Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.04.2015.
21:32
O. Ikodinović - Vesti A

Putin na rasprodaji

Patriotska simbolika postala je jedan od modnih trendova među Rusima. Najpopularnija je roba sa slikom ruskog predsednika Vladimira Putina. Sam Putin negativno se odnosi prema činjenici da se njegov lik eksploatiše na tržištu, ali po rečima njegovog portparola Dmitrija Peskova "on se sa tim ne može boriti, jer ima druge prioritete".

Prema najnovijoj anketi Levada centra, Rusi sve više kupuju robu s likom Putina i smatraju da takva roba jača autoritet šefa države. Neko ih kupuje kao poklon, neko kao suvenire za prijatelje u inostranstvu, a uglavnom ih kupuju za sebe. Slike Vladimira Vladimiroviča nalaze se i na magnetima, bedževima, kačketima, čak i na donjem vešu.

1. MAJICE I DUKSEVI: Miki Rurk naljutio Vašington

Reuters/M.Z.

Pošto je Krim vraćen u sastav Rusije, ruski dizajneri Ana Trifunova i Ivan Jeršov izbacili su seriju majica i dukseva sa likom ruskog predsednika. U Moskvi je cela kolekcija od 10.000 primeraka rasprodata za jedan dan. Na majicama je, na primer, Putinov lik sa tamnim naočarima za sunce ili šubarom sa vojnim oznakama i svaka nosi određenu poruku.

Ovakve majice nose i holivudske zvezde Stiven Sigal i Miki Rurk.

- Dopada mi se ovaj tim - rekao je 61-godišnji Rurk, pokazavši na majicu koju je kupio u Moskvi i odmah je obukao.

Njemu su, kažu, potom telefonirali iz Stejt departmenta i sugerisali da javno ne pokazuje simpatije prema ruskom lideru. Majice, inače, koštaju oko 20, a duksevi oko 45 evra.

2. BABUŠKE: Mamac za turiste

bt.dk

Najpopularniji ruski suvenir, babuška, odavno se ne prodaje samo u obliku na kakav smo navikli. Slatke i šarmantne bakice napravljene od drveta, lepih plavih očiju i rumenih obraza dobile su konkurenciju. Tezge i radnje preplavile su babuške sa likovima političara - bivših sovjetskih vođa, aktuelnih ruskih političara, pa čak i stranih lidera, od Angele Merkel do Baraka Obame.

Ipak, od svih, najtraženija je ona sa likom ruskog predsednika. Tako, svaki stoti Rus u svojoj kući ima karikaturu ili babušku sa likom Putina. Prodavci kažu da se "matrjoške" sa likom političara slabije prodaju od onih klasičnih. Najčešće ih kupuju turisti. Koštaju od desetak do nekoliko stotina evra.

3. SMARTFON: U društvu Da Vinčija i Kleja

Reuters

Prvi zlatni smartfon iPhone 5S sa portretom Putina pušten je u prodaju u junu prošle godine, u seriji od 44 telefona, koji su bili rasprodati u jednom danu. Ubrzo je italijanska kuća Caviar/Perla Penna, poznata po izradi luksuznih predmeta, napravila još 100 "putinofona", koji su munjevito rasprodati.

Ruski predsednik je, inače, posle Muhameda Alija i Leonarda da Vinčija, treća svetska istaknuta ličnost kojoj je italijanska firma posvetila novi izgled telefona. Ova kuća je nedavno pustila u prodaju i novi model, zlatni iPhone 6 - Supremo Putin II, u ograničenoj seriji od 299 komada po ceni većoj od 3.000 evra. Osim Putinovog portreta, ima i ruski grb, a na njemu su ispisani i početni stihovi ruske himne.

4. ČOKOLADE: Predsednikove suze

Reuters

Kupujući ovu čokoladu, vi podižete BDP zemlje! Ovo je slogan serije čokolada nazvanih "predsednik", koji je proizvela konditerska kompanija Šokoboks. Predsednik se prodaje u tri vrste: "nežni", "gorki" i "dobrodušni".

Omot za čokoladu je napravljen u stilu pop-arta, na osnovu serije slika ruskog umetnika Alekseja Sergijenka. Svaki od tri omota različito je ilustrovan. Na jednom Putin flašicom hrani lane, na drugom u zagrljaju drži štene, a na trećem je čak i suzu pustio.

Čokolada se prodaje u pakovanju od 100 grama, po ceni od oko 2,5 evra. Nešto skuplje, oko tri evra, košta "uplakani Putin", koji u pakovanju sadrži devet mini-čokolada.

5. STRIPOVI: Heroj bez premca

Još 2011. umetnik Sergej Kalenik nacrtao je strip "Čovek kao svi", čiji je glavni junak bio tadašnji ruski premijer Vladimir Putin. Neki smatraju da je ova priča mogla da bude deo predizborne kampanje, jer je Putin samo godinu kasnije po treći put stao na kormilo Kremlja.

Putin je u ovom stripu prikazan kao pravi heroj: obučen u belo kimono, kao majstor borilačkih veština, on se obračunava sa neprijateljima, neutrališe eksplozivne naprave, spasava putnike autobusa od bombi...

U pomoć mu pritrčava i tadašnji predsednik, a sadašnji premijer Dmitrij Medvedev, ogrnut medveđim krznom. Ovi stripovi koštaju oko pet evra, a prevedeni su na osam jezika.

6. KOVANICE: Srebrnjaci sa Krima

Reuters

Posle prisajedinjenja Krima Rusiji, uralski majstori napravili su kovanicu sa likom ruskog predsednika. S jedne strane prikazana je mapa krimskog poluostrva i ukucani su nazivi 28 gradova republike, a sa druge strane iskovan je portret Vladimira Putina. Prvih 25 moneta bile su kovane od srebra 925, a deo njih je uručen rukovodstvu zemlje. Sada se, preko interneta, mogu nabaviti samo replike ovih kovanica, po simboličnoj ceni od oko četiri evra. Na istom sajtu prodaje se i srebrni orden sa inauguracije Vladimira Putina. Njegova vrednost je nešto veća od 1.700 evra.

7. PRSTENjE: Ljubomorni rivali

"PutinVersteher" ili "ljudi koji razumeju Putina" - tako je nemačka štampa nazvala fenomen simpatija Nemaca prema ruskom lideru, a u Moskvi su isto tako dizajneri nazvali novi brend, koji proizvodi modne detalje sa likom Putina.

Prodaja srebrnog prstenja sa Putinovim likom i natpisom "PutinVersteher" startovala je na sajtu brenda 1. decembra 2014. Prva serija je bila razgrabljena, uprkos ceni od oko 115 evra.

Privukao je pažnju i ruskih političara. Lider komunista Genadij Zjuganov dugo je merkao prsten u radnji, ali ga nije kupio. Desničar Vladimir Žirinovski je čak pitao dizajnere da li mogu da naprave prsten sa njegovim likom.

8. ČAJ: Obećanje na šolji

"I'm back" (u prevodu "Vratiću se") - takvu tablu drži u ruci Vladimir Putin, napravljen od kartona, a pričvršćen za kesicu čaja. Neobičnu seriju čaja, pod nazivom Democratea još pre nekoliko godina pustio je u prodaju nemački dizajn-studio Donkey Products.

Društvo ruskom predsedniku u čajnoj kutiji prave Angela Merkel, Barak Obama, Fransoa Oland i Si Đinping.

Nemačka kancelarka nosi bokserske rukavice, francuski predsednik ima ružu u rukama, kineski lider - štapiće, a američki tablicu na kojoj piše "Vote!" ("Glasajte!"). Čajanka sa vodećim svetskim liderima košta 7,95 evra.

9. IGRAČKE: Džudista od 120 dolara

Set igračaka, kojom je predstavljena inauguracija, pušten je u prodaju 2012. godine, uoči Putinovog trećeg predsedničkog mandata. Sadrži figuru ruskog predsednika, govornicu sa dva mikrofona, predsednički medaljon i Ustav.

Lutka Putin obučena je u klasično crno odelo, belu košulju i crvenu kravatu. Lutka je napravljena od plastike, ima veliki broj pokretnih delova, tako da predsednik može da sedi, da pokreće noge i čak da se bori.

Nije slučajno što proizvođači nude i dodatne komade odeće, kao što je kimono. Jer, ruski predsednik je majstor džudoa. Cena ove igračke je 120 dolara.

10. POSTERI: Zagrljaj sa koalom

AP

Posteri sa portretom Putina jedan su od najprodavanijih proizvoda sa njegovim likom. U raznim regionima Rusije ih kupuju masovno za kancelarije državnih službenika. U Moskvi se portret prodaje u proseku za 25 evra, a u unutrašnjosti može se naći i po nešto nižoj ceni.

Ponuda je velika. Ima klasičnih - predsednik u odelu sa kravatom, ali i manje formalnih - Putin na pecanju, u pilotskoj kabini borbenog aviona, u zagrljaju sa koalom, psom i drugim životinjama, u sportskim aktivnostima...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.04.2015. 22:57
Россия — священная наша держава, Россия — любимая наша страна. Могучая воля, великая слава — Твоё достоянье на все времена! Славься, Отечество наше свободное, Братских народов союз вековой, Предками данная мудрость народная! Славься, страна! Мы гордимся тобой! От южных морей до полярного края Раскинулись наши леса и поля. Одна ты на свете! Одна ты такая – Хранимая Богом родная земля! Славься, Отечество наше свободное, Братских народов союз вековой, Предками данная мудрость народная! Славься, страна! Мы гордимся тобой! Широкий простор для мечты и для жизни Грядущие нам открывают года. Нам силу даёт наша верность Отчизне. Так было, так есть и так будет всегда! Славься, Отечество наше свободное, Братских народов союз вековой, Предками данная мудрость народная! Славься, страна! Мы гордимся тобой!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online