Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.06.2010.
22:45
Z. Gligorijević - Vesti A

Vratio u život dedinog "opela"

Jedinog "opel kapitena" iz 1952. godine u voznom stanju poseduje Bogdan Bojković (34) iz Jagodine. Bogdan nije samo njegov vlasnik, već i njegov "doktor", jer ga je "vratio u život" - od auta koji je godinama stajao u garaži i koji je bio u prilično jadnom stanju, pretvorio ga je u pravog lepotana. U popravku automobila svog dede uložio oko 16.000 evra, a planira da ga iznajmljuje za svadbe i mature.

 Kada god Bogdan svog "opela" provoza ulicama Jagodine, svi netremice gledaju u belog oldtajmera.
- Auto je šezdesetih godina najpre vozio moj sada pokojni deda Milan, koji je inače i automehaničar. On ga je kupio od nekog doktora Slavujčevića, koji ga je dovezao iz Nemačke. Auto je prvi put registrovan na svetozarevačke tablice 1962. godine, kada je važio za luksuzni automobil.

Ovaj auto ima 2.500 kubika, tri brzine, dug je 4,70 metara, a maksimalna brzina mu je do 130 km na sat. Kola su potom bila u vlasništvu mog oca Slobodana, a onda je godinama bio u garaži jer nije bio u voznom stanju - kaže Bogdan, koji je treća generacija Bojkovića što poseduje ovaj auto.


Pošto više nije mogao da ga gleda u garaži kako sve više propada, Bogdan je pre četiri godine rešio da ga restaurira. Naoružao se, pre svega, strpljenjem, ali, morao je da prikupi i dosta novca da stari krš vratio u život.

NE BI GA PRODAO NI ZA ŠTA NA SVETU: Bogdan pored "opel kapitena"


 

- Najpre sam na internetu našao originalnu verziju "opel kapitena", a onda sam se oko svojih dilema konsultovao i jednog zaljubljenika u oldtajmere u Beogradu. Preko njega sam kasnije nabavio i neke delove koje sam morao da zamenim, mada sam većinu kupovao direktno u Nemačkoj. Kompletno hromiranje uradio mi je jedan majstor u Sremskoj Kamenici, dok su motor, limariju i enterijer uradili jagodinski automehaničari.

"Opel kapiten" pre restauracije

Iako ga je restauracija ovog auta koštala oko 16.000 evra, dok je njegova tržišna vrednost oko 30.000 evra, Bogdan kaže da ne postoji novac za koji bi prodao svog oldtajmera. Pre svega zbog toga što on predstavlja porodičnu uspomenu, ali najviše zbog toga što se prilično namučio dok je pronašao sve neophodne delove, dobre majstore i dobio auto kakav je želeo. Četvorogodišnje angažovanje i praćenje kako od auta u prilično jadnom stanju "opel kapiten" postaje auto koji kao da je upravo izašao iz fabrike za Bogdana nema cenu.


- Kad god se pojavim na jagodinskim ulicama ljudi me zaustavljaju i postavljaju brojna pitanja. Nema čoveka čiji pogled ne zastane na ovako lepom autu. Planiram da ga iznajmljujem za svadbe i mature, što će budućim mladencima i maturantima približiti duh pedesetih godina - opet će Bogdan.


Inače, on će svog lepotana prvi put javno prikazati u Ulcinju na izložbi oldtajmera, a krajem ove ili početkom sledeće godine planira da otputuje u Nemačku kada bude organizovana neka izložba starih automobila.

Pokajao se što se vratio


Bogdan je od 1996. do 2005. radio u Francuskoj i pokajao se što se vratio u Srbiju. U Jagodini ima prodavnicu za prodaju parfema, a radi i kao prevodilac za francuski jezik. Angažuju ga sudovi ili fizička lica koja učestvuju u nekoj saobraćajnoj nesreći ne samo u Jagodini, već i u okolnim opštinama. Njegova majka Nataša Balzer već 10 godina živi u Kirhajmu blizu Štutgarta. Bogdan planira da ponovo ode u inostranstvo i da pokuša da nađe posao.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online