Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.08.2016.
18:55
Vestionline, N1info.com A

Sirija zove turiste: Dođite na naše azurno more, ne garatujemo za bezbednost

Iako je zemlja razorena krvavim ratom i prepuna islamskih ekstremista, sirijska vlada želi da dovede što veći broj turista koji bi uživali u zlatnim plažama i toplom moru.

youtube.com/Syrian Tourism
Tartus, sirijski grad sa peščanim plažama i azurno plavim morem,  

Sirijsko Ministarstvo turizma ne želi da dozvoli da oružani sukobi i smrt hiljada nevinih civila stanu na put promociji zemlje kao idealne destinacije za turiste.

U tu svrhu objavili su video snimak koji daje jedan potpuno drugačiji pogled na ovu zemlju od onih koje vidimo svakog dana u vestima.

U dvominutnom snimku prikazan je primorski grad Tartus kao mesto gde turisti mogu uživati na suncu, peščanim plažama i azurno plavom moru. Čak se vide i gomile ležaljki na plaži i ljudi koji voze džet-ski.

Iako je Sirija, bez sumnje, divna zemlja, bitka između vladinih snaga i pobunjenika, kao i borbe protiv ekstremista ID-a do sada su odnela oko 470.000 života a broj raseljenih je nekoliko miliona.

Međutim, sirijsko Ministarstvo za turizam je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavilo da je zemlja doživela rast turizma od 30 odsto.

Grad Tartus, koji su promovisali na ovom snimku, nalazi se na mediteranskoj obali Sirije i smatra se da je područje pod kontrolom Asadove vlade. Ranije ove godine, u njemu je izvršeno nekoliko samoubilačkih bombaških napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država. U tim napadima i napadu na grad Jableh, koji se nalazi u blizini, stradalo je 140 ljudi.

Ostale preporuke na sajtu Sirijske turističke agencije uključuju posetu drevnom gradu Palmiri koji je nedavno oslobođen nakon što je mesecima bio pod kontrolom Islamske države. Takođe preporučuju i lučki grad Latakiju koji je u avgustu bio poprište nasilja nakon sukoba sirijske vojske i militantne grupe Al Fateh.

Sirija svakako nije prva zemlja koja, u vreme previranja, pokušava da zadrži i privuče turiste.

Davne 1970. godine turistički odbor Severne Irske je imao sličan težak posao prodaje aranžmana za Belfast u vreme napada IRA. Taj grad su opisivali kao idealan za svakog ko želi uzbuđenje na odmoru.

- Mi ne možemo garantovati bezbednost nikome kao što ni izraelska turistička agencija ne može da vam garantuje da nećete nagaziti na minu - rekao je tada promoter turističkih aktivnosti a čuje se na arhivskom snimku BBC-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online