Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.01.2016.
02:12
Vestionline A

Mesec nastao sudarom Zemlje i planete Teje

Zemlja je bila vrlo mlada kada se sudarila sa planetom veličine Marsa, nazvanom Teja i iz tog snažnog udara rođen je Mesec.

Tanjug
Zemlja se sudarila sa planetom Tejom i nastade Mesec

Naučnici su već spekulisali o tom događaju koji se verovatno odigrao pre 4,5 milijardi godina, ali nova istraživanja Univerziteta u Kaliforniji pružaju drugačiji uvid u ono što se dešavalo. 

Geolozi su analizirali sedam komada kamena donetih sa Meseca u misijama Apollo 12, 15 i 17 i šest vulkanskih stena iz dubina Zemljine kore.

Kako bi rekonstruisali šta se dešavalo tokom udara, naučnici su tražili specifičan hemijski potpis u atomima kiseonika.

Pošto Zemlja, Mars i druga nebeska tela Sunčevog sistema imaju jedinstven odnos izotopa kiseonika O16 i O17, naučnici su tražili sličnosti i razlike u odnosima ovih elemenata u stenama sa Meseca i Zemlje. 

Ispostavilo se da je sastav Meseca mnogo sličniji Zemljinom, nego što su to pokazivale druge studije. 

- Nema nikakve razlike u odnosu izotopa kiseonika na Zemlji i na Mesecu. Uzorci se ni po čemu ne razlikuju - rekao je profesor kosmohemije i geohemije Edvard Jang, vođa studije. 

Jang i njegove kolege koristili su napredne tehnologije kako bi napravili precizna merenja. Rezultati su pokazali da je udar između Zemlje i Teje morao biti direktan i vrlo snažan, jer bi u svakom drugom slučaju, Mesec verovatno bio formiran u potpunosti od ostataka te planete, pa bi izotopi sa Zemlje i njenog pratioca bili potpuno različiti. 

Međutim, fascinantna je činjenica Teja nije preživela udar i da su njeni delovi nastavili da "žive" u telu Zemlje i Meseca. 

- Njen sadržaj je dobro izmešan sa sastavom Zemlje i Meseca - rekao je Jang, dodajući da je ovaj "planetarni embrion" jednako raspoređen između Zemlje i Meseca. 

Da do udara nije došlo, Teja bi sigurno bila ravnopravna planeta, jer je i ona bila u procesu rasta. 

Prema Jangovim hipotezama, oko 10 miliona godina nakon "kobnog" sudara, u Zemlju je udario asteroid koji je doneo vodu. 

Njihova otkrića objavljena su u poslednjem broju stručnog časopisa "Nauka" ("Science"), ali su o istim mogućnostima nastanka Meseca drugi naučnici polemisali još 2012, piše techtimes.com.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.01.2016. 08:35
Vi mi zanate kako je nastao mesec, jesu to isti naucnici koji tvrde da je covek nastao od majmuna. Jeste li vi culi za BOGA?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online