Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.06.2016.
12:23
Vestionline A

Ovo su najinteligentnije zemlje, gde je Srbija?

Kombinujući rezultate testova inteligencije u većini zemalja sveta, rezultate učenika na ispitima iz matematike, ali i statistiku o visokom obrazovanju stanovništva, "Gazet rivju" je napravio listu 10 najinteligentnijih država sveta.

wikipedia.org
Svi se hvale da imaju visok IQ, evo dokaza

10. Švedska

Prosečni IQ u Švedskoj iznosi 101. Ove zemlja ima dobar obrazovni sistem gde većinu troškova snosi država pa ne čudi što su fakulteti dostupni većini, a ni to što je veliki procenat populacije visoko obrazovan. Pored toga, Švedska je druga zemlja na svetu po korišćenju računara na radnom mestu, njima se tokom rada služi čak 75 odsto zaposlenih Šveđana. 

9. Austrija 

Prosečni IQ u Austriji iznosi 102, koliko i u Nemačkoj i Italiji, koje se nalaze na 8. i 7. mestu liste najinteligentnijih nacija za 2016. godinu. Austrija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema na svetu, a ponose se i činjenicom da imaju najveći broj doktorskih titula među radnom snagom u zemlji u odnosu na ostatak sveta. Od 1.000 stanovnika čak sedam žena i devet muškaraca su doktori nauka. 

8. Nemačka 

Nemačka je u istoriji iznedrila brojne filozofe, naučnike i umetnike, pa ne čudi činjenica da veliki broj građana završava fakultete iz ovih oblasti. Vrlo su popularni i tehnološki univerziteti. 

7. Italija 

Italija je zemlja s nekim od najvećih vajara, slikara, pisaca i pesnika svih vremena. Ipak mnogi zaboravljaju da je to domovina i velikih inovatora na području nauke i tehnologije. To dokazuje i statistika s nadprosečnim brojem diploma iz oblasti matematike, fizike i drugih prirodnih nauka. Prosečni IQ u Italiji iznosi 102. 

6. Holandija 

Prosečni IQ u Holandiji iznosi 103. Ova zemlja ima vrlo dobar obrazovni sistem za decu, s čak devetim najboljim rezultatima u svetu kada je reč o matematičkim testovima. U poslednjem segmentu najbolja je Finska, zemlja koja ima i najbolji obrazovni sistem od svih zemalja, ali istovremeno po rezultatima standardizovanih testova inteligencije nalaze se tek na 28. mestu. 

5. Singapur 

Vrh lestvice najinteligentnijih nacija "drže" narodi iz Azije. Prosečni IQ u Singapuru iznosi 103, a ovaj ostrvski grad-država ponosi se i odličnim obrazovnim sistemom u koji ova bogata zemlja ulaže mnogo novca. Najviše sredstava ulaže se u “isplative” privredne sektore poput tehnologije i finansija. 

4. Tajvan 

Prosečni IQ u Tajvanu je 104. Stanovništvo u ovoj zemlji govori kineskim i engleskim jezikom čime sebi otvaraju šanse za poslovnu suradnju s ostakom sveta. Deca se školuju u državnim školama, a smatraju se izuzetnim stručnjacima na području tehnologije. 

3. Japan 


Japan je poznat po izuzetno rigoroznom obrazovnom sistemu zbog kog učenici moraju da posvećuju veliki deo svog vremena učenju i školskim obavezama. Čak 99 odsto populacije je pismeno. Univerzitet u Tokiju se smatra najboljim u Aziji, a Japan jednim od svetskih lidera na području naučnih istraživanja. Prosečni IQ u Japanu je 105. 

2. Južna Koreja 

Medijska kuća "Blumberg" proglasila je Južnu Koreju najinovativnijom zemljom na svetu. Studenti imaju treće najbolje rezultate na matematičkim testovima, a mnogo novca troše na istraživanje i razvoj novih ideja. Južna Koreja uz to ima najbržu i najpouzdaniju internet vezu što dokazuje i njihovu kompetitivnost u želji da budu “broj 1” na području tehnologije. Zahtevni ispiti i takmičarski duh, nažalost, rezultirali su i vrlo visokom stopom samoubistava među učenicima. Prosečni IQ u Južnoj Koreji je 106. 

1. Hong Kong 

U ovoj posebnoj administrativnoj oblasti Kine živi najviše ljudi s najvišim IQ-om na svetu, a prosek iznosi čak 107. Studenti u Hong Kongu postižu najbolje rezultate na testovima iz matematike i drugih predmeta, a imaju i drugi najbolji obrazovni sistem nakon Finske. Učenici su izuzetno ambiciozni, pa upisuju dodatne vanškolske aktivnosti kako bi povećali svoje šanse za dobijanje poslova iz snova u njihovoj budućnosti.

A Srbija? E pa ona nije među prvih 10!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online