Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.11.2015.
22:10
24sata.rs A

"Dabogda" - jezivija kletva nego što ste mislili!

Na samu spomen reči Dabog već vam ledi krv u žilama, ma šta da izgovorite posle toga. A kako i ne bi!? To nije obična kletva koja počinje sa “Dao ti Bog…”, iako većina tako misli, već znači spominjanje Daboga ili Dažboga, nekada vrhovnog slovenskog božanstva, koje je nakon pojave hrišćanstva degradirano u đavola.

wikipedia.org
Pazite šta pričate

Dabog je postao onaj čije se ime ne sme izgovoriti, kojeg se ljudi plaše kao demona, a svoje velike moći crpi iz duboko potisnutog kolektivnog sećanja.

Nekada, on je važio za boga sunčeve toplote i kiše, bez kojih nema života. Vladao je i podzemnim svetom, a bio je i rodonačelnik Slovena, odnosno ljudi. Dolaskom hrišćanstva, Srbi su morali da prihvate novog boga, a moćni Dabog nije mogao biti zaboravljen.

Dabog je bio hromi starac sa štapom, koji je često silazio na zemlju, među ljude i rešavao njihove probleme. Bio je odeven u životinjsku kožu, često medveđu. Najčešće ga je pratio crni pas, odnosno vuk, takođe hrom. Ponekad su i Dabog i vuk bili slepi na jedno oko.

Kada su Srbi primili hrišćanstvo, Dabogov kult je zamenjen kultom Svetog Save. Sveti Sava sada je glavni akter legendi, on kao mudrac obilazi narod i rešava probleme seljaka.

Smelu tezu da je Dabog bio vrhovni bog Srba, zbog čega je morao da bude degradiran u đavola, kao i bog podzemnog sveta, izneo je u prvoj polovini 20. veka Veselin Čajkanović. Iz obilja narodnih predanja izveo je da se ime Dabog gotovo uvek koristi za neko zlo biće, samog đavola, pa čak i kralja đavola.

Sreda 11.11.2015. 23:58
Slovenska ili Srbska mitologija je nazalost postala od potpuno potisnute teme do naj koriscenije teme na nasim prostorima. Sa njom se bave oni koi su ponesto culi ,oni koi su ponesto culi i saznali i oni koi o tom pojma nemaju. Svak iz svog ugla i u zavisnosti od interesa. Dabog,Dazbog ili Dajbog nikako nije bio "vrhovno Srbsko ili slavensko ili Slovensko bozanstvo .Mi o tome imamo samo mutnu predodzbu. Apsolutna je glupost tvrditi da znamo kako su nasi preci osjecali i dozivljavali ta imena. Takodje je cisto neznanje ili losa namjera tvrditi da je ime Svetog Save zamjenulo neko ime iz Srbskog vjerovanja. Prosireno je misljenje da je svarog bio vrhovni Bog a Svarozici njegovi pomocnici. Bog je imao kao i danas tri lica Postojao je kao i danas: duhovni zivot , pojavni ili mat//erijalni i zagrobni. Rav , nav i prav ( ako se dobro sjecam) . Takodje imamo i svetitelja koi je direktno presao( kao nasi politicari iz stranke u stranku-sala naravno) i ostao kod Srba postovan i dalje. Sveti Ilija. Dajbog ili Dazdbog je onaj koi je donosio kisu sa nebesa i obilje u usjevima.Mozda i nije. Bilo kako bilo puno je slicnosti izmedju Hriscanstva i stare Srbske vjere. To sto je neka budala i zlonamjernik napisa da smo bili sluge necastivog u liku nekog "dabogda" je samo jedan od pokusaja satanizacije ili klevetanja Srbskog roda. Po njemu je onda Perun cijao perje a Vesna ga zabavljala. Kako rece nas veliki radnik, poslenik ,stradalnik i u svoje vreme naj skolovani istoricar , Milos S Milojevic: Srbi su jedini narod koi je bez prisile primio Hriscanstvo i zato smo ( ne citiram ga doslovno) ovako nesebicni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online