Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.10.2015.
15:17
021.rs A

Kako su gradovi u Srbiji dobili imena?

Gradovi najzanimljivijih imena u Srbiji uglavnom su nazivani po vladarima, svecima, ali i anegdotama njihovih stanovnika.

Tanjug
Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu

Novi Sad

Grad osnovan na zalasku 1694. godine, ranije je nosio imena Racka varoš (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz), a od 1748. on je Novi Sad (Neoplanta, Neusatz, Ujvidek). Na svim ovim jezicima, on znači isto – "novi zasad".

Vladičin Han


Po predanju, ovaj grad dobio je ime po usamljenom hanu koji se nalazio na "carskom drumu", u ataru sela Kalimance. Reč je o kući koju je, prema podacima publicist Tatomira P. Vukanovića, polovino 19.X veka podigao Stefan Grk. On je, dok je bežao od Turaka, sagradio han za prihvat karavana, ali i kako bi sam imao utočište. Kasnije je ovu kuću prodao skopskom mitropolitu i vladici Pajsiju, po kojem je han nazvan Vladičin han. Oko hana je, potom, formirano naselje, koje je ime dobilo po ovoj kući.
Inače, reč je o "mladom" gradu – ono je prvi put pomenuto u pisanim izvorima tek pre oko 120 godina.

Zrenjanin


Oko šest stotina godina, ovaj grad je nosio ime Bečkerek, koji se upotrebljavao od prvih pisanih tragova o ovom naselju. Kako se navodi na zvaničnoj internet prezentaciji ovog grada, "ne postoje verodostojna objašnjenja o poreklu i značenju imena Bečkerek, koje se izgovaralo u raznim varijantama". Neki istoriografi izvode reč iz izmena naroda Pečeneza, istoričar Sentklarai tvrdi da je osnivač ovog naselja pleme Beče i Gregor, a turski putopisac Evlija Čelebija opisuje naselje kao "Beš Telek" (pet dinja - pet poluostrva između begejskih meandara na kojima se razvilo naselje).

Zrenjanin je 1935. ime promenio u Petrovgrad – po kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a tokom Drugog svetskog rata je nemačka okupaciona vlast vratila gradu ime Bečkerek i dodala reč "Veliki". Ipak, drugog oktobra 1946. godine, na dvogodišnjicu oslobođenja, grad je dobio ime Zrenjanin, po revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Kragujevac

kragujevac.rs/Duško Đorđević
Krst u Kragujevcu

Ovaj grad se prvi put spominje u turskom popisnom defteru iz 1476. godine, i to kao "Kragujofča" – bivši trg na kojem su 32 kuće. Uglavnom se smatra da je dobio ime po kraguju, vrsti jastreba koja se u srednjem veku koristila za lov. Ova ptica je danas centralni simbol grba grada Kragujevca.

Leskovac


Kako kaže legenda, u blizini mesta na kojem se danas nalazi ovaj grad, nalazilo se brdo ispod kojeg se nalazilo jezero. Kada je ono presušilo, ostala je samo leska, biljka čiji je plod lešnik, te je grad pre šest vekova nazvan po njoj. Ipak, u vreme vladavine Osmanlija, Leskovac je nazivan Hisar – što na turskom znači "tvrđava".

Mladenovac


Po legendi, oko dva veka pre Kosovske bitke, u ovaj deo današnje Srbije sa svojom dvojicom braće se doselio mladić s Kosova po imenu Mladen. Oni su odlučili da ostanu na ovom tlu, te su po braći nastali toponimi Mladenovac (po Mladenu), Vlaška (po Vlajku) i Rajkovac (po Rajku).

Aranđelovac


Tlo na kojem se nalazi ovaj grad nekada je pripadao selu Vrbica, a s obzirom na to da je knez Miloš Obrenović često boravio u lečilištu Bukovičke banje, vladar je rešio da u Vrbici podigne crkvu u čast Svetom Arhanđelu Gavrilu i da od jednog dela Vrbica i dela Bukovika napravi varošicu koja će biti nazvana po ovom svecu.

Užice


Mnogo toga u vezi sa istorijom Užica još uvek nije razjašnjeno, ali je jedno sigurno – ovaj grad nosi isto ime već najmanje sedam stotina godina. U jednom dubrovačkom dokumentu iz 1329. godine, pominje se kao Vsice, a o tome kako je dobio ime postoje brojne legende.

Po jednoj od njih, oni koji su se protivili Turcima bili su ograđivani, odnosno "vođeni u žice", ali po njoj grad nije postojao (makar pod tim imenom) pre dolaska Osmanlija. Po drugoj legendi, u ovom gradu su izrađivana mala užad – "užice", pa ga je nazvao narod po njemu. Treća legenda govori o anegdoti nekadašnjih Užičana koji su se odlobodili lopova i čuli njihovo "Vala, braćo, nećemo ti nikad više u žice".

Četvrta je možda i najrealnija: po njoj je grad nazvan po uskim i dugačkim njivama koje su se nazivale "užicama".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online