Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.05.2015.
22:16
K. Krstić Tadić - Vesti A

Let na Pegazu i obuka za astronaute

Najbolji zabavni park u Evropi, Evropa park u gradiću Rust nadomak Frajburga, ove godine proslavlja 40 godina postojanja, sa više od 200 miliona posetilaca. To je jedini zabavni park u Nemačkoj koji je u vlasništvu jedne porodice, porodice Mak, i koji od prvog dana pa do danas nije dobio ni paru subvencije od opštine, grada ili pokrajine.

Vitez u areni

Ovaj park preko 20 godina nosi titulu najboljeg u Nemačkoj, poslednjih godina je postao i prvi u Evropi, a u svetu je među pet najatraktivnijih. Najviše posetilaca ima iz Nemačke, Francuske i Švajcarske, jer se i nalazi na tromeđi ove tri države, ali i iz Velike Britanije, Rusije, Skandinavije, Španije, Grčke, Amerike, Kine.

Srbi su takođe česti gosti i prošle godine se vlasnik Evropa parka pohvalio ovom činjenicom. Među 3.500 zaposlenih ima dosta i Srba. Park ima i 80 učenika u svojoj Akademiji, dok preko 8.000 radnih mesta zavisi od njega (razni liferanti, građevinske firme, ugostitelji iz lokalnih mesta), tako da su vlasnici indirektno i najveći poslodavci. Vlasnici Evropa parka, Roland i Jirgen Mak, imaju i firmu koja pravi proizvode za park i svetsko tržište. Mak Rides pravi tobogane ne samo u Evropi, već i u Kini, Americi, Japanu, Australiji.

Zamak Baltazar

Evropa park je otvoren 12. jula 1975. godine, kao poludnevni park zabave. U prvoj sezoni je imao preko 250.000 posetilaca. Četiri decenije kasnije velikim trudom i radom postignuto je da ima oko pet miliona posetilaca godišnje. Čelni ljudi prate trendove u svetu, razmenjuju iskustva sa ostalim predstavnicima parkova, redovni su na sajmovima.

Park se nalazi uz najprometniji auto-put Nemačke (A5) i ima direktan prilaz, a čarter avioni iz Velike Britanije, Španije, Rusije mogu da sleću na bivši vojni aerodrom u Ofenburgu, gde ih čekaju autobusi Evropa parka.

Moćni tobogan: Drveni vodan

Počeli su na površini od 16 hektara, a danas poseduju 95 hektara. Najavili su i otvaranje akva-parka u svojoj režiji. Park je zamišljen zasad kao putovanje kroz 13 evropskih zemalja: Nemačku, Italiju, Grčku, Rusiju, Holandiju, Francusku, Švajcarsku, Portugal, Španiju, Austriju, Englesku, Island i skandinavske zemlje, sa posebnim osvrtom na kulturu, istoriju, tradiciju, običaje, naučna i tehnološka dostignuća, predele, arhitekturu, vegetaciju, muziku, gastronomiju.

Danas se posetiocima nude stotine atrakcija i bogati šou programi koji ukupno traju 23 sata dnevno. Ni u dva dana se ne može posetiti ono što park nudi, a kamoli u jednom.
Po posećenosti i broju prenoćišta park je na drugom mestu u Nemačkoj, odmah iza Štutgarta, koji svakog septembra održava svoj veliki tradicionalni vašar Vazen, pandan Oktoberfestu. Posetioci prvo moraju da prođu kroz nemačku aleju i živopisne predele nekadašnjih grofovija. Ko je raspoložen, može da se vozi čuvenim starim fordom i da uživa u čarobnoj bašti i zamku Baltazar koji posetioce verno vrati u srednji vek.

Svemirska stanica

Iz nemačke aleje se ide u italijansko selo, gde čeka zamak duhova čuvene porodice Mediči. Nedaleko odatle je džinovski tobogan Silver star, visok 73 metra, koga je engleski časopis "Readers Digest" sa preko 100 miliona čitalaca proglasio najboljim toboganom u Evropi.

Posetilac može da proputuje kroz alpske, ruske ili grčke predele, da se vozi bobom, da prođe kroz afričku džunglu ili svet dinosaurusa, da doživi borbu pirata, vitezova ili venecijanski karneval, da poseti holandske vetrenjače, da prođe kroz potopljeni grad Vinetu.

Izbori za mis

Nakon 20 godina postojanja izgrađen je prvi hotel, a danas ih ima pet sa oko 4.000 ležaja. Omiljeno je mesto i mnogih zvezda iz sveta muzike, mode, politike, nauke, sporta... Često se ovde održavaju velike manifestacije, koncerti, izbori za mis Nemačke, razni simpozijumi, seminari, žurke velikih radio-stanica. Gostuju pozorišne trupe, u letnjoj sezoni se svako veče prikazuje poneki film, mjuzikli nisu retkost, a mnogi bračni parovi ovde slave godišnjice.

Vožnja čamcima, toboganima, vozom, gledanje predstava na ledu ili u areni, uživanje u filmovima u 4D projekciji, samo su deo atrakcija koje stoje na raspolaganju posetiocima. U parku se nalazi i deo Berlinskog zida, a ko želi može da se provoza kočijama po srednjovekovnoj Engleskoj. Rusiji je posvećena četvrt sa svemirskom stanicom Mir, gde se može isprobati deo obuke za astronaute, kao i radionica oslikavanja ikona. Grčki deo je posvećen svetu Atlantide, Kasandrinom prokletstvu, uzbudljivoj vožnji rolerkosterom Pegaz. Bogovi grčke mitologije daju novo nadahnuće u atrakciji "Posejdon", sve je praćeno nezaobilaznom grčkom kuhinjom, mirisom mora i neodoljivom plavom bojom.

U švajcarskoj četvrti atrakcija je Munja iz Servina i nezaboravna vožnja bobom. Francuska četvrt odiše šarmom bistroa, romantične muzike, a tu je i putovanje u svemir. U središtu holandske četvrti su vetrenjače, a ovde se može videti bitka pirata i vožnja u šoljici kafe. Portugal je posvećena mornarima i pronalazačima novih kontinenata i čarobnoj vožnji na vodi. U delu koji nosi ime "Zemlja" može se krstariti sa Markom Tvenom, slušati bajke Braće Grim ili proći ekspedicija kroz svet patuljaka.

Pančićeva omorika

Glavna sezona traje od aprila do novembra. U septembru se slavi Noć veštica, pa se u parku nalazi preko 20.000 raznih bundeva. Zimi posetioci imaju priliku da se vrate u detinjstvo i svet bajki i da uz dva miliona svećica uživaju u zimskim čarolijama i božićnoj pijaci. U zabavnom parku nalazi se čak i Pančićeva omorika. Na tabli stoji da je omorika karakteristična za Srbiju i da je dobila ime po čuvenom srpskom botaničaru Josifu Pančiću, koji je otkrio.

Ipak, prave atrakcije su rolerkosteri, među kojima je i Vodan, jedini drveni tobogan u svetu, a prošle godine je otvoren tobogan Artur i mini-moji, koji je bio i najskuplja investicija parka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online