Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.11.2016.
22:03
Vestionline, b92.net A

Ko se sve obradovao pobedi Trampa?

U jeku Trampove pobede lideri desničarskih stranaka u Evropi nadaju se da će na talasu populizma doći do vlasti, piše britanski "Metro".

Tanjug
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj

Zato su napravili listu od pet takvih lidera - tu su austrijanac Norbert Hofer, francuskinja Marin le Pen, holanđanin Gert Vilders, nemica Frauk Petri, ali i lider SRS Vojislav Šešelj.

Kako navode, čuvena kladionica “Viljem Hil“ prepolovila je kvote na vođu francuskog Nacionalnog fronta Marin le Pen pred predsedničke izbore 2017. godine. 

“Trampova pobeda posle Bregzita povećala je mogućnosti desničarskih populista da osvoje Zapad. Mnogi ponavljaju Trampove slogane poput eha, govore da će i oni ’vratiti svoje zemlje’“, piše britanski portal.

Reuters
Norbert Hofer

“Metro“ piše da je Hofer ljubitelj oružja i da uvek sa sobom nosi “glok“. Njegova Slobodarska partija Austrije (FPO) je protiv imigranta i za Trampa. 

Nakon što su rezultati majskih izbora poništeni, nova borba zakazana je za 4. decembar. Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 58 procenata građana misli da je Trampova pobeda u SAD povećala Hoferove šanse za pobedu. 

Osim toga, ističu da je njegova FPO, “koja kao Tramp svoju snagu zasniva na strahovima o nezaposlenosti i imigraciji, kao i na besu usmerenom na političkom establišmentu“, čestitala Trampu pobedu na izborima. 

Inače, i Hofer je na predizobrnim mitinzima isticao da želi “da im se vrati Austrija“, a i mnogi su, poput jedne učiteljice, upozoravali da će njegova eventualna pobeda dovesti do Trećeg svetskog rata. Svaka sličnost sa Trampom je namerna.

Le Penova je bila među prvima koji su čestitali Trampu, a favorit je pred predsedničke izbore u Francuskoj u maju 2017. godine. 

Kaže da njen Nacionalni front nudi promenu u odnosu na “elite“ i predviđa da će njena pobeda na izborima biti treći čin “globalne revolucije“ posle Bregzita i Trampovog ulaska u Belu kuću.

Kontroverzni desničarski političar Gert Vilders uporedio je Kuran sa Hitlerovim “Majn kampfom“ i pozvao je da Kuran bude zabranjen u Holandiji. 
 

Twitter/louielouash
Gert Vilders

“Politika više nikada neće biti ista. Ono šta se dogodilo u Americi može da se dogodi u Evropi i u Holandiji“, rekao je Vilders ubrzo posle Trampove pobede i dodao nešto prilično slično milijarderovom stilu: 

“Vratićemo našu zemlju građanima Holandije“.

Njena Alternativa za Nemačku (AfD) pobedila je na regionalnim izborima ove godine i aplaudirala Trampu na pobedi. Osim toga, Petrijeva je pozvala na zabranu minareta i jednom izjavila da bi trebalo da granična policija može da puca u migrante “u krajnjem slučaju“. 

Trampova pobeda “nudi istorijsku priliku da se svet okrene ka pogrešnim globalnim ekonomskim i socijalnim razvojima proteklih decenija“, naglasili su u petak.

“Ekstremni desničarski lider srpske opozicije Vojislav Šešelj pohvalio je Trampovu pobedu kao ’ponovno uspostavljanje američkog ponosa’. Apelovao je na svoje pristalice – ’glasajte za Trampa, za budućnost Srbije’“, piše Metro. 

“Tramp je alternativa globalizaciji. Uništiće stare centre moći u Sjedinjenim Državama i podržava Rusiju“, citira britanski portal lidera SRS. 
 

Reuters
Marin le Pen

Osim toga, oni podsećaju da su "aktivisti srpske ekstremne desničarske Radikalne stranke" skandirali ime Donalda Trampa i “marširali ispred parlamenta noseći na majicama Trampov lik“. 

Podsećamo, Šešelj je sa zvaničnicima svoje stranke prilikom dolaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Srbiju protestovao noseći majice sa likom Donalda Trampa. 

Metro je uz tekst o Šešelju okačio i njegov tvit sa tog protesta. 

Šešelj je posle Trampove pobede istakao da je prijateljstvo i savezništvo SAD i Srbije trajalo tokom dva svetska rata i tokom Hladnog rata "sve dok ratni zločinac Bil Klinton nije pokrenuo nelegalnu vojnu agresiju na našu državu, sa ciljem da skrene pažnju američke javnosti i medija sa njegovih vanbračnih afera i drugih skandala“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online