Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 22.04.2016.
22:52
Vestionline A

Špijunka koja je seksom promenila tok Drugog svetskog rata

Doslovno nije bilo nijednog čoveka na svetu koji je ostajao imun na šarm Beti Pek i nijedna tajna, koju ona ne bi mogla da svojim osmehom i suptilnošću izvuče iz neke osobe.

wikipedia.org
Fatalna špijunka Beti Pek

Ova lepa Amerikanka koja je svoje jedinstvene talente stavila u službu Velike Britanije, smatra se jednim od najuspešnijih špijuna u istoriji, iako je njena priča dobila daleko manji odjek u odnosu na, recimo, priču o Mata Hari. Ona je vodila tihi rat protiv nacista i njihovih saveznika, a u nekrologu povodom njene smrti 1963. magazin Time ocenio je da je Pek "koristila spavaću sobu onako kako Bond koristi Beretu". 

U njenoj novoj biografiji "The Last Goodnight" Hauarda Bluma, konačno se razotkrivaju stare tajne. Priča je već zaokupila pažnju holivudskih producenata i Dženifer Lorens je glavni favorit za glavnu ulogu. 

Kako je to opisao njen kolega iz MI6, Beti je razoružavala muškarce osmehom i smaragdno zelenim očima. 

"Trik je bio u tome da muškarca ubedi da je on njen celi univerzum, što je klasičan oblik ženske manipulacije, ali je ona to radila na n-ti stepen", rekao je agent MI6. 

Dobila je zadatak da se zbliži s grofom Mihaelom Lubinskim, pomoćnikom poljskog ministra spoljnih poslova Jozefa Beka. Beti je ubedila američkog ambasadora da smesti grofa do nje na jednoj večeri i "žrtva" joj je već sledećeg dana poslala buket ružičastih ruža. 

Zgodni, oženjeni grof, govorio joj je sve tokom njihovih "noćnih sastanaka", uključujući i tajne pregovore njegovog šefa sa Hitlerom. Čim bi otišao, Beti je sedala za pisaću mašinu i, dok joj je pamćenje sveže, zapisivala izveštaje za MI6. Njene depeše slate su u London u diplomatskoj torbi dva puta nedeljno. 

Jedan nacistički saveznik višijevske Francuska, bio je njen najkomplikovaniji "zadatak". Beti je uspela da dođe do njegovog atašea za medije, Šarla Brusa, pretvarajući se da je novinarka. 

Ispostavilo se da višijevska vlada traži detalje o britanskim vojnim brodovima i šalju ih nacistima, kako bi ih podmornice presretale na Atlantskom okeanu. Brus ju je upozorio da ih ambasada "drži na oku" i par je skovao genijalan plan u dogovoru sa MI6. 

Brus je ubedio ambasadorove noćne čuvare da mu dozvole da posećuje kancelarije i noću, kako bi tobože imao gde da vodi ljubav sa svojom ljubavnicom - Beti. Nakon nekoliko noći bučnog seksa, par je uspeo da drogira čuvara šampanjcem i pusti profesionalnog lopova koji je otvorio sef i došao do poverljivih informacija. Pošto nisu imali dovoljno vremena da fotografišu sve strane, morali su da se vrate još jednu noć, ali su ovog puta čekali da stražar prirodno zaspi. 

Pošto je predugo bio budan, Beti je odlučila da ubrza stvari i potpuno naga uđe u kancelariju. Čim je čuo sumnjivu buku, čuvar je došao u kancelariju i baterijskom lampom obasjao njeno golo telo. Bio je zaprepašćen i izvinjavajući joj se, izašao je napolje. 

Tako je Beti uspešno kopirala sve dokumente što je Britaniji bilo od velike koristi kasnije. Po povratku u London želela je da postane ubica obaveštajaca, ali je kasnije utvrđeno da je ipak razotkrivena akcijama u Vašingtonu. 

Nakon što joj je muž umro 1945, Beti se udala za Brusa i preselili su se u srednjevekovni zamak u Francuskoj. Žaleći se prijateljima na suviše miran život koji je mrzela, umrla je od raka grla 1963. Beti se nikad nije obazirala na one koji su se zgražavali na njene metode. 

- Postiđena? Ni najmanje. Moji nadređeni rekli su mi da su rezultati mog rada spasli na hiljade britanskih i američkih života - rekla je godinama kasnije. 

- To me je dovodilo u situacije u kojim bi se "poštene" žene povukle, ali ja sam bila potpuno posvećena. Rat se ne dobija poštenim metodama.

Petak 22.04.2016. 23:07
...умрла је од рака грла 1963 . Ето,још један доказ да је пушење штетно по здравље .
Subota 23.04.2016. 08:50
Veliki "talenat" je imala.
Nedelja 24.04.2016. 15:42
"Trik je bio u tome da muškarca ubedi da je on njen celi univerzum, što je klasičan oblik ženske manipulacije, ali je ona to radila na n-ti stepen"_____ Класична женска манипулација на коју су мушкарци "падали" од давнина..... Бети је као и Мата Хари била чист професионалац у томе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online