Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.04.2016.
05:22
Vestionline A

Najveća tajna Vatikana: Da li je postojao ženski papa?

Svih 266 poglavara Rimokatoličke crkve bili su muškarci. Ipak, u srednjem veku, postojala je priča o papi koji je, zapravo, bio prerušena žena. Legenda o takovanoj "Papesi Jovani" živi i dana

commons.wikimedia.org/Bibliothèque nationale de France
Priča o ženskom papi i danas aktuelna

Najraniji pisani izvor o Papesi Jovani predstavlja dokument "Chronica universalis Mettensis", koji je u 13. veku napisao |an de Majli. Prema podacima koje iznosi autor, u istoji katoličke crkve postojao je papa koji nije upisan na listi njenih poglavara jer je bio žena. Reč je o Papi Jovanu VIII.

Iako de Mali piše da su ovoj ženi izuzetna pamet i brojni talenti omogućili da sedne na Svetu stolicu, usput je dodao i kletvu: "Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum”, što znači: "O Petre, oče očeva, izdaj plodnost ženskog pape".

Priču o Papesi Jovani sledeći navodi dominikanski inkvizitor Etjen de Burbon, koji u svojem rukopisu "Chronica minor" prvi piše o detaljima njene smrti. Burbon je napisao verziju događaja prema kojem se Papesa Jovana javno porodila nasred ulice, čime je otkriven njen pravi odnosno pol.


Za kaznu, zavezana je za konje koji su je vukli ulicama Rima dok ju je gnevna masa kamenovala.

Najpoznatija verzija priče, međutim, dolazi iz dela "Chronicon pontificum et imperatorum (Hronika papa i careva)", koje je napiseo sveštenik dominikanskog reda Martinus Polonus.

Kako je imao veliki ugled i kredibilitet u Vatikanu, Martinusovo delo postalo je izuzetno popularno i prepisivano. Za razliku od ostalih svedočanstava o Papesi Jovani, Martinus je dao živopisnu biografiju ženskog pape i zapravo je prvi koji spominje ime Papa Jovana.

Nauka odbacila tvrdnju o ženskom papi

Osim što ju je imenovao, Martinus navodi i druge do tada nepoznate detalje. Prema priči, Papesa Jovana je bila engleske nacionalnosti. Rođena je u Majncu, a vladala je dve godine, sedam meseci i četiri dana.

Nakon Martinusa, verzije priče o Papesi Jovani postajale su sve složenije i složenije, zbog čega, kada se još uzme u obzir činjenica da ni autori o Papesi Jovani pre njega nisu bili baš najsigurniji, Papesa Jovana je vrlo verovatno rimska urbana legenda. Isto tako, istorijska nauka je njeno postojanje odbacila i takođe proglasila legendom, iako se priča o njoj s vremena na vreme iznova pojavljuje.

Ipak, tragovi njenog postojanja su brojni u umetnosti i arhitekturi. Mnogi smatraju da je među Berninijevim statuama sedam žena na porođaju, koje se nalaze u bazilici Svetog Petra u Rimu, jedna upravo posvećena Papesi Jovani.

U svakom slučaju, ova priča održala se vekovima kroz književnost, slikarstvo i, u novije doba, film.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.04.2016. 20:10
_____ Папа Јована_____ Ово је прича о борби жене да у једно окрутно време, у свету у коме је и само рођење женског детета срамота и губитак, оствари себе. На крају је, мада то није био део њених стремљења, постала папа устоличен у Риму. А за све то време у њеним најскривенијим сновима снажно живи њена природа жене, и једна забрањена љубав која се најзад остварује у свој својој пуноћи. Али у најнезгоднији час. Јована живи у раном средњем веку, најмрачнијем добу у историји човечанства, о коме се мало зна и пише. Али кроз време се мења само декор. Људска природа остаје иста. И неке ствари као што су љубав, жеђ за знањем, сплетке, амбиције, мржња, снови, ванвременски су. Стога се многи и данас могу поистоветити са јунацима ове старе истините приче. У мрачном деветом веку, кад су живот жене скоро изједначавали са животом краве, постала је папа. Од 858. године била господар Рима, света и раја и владала под именом Јован ВИИИ две године, пет месеци и четири дана. Свету папску службу завршила је тако што је на свет донела дете за време процесије у Риму, пред згранутом гомилом која је запањено посматрала како се папа порађа.......
Utorak 26.04.2016. 20:11
2........ Након овог скандала, каже даља прича, папа Бенедикт установио је обичај да се преко пробушене столице проверава пол будућег папе. Пробушена столица од црвеног мермера требала је да омогући бирачима да се прегледом и додиром увере у папину мушкост. Тек након такве провере, Христов намесник је могао да преузме Петрове рајске кључеве. Та јединствена светковина постојала је све до XВИ века. Када није било сумње о папином полу, чуо би се узвик: „Имамо мушкарца за папу!!!“, што су Римљани касније скратили само на „хабет“ чиме се изражава сигурност у пол изабраног. Црква је до XВИ века дозвољавала постојање жене папе, а онда су о Јовани избрисани сви трагови и ова прича је проглашена „лажном клеветом, глупошћу, будаластом, детињастом, плитком и ништавном бајком која својим противуречностима саму себе побија“, како пише кардинал и папски историограф Цезар Борнијус из XВИ века. Да ли је постојање женског папе глупа прича за децу, луда бајка или истина? Између папе Леа ИВ и Бенедикта ИИИ трон Светог Петра припадао је Џону Англикусу, односно папи Јовани. Тешко је и замислити колики напор је Јована морала уложити да стигне до трона Светог Петра. Римокатоличка црква се веома трудила да за-тре трагове жене на папском трону. Само, као увек кад се заташкава и крије, настају пукотине које они који размишљају препознају.
Utorak 26.04.2016. 20:12
3......... На прошлогодишњем Фесту појавио се филм Папа Јована (Дие Пäпстин ака Попе Јоан) признатог редитеља Сонке Вортмана, сјајна глумачка екипа дочарала је причу о забрањеној љубави , коју је Католичка црква чувала у тајности више од хиљаду година. У време када се тражила потпуна послушност, Џон Англикус је представљао трачак светлости тог мрачног доба. Након што је постао реномирани научник, исцелитељ и учитељ, уздигао се до највише позиције у земљи: Папа Католичке цркве. Само две године касније, Џон Англикус је каменован до смрти због тајне која ја касније постала легенда. Џон Англикус је заправо био жена, једина жена која је икада проглашена за Папу и једини Папа који је зачео дете. Одломци из књиге “Јована је знала да јој отац неће дозволити да задржи књигу. Никада није прихватио њено учење… Зато је сакрила књигу. Пошто је претходно пажљиво увила у крпу, завукла је под дебелу сламарицу на својој страни кревета. Горела је од жеље да је чита, да разгледа речи, да у себи осети узвишену лепоту поезије, али то је било сувише опасно. Увек је било некога у кући или поред ње и она се бојала да је не открију. Једину могућност пружала јој је ноћ… Није било лако, али је она ипак на крају успела да украде довољно воска да направи малу свећу у коју је ставила парче конца као фитиљ. Пламен је био једва нешто већи од искре, али њој је то било довољно да обезбеди светлост за учење..“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online