Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.01.2016.
13:59
ruskareč.ru A

Devet najvećih zabluda o Rusiji

Mi često robujemo nametnutim stereotipima i stavovima o zemljama, ljudima i događajima. Ovo su devet mitova o Rusiji koji nemaju veze sa stvarnošću.

wikipedia.org
Rusa ima sve više i više: Državni program doprineo natalitetu

1. U Rusiji više ljudi umire nego što se rađa

Često se misli da je smrtnost u Rusiji veća od nataliteta. Ta zabluda vuče korene iz prethodnog perioda. Naime, tokom 1990-ih broj stanovnika je zaista znatno smanjen, i takav trend je trajao čitavu deceniju. Popisi stanovništva uopšte nisu ulivali optimizam. Ali to je bilo nekada. Danas se već potpuno objektivno može konstatovati da su građani Rusije mnogo revnosniji kada je reč o povećanju nataliteta. Naime, koeficijent prirodnog priraštaja stanovništva u 2014. godini iznosio je 0,20%. Roditeljski instinkt stimulisan je i državnim programom uplate materinskog dodatka za drugo i svako naredno dete.

2. Rusi piju više od svih drugih naroda

Rusi su stekli reputaciju naroda koji najviše pije. Međutim, uprkos rasprostranjenom ubeđenju statistika govori da u svetu ne postoji narod koji bi po konzumiranju alkohola bio ubedljivo na prvom mestu. Svake godine se neka druga zemlja grozničavo „bori” za titulu šampiona, a Rusija uvek ispada iz igre „flip cup”. Ispred nje su Litvanija, Estonija, Francuska, Češka... To je tek početak spiska.

3. U Rusiji je dozvoljeno pušenje na javnim mestima

Poštovani pušači, nemojte se zanositi neograničenom slobodom po tom pitanju. Ona je samo prividna. Bolje vam je da za vreme svog boravka u Rusiji zaboravite tu štetnu naviku. Od 1. juna 2013. godine u Rusiji je na snazi antipušački zakon, kojim se zabranjuje pušenje na posećenim javnim mestima.

4. Benzin je najjeftiniji u Rusiji

Lepo zvuči, ali nije istina. Na vrhu liste zemalja sa najnižom cenom benzina su Venecuela, Libija i Saudijska Arabija. Rusija je tek na 9. mestu.

5. U Rusiji ne smete izaći na miting i vikati "Dole Putin!”

Reuters

Smete, naravno. Ustav Ruske Federacije garantuje slobodu govora. Slobodno izađite i vičite koliko vas grlo nosi. Doduše, ukoliko niste sami u toj akciji, onda imajte u vidu da za organizaciju mitinga ili okupljanja postoji jedan obavezan uslov, a to je podnošenje prijave o javnoj uličnoj akciji i dobijanje dozvole za istu od organa izvršne vlasti dotičnog subjekta Ruske Federacije. Prema tome, podnesite lepo prijavu, pa kad dobijete dozvolu slobodno uzvikujte parole protiv koga god hoćete.

6. Ruski advokati su hteli da tuže autore "Harija Potera”, jer vilenjak Dobi po liku podseća na aktuelnog predsednika Rusije

To je šala koja se iznenada pojavila i brzo proširila na internetu. Ništa slično nije zvanično potvrđeno. Pojedincima je čak pomalo i žao što je to samo nečija izmišljotina. Takav slučaj bi bio prava poslastica za one koji traže hleba i igara.

7. Pivo se po ruskim zakonima ne ubraja u alkoholna pića

Ne treba baš toliko preterivati. Pivo je i u Rusiji alkoholno piće. Štaviše, ruski vozači ne smeju da popiju nijednu čašu piva pre nego što sednu za volan, što u drugim zemljama nije slučaj. U Rusiji je vozačima dozvoljeno da imaju samo 0,3 promila alkohola u krvi. Ta vrednost je gotovo ravna nuli. Uvedena je tek da ne bi došlo do greške prilikom merenja ukoliko ste veliki ljubitelj ruskog kvasa ili kefira (koji u tragovima takođe sadrže alkohol). Kao što vidite, ruski zakoni nemaju nimalo razumevanja za vozače koji konzumiraju alkohol u bilo kojim dozama.

8. Ekonomija Rusije zavisi od prodaje nafte

Reuters

Tačno je da Rusija ima mnogo nafte (zbog čega joj mnogi zavide), ali je pogrešno mišljenje da se ekonomija Ruske Federacije temelji na eksploataciji nafte. U strukturi ruskog bruto nacionalnog dohotka nafta je samo dodatak. Doduše, prilično zgodan dodatak. Postoje, međutim, i drugi sektori ekonomije koje ne treba gubiti iz vida: trgovina (18,4%), finansije i usluge (17,5%), prerađivačka industrija (15,6%), državna uprava, obrazovanje, zdravstvo i vojna bezbednost (13,6%). Eksploatacija rudnih bogatstava je tek na četvrtom mestu (prema podacima za 2014. godinu).

9. Rusi su jedini autohtoni žitelji Rusije

Rusija je višenacionalna država. Na njenoj teritoriji živi preko 190 naroda. Svi oni predstavljaju samostalne etničke zajednice, i svi brižljivo čuvaju svoj identitet i svoju tradiciju. Možda ne bi bilo loše da se i sami u to uverite tokom narednog odmora? Jeste li čuli za nomadske škole? Možete li zamisliti život u čumovima (sibirskim kolibama)? Znate li kako izgleda usoljavanje mesa od irvasa? Sami Rusi kažu da je ponekad obilazak Rusije daleko neobičniji i egzotičniji od putovanja u inostranstvo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.01.2016. 14:14
Ne sme se izaći na miting i vikati dole Putin:pa normalno,jer Putina ne jebbu već on jebbe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online