morao da skrene s redovne rute da bi izbegao oluju.

Neplanirano je preleteo iznad nepoznatog plemena i njihove dugačke kolibe.

- Zgrabio sam fotoaparat i počeo da slikam - kaže brazilski fotograf Rikardo Stakert.

- Nisam imao puno vremena da zamišljam šta se događa.

Bio je to srećan trenutak za Stakerta. Primetio je građevinu dok je bio u Akreu, saveznoj državi u blizini granice s Peruom, i to baš dok je išao da fotografiše pleme urođenika s kojim je uspostavljen kontakt.

Tokom povratnog leta, 18. decembra, uspeo je da napravi još očaravajućih fotografija koje nude uvid u živote izolvanog plemena. Brazil ima oko 80 takvih grupa, ali njihovo postojanje je pod sve većom pretnjom ilegalnih drvoseča, rudara i krijumčara droge.

Stakerta je posebno impresionirala boja na telu jednog od muškaraca, za koju smatra da je kamuflaža.

- Kada je hladno mi na sebe stavimo odeću. Oni stave tu boju da bi se zaštitili - rekao je.

- Pomislio sam u sebi: Moraš da fotografišeš ovo, mora biti sačuvano - ispričao je fotograf.

Bolje za njih da ostanu izolovani

U državi Akre žive tri izolovane grupe, kaže Hose Karlos Meireljes, stručnjak za brazilske domoroce s 40 godina iskustva, a koji je bio u istom helikopteru.

- Ponekad i malo detalja može puno toga da otkrije, a kako fotografije imaju sjajnu rezoluciju možemo dobro da vidimo detalje - rekao je.

Pre dve godine je četvrto izolovano pleme iz Akrea, Tapanava, stupilo u kontakt. Neki od njih rekli su Meireljesu kako su mislili da su helikopteri nešto čarobno, ili ogromne ptice, i da nisu imali pojma da se unutra nalaze ljudi.

Meireljes je prvi put ugledao znakove ovog izolovanog plemena još 1988, a učestvovao je i u letu BBC-a 2010. kada su snimljeni s velike visine.

- Koriste sekire, mačete, tanjire, znaju za naš svet ali im je slabo poznat - objasnio je Meireljes.

Veruje da se u plemenu nalazi oko 300 ljudi i da gaje banane, slatki krompir, kikiriki, kao i da se bave lovom i ribolovom.

Drago mu je što izgledaju zdravo. Kaže kako niko ne zna ime tog plemena.

- Zovemo ih Indijanci s gornjeg toka reke Humaita - rekao je Meireljes.

- Nikada nisu stupili u kontakt ni sa kim, nemamo pojma kojim jezikom govore niti ko su oni. Srećom da ne znamo. Onoga dana kada saznamo za njih počinju problemi - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online