Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.07.2015.
22:51
R. Lukić - Vesti A

Štampaćemo kuće na Mesecu

Na sajmu ideja IdeenExpo 2015 u Hanoveru čak 320 izlagača iz visokih škola, fakulteta i instituta demonstrirali su eksponate koji će promeniti budućnost čovečanstva.

Savezna ministarka za obrazovanje i nauku prof. dr Johana Vanka rekla je da je profesionalna budućnost mladih upravo u oblastima matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike (MINT program). Ovaj fascinantni svet nauke i ljudskih postignuća u tehnologiji pokazao je u hali 9 Hanoverskog sajma mnoga čudesa koja će budućnost čovečanstva do temelja promeniti. Do te mere, da više liči na naučnu fantastiku nego realnu budućnost čovečanstva. Svi se plaše manjka energije, pa je energija i na ovom mestu bila jedna od najvažnijih tema.

Pametna kola

Solarne ćelije će se i dalje razvijati, a sunčeva energija će u budućnosti biti osnovna pokretačka snaga. Tako se na jednom panou Holanđani hvališu da njihova eksperimentalna biciklistička staza, koja je duga 70 metara i opremljena solarnim ćelijama, za mesec dana može da proizvede električne energije toliko koliko je za mesec dana potrebno za dva domaćinstva. Precizni i računski raspoloženi Nemci, koji imaju veoma razvijenu mrežu biciklističkih staza, odmah su izračunali da bi postojeće biciklističke staze u Nemačkoj, ako bi ih opremili solarnim ćelijama, mogle da obezbede električnu energiju za milion domaćinstava. Solarna energija sve više će se upotrebljavati i u automobilskoj industriji, a kineska firma Hanergi već je proizvela automobil sa solarnim modulom koji četiri sata parkiran na suncu akumulira dovoljno energije za 100 km vožnje. Automatizacija automobila će se do te mere usavršavati da će vozač već 2030. godine moći u automobil samo da uđe i na cilju izađe, bez ikakvog upravljanja. Već današnji novi automobili za vreme gužvi na auto-putevima vožnju savladavaju sami dok vozač za to vreme može da se odmara.

Profesionalna orijentacija

Sajam ideja IdeeExpo kao manifestacija za profesionalnu orijentaciju u Hanoveru se održava od 2007. godine. Poslednjih godina prerastao je u neku vrstu smotre futurističkog sveta, a broj posetilaca popeo se na 350.000 što je prilično blizu broju posetilaca Cebita, najvećeg svetskog sajma informatike koji se održava u Hanoveru.

Folksvagen je na sajmu prikazao golf 7 na koji su ugrađena sva moderna tehnološka dostignuća. Mladima je naročito bila zanimljiva novotarija koja senzorima kontroliše ispravnost vozila, a kada se automobil u vožnji pokvari vozač neće imati problema oko pozivanja šlep službe, jer su to za njega već obavili senzori. Jedini zadatak vozača je da se naoruža strpljenjem i pričeka da pomoć stigne. U Nemačkoj će ovi sistemi već od marta 2018. biti ugrađeni u sve novoproizvedene automobile.

Energija talasa

Nedavno je Matias Visman, predsednik Saveza automobilske industrije, izjavio za medije da će Nemačka u naredne četiri godine u razvoj ove tehnologije uložiti 12 milijardi evra.

Iako su električni automobili na nemačkim putevima pre nekoliko godina bili prava retkost, već sada gotovo sve benzinske pumpe poseduju i utičnice za električno punjenje. Prema rečima Ferdinanta Dudenhofera, šefa CAR instituta, na Univerzitetu u Duizburgu, ove godine u saobraćaj je pušteno 684 ili 0,6 odsto električnih automobila, a do 2020. na nemačkim putevima biće ih ceo milion.

Napredak proizvodnje električne energije pomoću vetrenjača unaprediće se većim generatorima koji će proizvedenu energiju akumulirati i potrošaču isporučivati po potrebi. Vizionari su predvideli i napredak proizvodnje energije kombinovanjem vetra i morskih talasa. U ovoj tehnologiji najviše su napredovali Japanci, koji su najbolje rezultate postigli ogromnim točkovima, koji montirani u vodi, na kopnu ili palubi, rade sinhronizovano.

Veštačka ljudska koža

Na Sajmu ideja važna tema bile su i sirovine, a pre svega njihovo racionalno trošenje, i korišćenje novih. Drvo će i dalje ostati najvažnija prirodna sirovina koja može da se uzgaja, ali će se u privredi i građevinarstvu ubuduće sve više upotrebljavati trava kao izolacioni i slama kao građevinski materijal.

Štampač kao čudo

- Ako se svet tako brzo menja, onda treba imati i stručnjake koji će ga menjati. Naš printer je namenjen za edukativne svrhe. Mlade treba zainteresovati za prirodne i tehničke nauke, naročito devojčice koje za ove nauke pokazuju manji interes od dečaka. Grupa devojčica gledala je u naše printere kao u čuda, ali kada su same mogle da naprave delove nakita, došle su do saznanja da nešto za sebe i same mogu da urade. Otišle su kući zadovoljne - objašnjava Ćirić.

Ljudima koji su upućeni na nošenje proteza život će biti olakšan intelegentnim protezama. Ove proteze biće sposobne da nauče od drugih proteza neku nepoznatu radnju, jer će i proteze biti umrežene. Tako će nosilac proteze u Tokiju moći da pogleda kako funkcioniše slična proteza kod invalida u Njujorku. Veza proteze sa organizmom toliko će se usavršiti da će veštačka ruka davati čoveku osećaj u prstima, kao da ima sopstvenu ruku. Na ovom istraživačkom polju zavidne rezultate postigli su naučnici Hanoverskog univerziteta.

Naučnici na Nacionalnom univerzitetu u Seulu već su razvili i veštačku ljudsku kožu koja oseća mokro i hladno, a njihove kolege u Bonu, u Nemačkom centru za infekciona istraživanja, pronašli su antibiotik koji će efikasno delovati i protiv opasnih MRSA rezistentnih virusa od kojih u nemačkim bolnicama godišnje umre 15.000 ljudi.

Kompjuter hirurg

Kada je reč o medicini i njenom napretku, treba spomenuti i samoregulisanje krvnog pritiska, pulsa, perioda dubokog sna i potrošnju kalorija. Zdravstvene blagajne u Nemačkoj na osnovu ovih podataka već su izradile određene programe oporavka, a već se čuje da bi oni koji ih ne koriste mogli biti prisiljeni da plaćaju uvećan doprinos za zdravstveno osiguranje. Na Univerzitetskoj klinici u Hanoveru naučnici uveliko usavršavaju kapu koja će temperaturu kože na glavi sniziti za 3-4 stepena, čime će se bitno smanjiti broj onih koji zbog zračenja pri lečenju umiru.

Lekcije budućnosti

- Printeri su u Americi u škole ušli na široka vrata, a u Nemačkoj za njih su vrata učionica tek odškrinuta. Nemci su razradili specijalni MINT program u koji se dobro uklapa i naš 3D štampač Fabmejker. Očekujemo da će ući u škole jer je jeftiniji i prikladniji od postojećih. Bilo bi dobro da uđemo i u škole u Srbiji. I mi treba da osposobimo kadrove koji će biti spremni da idu u korak sa budućnošću - kaže Ćirić koji je sa saradnicima Denisom Miličevim iz Bugarske i Matijasom Levenom iz Rusije razradio i edukativni program za svoj 3D štampač.

U medicini će i kompjuterizovana hirurgija već za nekoliko godina postati veoma značajna jer će, kako smatra prof. Peter M. Fogt, predsednik Nemačkog društva za hirurgiju, vizualiziranjem i simulacijom podataka sve uspešnije dolaziti do individualnog stanja pojedinih pacijenata. Kompjutersko povezivanje simulacionih podataka sa hirurškim mehaničkim sistemom biće hirurzima od velike koristi.

Kompjutersko razumevanje jezika postaje sve preciznije i tačnije, pa se sve češće i upotrebljava. Već danas u automobilu od navigatora možete usmeno zahtevati adresu na koju treba da se vozite, a dete i pre nego što nauči da čita moći će računaru da kaže šta želi, a ako su programi i aplikacije umreženi, želja može da se prenese na bilo koje mesto u svetu.

Robot domaćica

Domaćice će ubuduće u kuhinjskim poslovima zameniti roboti koje će raditi ono što im se kaže, a žene će moći da po svom ukusu naruče od proizvođača i njegov oblik. Dejan Ćirić, koji živi i radi u Nemačkoj, pokazao je na Sajmu 3D štampač Fabmejker čije su mogućnosti mnogostruke.
- Kinezi su napravili printer koji za dan napravi kuću za stanovanje, koja košta samo trećinu od klasične cene, a to je važno tamo gde se mora brzo rešiti smeštaj većeg broja ljudi. Danas je to slučaj sa izbeglicama koje beže od rata, koje često vidimo da spavaju i na trotoarima. U krizno područje može se dopremiti printer i naselje će za tren biti gotovo. I ne samo to. Printerom će se graditi kuće i na Mesecu, a oni koji tamo budu radili, moći će da se hrane veštačkim mesom koje će sami proizvesti od životinjskih ćelija koje su poneli sa Zemlje. Dakle, odahnuće i životinje, jer će biti mesa i bez njihovog masovnog ubijanja - objašnjavao je Ćirić grupi dece uvodeći ih u fascinantni svet prirodnih i tehničkih nauka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online