Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
03:36
Tanjug A

Žene taksisti osvajaju Kairo

Kairo brine zbog jednog novog servisa koji zbunjuje. Danas žene mogu umesto taksiste da naruče taksistkinju, sa kojom se osećaju bezbednije. Ali, ne smatraju svi da je to dobra ideja, zbog straha od razdvajanja polova.


Kada jedan Egipćanin uđe u taksi može da se dogodi da ne zna gde zapravo da sedne. Muškarac jednostavno seda pored šofera, dok žena automatski seda pozadi. Ali, šta se dešava kada je vozač - žena?


"Ljudi su iznenađeni i ništa im nije jasno, gde zapravo treba da sednu, pozadi ili napred. Ali, sve moje dosadašnje mušterije, bilo muškarci ili žene, su zadovoljni da i Egipat ima jednu takvu uslugu", izjavila je Inas Hasan Ali, žena taksista.


Ovu uslugu nudi firma iz Kaira Sitikab. Žene tako mogu telefonom da poruče taksi koji vozi žena. Sve više i više je onih koji traže žene vozače. Firma je odgovorila na zahteve građana i otvorila jedno potpuno novo tržište. Do sada su zaposlili četiri žene vozača, ali će ih uskoro biti oko 50. Tako ekonomski uticaji pomažu da se pobiju tradicionalne uloge.


Na to što Inas Hasan Ali vozi taksi, morao je da se navikne i komšiluk i rodbina.
"U početku su bili skeptični, ali mi se sada dive. Ti si hrabra, govorili su, da si se uopšte odlučila na taj korak", kaže ona.


Kairu je potrebno oko 100.000 taksija koje skoro bez izuzetka voze muškarci. Inas Hasan Ali zaradi tačno 200 evra mesečno što je više od tri puta nego što zaradi jedna učiteljica u Egiptu. Muž je ponosan na nju, kaže ova 35-godišnja taksistkinja, ali ne samo zbog novca.


"On vidi da sam ja jedna žena koja ide da radi. To samo povećava njegovo poštovanje prema meni. Pogotovu što je to jedan težak posao koji do sada nisu obavljale žene", kaže Inas.


Ovaj par ima dvoje dece - tinejdžera. Nakon što deca odu ujutro u školu, Inas Hasan Ali, posle osam ide na posao. U sedam uveče je ponovo kod kuće. Napolju nosi maramu, kao i kod kuće. Mušterije koje su se sa njom vozile više ne žele da se voze s taksistima muškarcima.


"Žene se sa jednom taksistkinjom osećaju sigurnije i opuštenije. Ne želim da kažem da su muškarci gori vozači", kaže ona.


Većina Egipćanki smatra da su taksisti često drski i zbog toga im se ideja da uđu u taksi koji vozi žena čini primamljivom. Ali, ne misle svi da je to dobra ideja.


Nihad Abul Kumsan iz Centra za prava žena, smatra da će takve inicijative samo dovesti do izolacije žena, jer, kako kaže, žene su time otišle korak dalje ka, na neki način, prisilnom razdvajanju polova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online