Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.10.2016.
03:14
Vestionline A

VIDEO: Čudesna sudbina Beogradske mumije

Razumevanje misteriozne "Knjige mrtvih" u velikoj meri dugujemo Beogradskoj mumiji i njenom sarkofagu.

youtube.com/TheNesmin
Beogradska mumija

Od ovog meseca Narodni muzej organizuje redovne termine kada će zainteresovani posetioci, među kojima je često najviše dece, moći da vide i saznaju nešto više o jedinoj egipatskoj mumiji koja se čuva u Srbiji. Počevši od subote 29. oktobra u 12 časova, svake druge sedmice, naizmenično sredom i subotom u 12 moći će da se prisustvuje stručnom vođenju. Zbog ograničenog prostora obavezno je prijavljivanje na edukacija@narodnimuzej.rs. Ulaziće se kroz dvorište Kapetan Mišinog zdanja iz Ulice Vuka Karadžića.

Kod srca mumije sveštenika Nesmina pronađen je svitak koji predstavlja jedan od retkih primeraka kompletno očuvane verzije “Knjige mrtvih”, koja godinama zaokuplja pažnju i maštu naučnika.

Svitak je čitljiv i daje neprocenjivi uvid u zagrobni život u kakav su verovali stanovnici starog Egipta.

Kako je tako neprocenjiv deo svetskog kulturnog nasleđa došao do Beograda?

Davne 1888. bogato ukrašen kovčeg sa mumijom sveštenika Nesminma u Luksoru je kupio Pavle Riđički iz Mokrina, sa namerom da je “narod srpski gledi i njome se stvarno pouči...” Mumija je nakon višemesečnog putovanja stigla u Beograd gde je poverena na čuvanje Narodnom muzeju. Poslednjih godina mumija je smeštena u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta, koja je samo povremeno otvorena za posetioce.

Kao da njena sudbina sama po sebi nije dovoljno neobična, Beogradska mumija često je menjala svoje lokacije, a tokom Prvog svetskog rata je i oštećena u bombardovanju Beograda.


Tako je mumija vraćena u Beograd 1991. i smeštena u ovu instituciju.

Početkom veka utvršen identitet

Tek početkom ovog veka utvrđeno je da je ovaj mumificirani stanovnik Beograda sveštenik Nesmin, odnosno “onaj koji pripada bogu Minu”. Bio je to sveštenik koji je bio zadužen za oblačenje statue ovog božanstva u hramu posvećenom bogu plodnosti Minu.

Poticao je iz Akhmima, grada udaljenog oko 200 kilometara od Luksora i svi muški članovi njegove porodice bili su sveštenici u službi Mina.

U vreme svoje smrti Nesmin nije bio stariji od 50 godina, a utvrđeno je da je poticao iz Ptolomejskog perioda – oko 300 godina pre nove ere.

Grobnice u Akhmimu često su pljačkane i pravo je čudo što je Nesmin došao u Srbiju netaknut. Samo njegov sarkofag predstavlja neprocenjivo umetničko delo napravljeno od tamarisa i oslikanog plavom, zelenom, žutom, crvenom, crnom i belom bojom.

Mumija ima i pokrov ukrašen perlicama u kom su naučnici pronašli i medaljon boginje Mat od zlata, Džed amajlije od fajansa, najfinijeg porcelana, dve amajlije koje predstavljaju takozvano Ozirisovo trojstvo (Neftida, Horus, Izida), Horusovo oko od dragog kamena lapis lazuli, kao i figurice Izide i Neftide u žalosti. Sve te amajlije služile su kao zaštita preminulim u njihovom zagrobnom životu.

Nesmin je mumificiran tehnikom koja je korištena još od 2. milenijuma pre nove ere, u kojoj su pokojniku uklanjani svi organi sem srca i bubrega, uključujući i mozak, izvlačenjem kroz nozdrve, specijalnom tehnikom. Proces mumifikacije trajao je 40 dana.

Nažalost, nakon više decenija lošeg skladištenja, Nesminovi glava, torzo i noge sada su razdvojeni u amorfnoj masi lanenih zavoja, kostiju, tkiva, papirusa...

Ipak, zbog njegovog velikog značaja, istraživanja su nastavljena i testiran je čak i DNK mumije, a 2011. urađena je rekonstrukcija Nesminove glave uz pomoć 3D tehnologije, pa danas, dva milenijuma posle njegove smrti, znamo kako je izledalo lice Beogradske mumije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online