Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.01.2016.
10:50
Ruska reč, Vestionline A

Ovako su ruski carevi slavili Božić

U duhu predstojećih božićnih praznika, upoznajemo vas kako se na carskom dvoru u Rusiji nekada slavio ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

wikipedia.org
Ruski car Nikolaj II sa porodicom

Tradicija proslave Božića kod kuće sa jelkom i poklonima, pojavila se na ruskom dvoru za vreme cara Nikolaja I zahvaljujući njegovoj supruzi Aleksandri Fjodorovnoj, koja je pre udaje bila princeza Šarlota.

Jelka je pripremana na Badnje veče 24. decembra (po starom stilu), odmah posle bdenija u crkvi, i postavljana je u Koncertnoj dvorani ili Rotondi Zimskog dvorca. Za svakog člana porodice kićena je posebna jelka pored koje je stajao sto sa belim stolnjakom i poklonima na njemu.

Božićne jelke su kićene i posle smrti Nikolaja I, samo se menjalo mesto proslave. Za vreme Aleksandra II to je najčešće bila Zlatna gostinska odaja Zimskog dvorca, dok je njegov sin Aleksandar III radije proslavljao Božić u Gatčinskom dvorcu, a za vreme cara Nikolaja II Božić kao porodični praznik proslavljan je u Aleksandrovskom dvorcu u Carskom Selu. Samo jedno se nije menjalo - deca su uvek sa ogromnim nestrpljenjem čekala ispred zatvorenih vrata.

Carski pokloni

Poklone za dvorske jelke su dostavljali peterburški poslastičari. Njihovi "novogodišnji paketići" teško da mogu zadiviti današnjeg školarca. Na primer, 1880. godine svaki paketić je sadržao dva zamotuljka slatkiša ("francusko iznenađenje" i "bombone"), dve mandarine i dve jabuke. Veliki knezovi su uz sve to dobijali još i kutiju suvih šljiva, a imperator Aleksandar II sanduk kajsija.

Najekstravagantniji poklon je verovatno revolver 38 Smith & Wesson sa kuburom i 100 metaka koji je Aleksandar III dobio od carice Marije Fjodorovne. Doduše, to je bilo u decembru 1881. godine, u vreme velikih nereda. Tada je prošlo nepunih devet meseci otkako je u samom centru Peterburga ubijen Aleksandar II.

A najoriginalniji poklon je od svoje porodice dobila velika kneginjica Aleksandra Nikolajevna na Božić 1843. godine. Kada je ušla u Koncertnu dvoranu Zimskog dvorca videla je tamo privezanog za jelku svog verenika, princa Fridriha Vilhelma fon Hesen-Kasela sa kojim je već pola godine bila verena. Princ je doputovao u Peterburg dan ranije (svadba je bila planirana za januar), ali je njegov dolazak čuvan u tajnosti.

Dobrotvorne jelke

Carska porodica Romanov nije zaboravljala ni svoje podanike. Nikolaj I je organizovao božićnu lutriju za dvorske dame, domaće učitelje, dadilje, sluge i ostale koji su živeli u dvorcu. Svako od njih je izvlačio iz špila jednu kartu, zatim je imperator redom naglas govorio ko je izvukao koju kartu, i taj bi iz caričinih ruku dobijao na poklon: vazu, lampu ili servis od porcelana.

Carska porodica je 1866. godine prvi put u Aničkovom dvorcu priredila božićnu proslavu za stotinu siromašne dece. Svako je na poklon dobio bundu, obuću, toplo odelo, rublje ili haljinu, a posle gozbe je carević Aleksandar (budući Aleksandar III) naredio da se obori jelka kako bi deca mogla sama da izaberu koju će igračku odneti kući.

Od tada su svake godine kićene dvorske jelke za siromašnu decu, a "predstavničke obaveze" carske porodice za vreme praznika postajale su sve veće.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online