Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.06.2015.
00:13
S. Đurić, Semjuel Batler A

Simbol odanosti: Psi koji su zadivili čovečanstvo

Psi žive sa ljudima već 15.000 godina, a za to vreme su nam postali najbolji prijatelji. Ta četvoronožna bića širom sveta herojskim delima svakodnevno nam to i pokazuju. Jednu od najlepših legendi o psima imaju Indijanci iz plemena Kato, koji veruju da je bog Hagajho stvorio svet ni od čega, stvorio je stvari i živa stvorenja, ali psa nije bilo potrebno da stvara, jer je pas postojao oduvek.

Pas je u grčkoj mitologiji bio čuvar ulaza u Had, carstvo mrtvih. Troglavi pas je duše umrlih u podzemni svet puštao prilično blagonaklono, ali napolje nije puštao nikoga. I danas se veruje da psi mogu da osete smrt svog gazde.

wikimedia.org
Hačiko po kome je snimljen istoimeni film sa Ričardom Girom. Ostao je veran svom prijatelju (japanskom profesoru) i posle smrti jer ga je čekao svakog dana na stanici da se vrati sa posla

1. HAČIKO

Hačiko je pas rase Akita po kome je snimljen istoimeni film sa Ričardom Girom u glavnoj ulozi. Ostao je veran svom prijatelju japanskom profesoru i posle smrti jer ga je čekao svakog dana na stanici da se vrati sa posla. Pas je narednih devet godina dolazio svakog dana na stanicu tačno u vreme u koje stiže voz kojim se njegov prijatelj vraćao sa posla. Hačika su zavoleli ljudi koji su ga viđali na stanici i donosili su mu hranu i prenosili su priču o njemu. Ovaj pas je postao simbol odanosti u čitavom Japanu. Po priči o ovom psu su snimljena dva filma i napisano je nekoliko knjiga, a svake godine 8. maja se na železničkoj stanici Šibua održava svečana ceremonija u čast Hačika.

2. LAJKA, prvi astronaut

Lajka je bila prvi pas i prvo zemaljsko biće u svemiru. Na vrhuncu hladnog rata, 3. novembra 1957. godine, ovaj pas je ušao u Zemljinu orbitu u sovjetskom satelitu Sputnjik 2. Lajka je uginula pet do sedam sati nakon lansiranja od stresa i previsoke temperature u kabini rakete. Satelit je izgoreo pri povratku u Zemljinu atmosferu, 4. aprila 1958. godine, pet meseci nakon lansiranja. Lajka je bila prvi astronaut, i prva žrtva svemirskih istraživanja. Bila je mešanac, uzeta nasumično sa moskovskih ulica, pod pretpostavkom da je, pošto je ulični pas, već navikla na ekstremne uslove hladnoće i izgladnelosti.

3. BELKA I STRELKA, izletnice u svemiru

Mešanci Belka i Strelka lansirani su 19. avgusta 1960. godine u misiju koja je predstavljala odlučujući korak u pripremi leta Jurija Gagarina, čoveka koji je 12. aprila 1961. prvi leteo u svemir. One su provele jedan dan u svemiru, u letelici Sputnjik 5 pre nego što su se bezbedno vratile na Zemlju. Ta kapsula se na Zemlju spustila bezbedno, posle 17 obilazaka oko Zemljine orbite i pređenih 700.000 kilometara. Psi su postali veoma popularni u Sovjetskom Savezu, pa su često bili gosti dece u vrtićima i školama. Strelka je kasnije dobila šest štenaca od kojih je jedno, Pušok, sovjetski lider Nikita Hruščov poslao na poklon ženi američkog predsednika Džona Kenedija Žaklini.

4. PIKLS, Šerlok Holms u šetnji

Zlatna boginja, trofej namenjen svetskom šampionu 1966. godine, u Engleskoj je ukraden je četiri meseca uoči početka Mundijala. Statua je samo jedan dan bila izložena u Vestminster central holu, a već sledećeg popodneva, lopovi su uspeli da je ukradu. U potragu za nestalim blagom krenula je čitava Engleska, pa je angažovan i Skotland jard. Sedam dana nakon pljačke Dejvid Korbet i njegov pas Pikls pronašli su Zlatnu boginju u šetnji. Pikls je u jednom žbunu pronašao statuu umotanu u stare novine. Osim večere sa učesnicima finalnog meča, Korbet je dobio i 6.000 funti, dok je Pikls dobio jednu teleću kost.

5. RIN TIN TIN, čuveni glumac

Rin Tin Tin, po kome su rađene mnogobrojne serije, filmovi i radio emisije, rođen je 1918. godine. Umiljato štene nemačkog ovčara spasli su američki vojnici krajem Prvog svetskog rata iz francuske odgajivačnice. Posle rata je sa svojim novim vlasnikom otišao u Los Anđeles i tako postao najpoznatiji pas glumac u filmskoj industriji. Zbog svojih odličnih genetskih predispozicija naučen je da izvodi i najzahtevnije trikove postavši nacionalni fenomen. I njegovi potomci nastavili su tradiciju, ali nikad nisu uspeli da dostignu slavu legendarnog Rin Tin Tina.

6. ČASER, najbolja učenica

Psiholog u penziji Džon Pajli objavio je knjigu o svojoj keruši Časer, koji pripada rasi border koli, koga je uspeo da nauči da razume čak 1.000 reči. Psiholog Džon Pajli morao je da dokaže da je njegov pas može da donese određenu igračku koja mu nije bila u blizini, niti u vidnom polju, a za koju je dobio komandu da donese. Časer je naučila neke strukture rečenica, pa tako može da razlikuje kada joj vlasnik kaže da stavi frizbi na loptu, i obrnuto da stavi loptu na frizbi.

7. KANELO, dobio ulicu

Kanelo je 80-ih godina prošlog veka živeo sa usamljenim starcem na jugu Španije. Stanovnici grada Kadiza su ih često viđali kako šetaju, a pas je starca pratio i u bolnicu. Kanelo bi svog prijatelja koji je bio na dijalizi čekao ispred vrata bolnice. Jednog dana starac nije izašao, ali ga je pas čekao 12 godina, sve dok ga 2002. nije udario auto. Stanovnici Kadiza su u čast ovog vernog psa nazvali po njemu jednu ulicu u svom gradu.

8. TARO I JIRO, preživeli Antarktik

Braća Taro i Jiro su bili deo tima koji je brojao 15 pasa i koji je učestvovao u japanskoj ekspediciji na Antarktiku 1957. godine. Kada je velika oluja zadesila ovo područje, istraživači su spaseni helikopterom, ali su psi morali da ostanu. Godinu dana kasnije članovi druge ekspedicije pronašli su gomilu mrtvih pasa, ali i dva živa. Nekako su se snalazili, ali nisu jeli njihovo meso. Jiro je živeo vrlo kratko nakon povratka u Japan, a Taro je živeo još 10 godina. Njihova tela su nakon smrti balsamovana i čuvaju se u dva različita japanska muzeja.

9. GREJFRAJERS BOBI, život na groblju

Bobi je bio kuštravi skaj terijer, pas farmera Džona Greja, koji se svuda pratio svog gospodara. Kad je 1858. godine farmer umro od zapaljenja pluća, Bobi je tri dana ležao na grobu svog gospodara. Trećeg dana otišao je da jede u restoran gde su Grej i on bili redovni gosti. Vlasnik restorana je hteo da ga zadrži, ali Bobi je pobegao i vratio se na groblje. Čuvar groblja mu je napravio zaklon i on je na groblju proveo 14 godina. Stanovnici Grejfrajersa podigli su mu spomenik i sahranili ga u blizini Grejovog groba.

10. TRABLI, srećni naslednik

Leona Helmsi, vlasnica hotleskog lanca Helmsli, toliko je volela svog maltezera Trablija da mu je testamentom ostavila 12 miliona dolara, hotele, mnoštvo nekretnina i čitav vozni park! Milijarderka u naslednike pored psa uvrstila i svoje unuke, ali je njima ostavila znatno manje novca nego psu. Ovaj maltezer posećivao je frizere kod kojih jedno četkanje košta 8.000 dolara, a njegova hrana koštala je tričavih 1.800 dolara. Leona je umrla 2007. godine, a njen ljubimac tri godine kasnije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online