Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2016.
16:42
mondo.rs, Vestionline A

Svet: Nećemo Mekdonalds!

Restorani brze hrane "Mekdonalds" bez sumnje su jedan od svetskih najjačih, sveprisutnih brendova, koji svoj "Big Mac" i "Happy Meal" mogu da ponude u svakom delu planete.

Međutim, ovog najvećeg giganta za proizvodnju brze hrane na svetu, ipak pojedine zemlje neće u svojoj blizini...

1. BERMUDI

pixabay.com

Bermudi, prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, u severnom Atlantskom okeanu, donela je 1977. godine zakon kojim se zabranjuje otvaranje restorana brze hrane. Na ostrvu se nalazio samo jedan takav restoran brze hrane - i to "Mekdonalds", međutim, on je bio otvoren 1985. godine u okviru vazdušne američke vojne baze. Kada se baza premestila na drugu lokacija, zatvoren je i "mek" 1995. godine. Od tada nema nikakvih "fast fudova".

2. IRAN

Printscreen/Twitter/FarsNewsAgency

I u Iranu je samo jednom postojao Mekdonalds restoran, i to pre nego što je nastala islamska republika. Restoran je zatvoren 1979. godine posle revolucije i od tada nikada nije ponovo otvoren. Međutim, nakon što su odnosi između Zapada i Irana počeli da otopljavaju prošle godine, šuška se da bi Ronald Mekdonald možda mogao da opet da se pojavi u Teheranu. U svakom slučaju, za sada ga nema.

3. MAKEDONIJA

Twitter

Mekdonalds je nekada imao sedam restorana u balkanskoj državi Makedoniji, a pretežno su svi bili u Skoplju. Ali, 2013. godine svi su zatvoreni nakon što je grupa koja je imala franšizu izgubila licencu. Nije jasno zašto je usledila takva sudbina s Mekdonaldsom u ovoj balkanskoj zemlji. Navodno je glavni uzrok zatvaranja administrativne prirode - spor između vlasnika licence Steve Janeskog i kompanije McDonald's. 

4. ISLAND 

pixabay.com

Island je bio prva zemlja u Evropi koja je zatvorila sve restorane Mekdonalds. Prvi "mek" na Islandu je otvoren 1993. godine, a burgeri i čizburgeri nalazili su se na naslovnim stranama skoro svih novina u ovoj ostrvskoj državi. Američki lanac povukao se 2009. godine iz Islanda tokom ekonomske krize. Nisu bili zadovoljni uslovima poslovanja u zemlji koja ima oko 300.000 stanovnika.

5. SEVERNA KOREJA

youtube.com/FunForLouis

Zbog međunarodnih sankcija i zabrane poslovanja stranih firmi u ovoj komunističkoj i totalitarnoj državi, Mekdonalds nikada nije otvorio svoje restorane. Dok je vladar Kim Džong Ilbio živ navodno je koristio državnu aviokompaniju da bi nabavljao hamburgere. O tome se saznalo 2011. godine.

6. BOLIVIJA

pixabay.com

"Mek" je iz ove latinomeričke države iščezao 2002. godine nakon slabe prodaje.Bolivijci su ubeđeni da ti obroci nisu zdravi, zbog jeftinih sastojaka i načina pripremanja. Jednom prilikom ovim povodom oglasio se i bolivijski predsednik Huan Evo Morales koji je rekao da "Mekdonalds nij zainteresovan za zdravlje ljudi, već samo za profit i zaradu”. "Mek" je iz Bolivije izgleda zauvek otišao.

7. JAMAJKA

pixabay.com

U oktobru 2005. godine "mek" se zauvek oprostio i od Jamajke. Hamburgeri im nisu navodno bili mnogo veliki da ih zasite. Od tada Mekdonalds se nikada nije vratio na Jamajku.

8. CRNA GORA

vimeo.com/The JAAM Brothers

Crnogorska Vlada je stala na put ovom restoranu brze hrane, jer je "brinula o zdravlju svog naroda” i stala na stranu lokalnih restorana i domaće kuhinje. Zašto nema "meka" u Podgorici - odgovor je "suprotstavljanje globalizaciji". Međutim, crnogorska vlada sada uvereva da u Crnoj Gori mogu da posluju sve kompanije, uključujući i Mekdonalds. Ali, od "meka" ni traga ni glasa...

9. BARBADOS

pixabay.com

Na karipskom ostrvu Barbados Mekdonalds je bio samo jednom otvoren - 1996. godine. Nakon godinu dana borbe restoran se suočio s poteškoćama i otišao s Barbadosa i nikada se nije vratio.

10. GANA

pixabay.com

Zapadno-afrička država podržala je mnoge lance brze hrane da dođu u tu zemlju - kao što su KFC i "Chicken Republic", međutim, još nema nikakvih znakova da bi to isto trebalo da uradi i Mekdonalds.

"Mek" nemaju ni Kambodža ni Jemen, a u Kazahstanu je otvoren ranije ove godine. Mekdonalds je bio na kratko otvoren i u Banjaluci. Međutim, ubrzo je proteran iz Republike Srpske, gde se na tronu nalaze naravno ćevapi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online