Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.04.2015.
22:35
O. Ikodinović - Vesti A

Teslina alhemija mami Ruse

U Moskvi radi desetak srpskih restorana. Svaki od njih ima neku svoju zanimljivu priču, atmosferu i nudi ukusan zalogaj, ali restoran "Nikola Tesla" se ipak po nečemu izdvaja - ovde je tradicija predstavljena na jedan sasvim drugačiji način, neobično je oplemenjena modernim tehnikama i kreativnim idejama mladog tima.

O. Ikodinović
Sve podseća na velikana: Enterijer restorana "Nikola Tesla"

U igri učestvuju lokalne i srpske namirnice i moderni načini pripreme i serviranja. Stari srpski recepti su na nesvakidašnji način obogaćeni i začinjenim sjajnim, maštovitim kreacijama kuvara.

- Naš jelovnik podeljen je na dve sekvence - tradiciju i maštu. Mašta je u stalnoj potrazi za novim i neobičnim jer je naš tim neumoran i gladan inovacija, a tradiciju znamo i želimo da čuvamo - kažu u ovom restoranu srpske autorske kuhinje.

Ovde se istinskim gurmanima, osim klasičnih balkanskih jela: pljeskavica, ćevapa, domaćih kobasica, gibanice, pita i pihtija, jagnjetine u mleku, nude i guščije grudi u sosu od šafrana i pomorandže, biftek u sosu od zelenog bibera i suvih šljiva, teletina u sosu od belog vina i estrogena...

O. Ikodinović
Goran Glavčić i Sergej Jegazarijan

Može se popiti čašica dobre srpske šljivovice, kajsijevače, dunjevače, kruškovače ili manastirske rakije.

Mnogi gosti dolaze samo zbog čudesnog kolača koji se sastoji od musa od čokolade, karamel-musa, vafela od badema i supe od lešnika, a zove se Teslina alhemija.

A cela priča počela je sasvim slučajno. Dva ruska biznismena, Sergej Jegazarjan i Aleksej Veselov, oduševljena srpskom hranom i provodom u Beogradu, pozvali su iskusnog beogradskog ugostitelja Gorana Glavčića (41) da sa svojim timom otvori klub-restoran u Moskvi.

- Oduvek sam želeo da napravim restoran u nekoj od svetskih metropola. Znam da se Rusi sa simpatijama odnose prema nama i zato sam i prihvatio ponudu Sergeja i Alekseja da budem sa njima partner i otvorimo restoran o kome će se pričati, ne samo u Moskvi - kaže nam Glavčić.

Šta je genije voleo da jede

Restoran je ukrašen Teslinim portretima i fotografijama njegovih eksperimenata, a uskoro bi u njemu mogao da zaživi i "Teslin meni".
- Dugo već nastojim da pronađem šta je Tesla voleo da jede. Proveo sam sate tražeći i čitajući tekstove o njemu nadajući se da ću pronaći koja su mu bila omiljena jela. Kad to saznam, napravićemo Teslin omiljeni meni, koji ćemo nuditi gostima u Moskvi - kaže nam Goran Glavčić.

On u Beogradu već drži dva restorana. Jedan od njih je Mala fabrika ukusa, koji se 2013. godine našao na listi top najboljih restorana na svetu po izboru Tripadvisora.

- Sergej i Aleksej su čuli za Fabriku i po preporuci su došli u restoran. Oduševili su se hranom, enterijerom i atmosferom i odmah su mi predložili da deo tog kutka prenesemo u Moskvu. Dogovor je pao istog trenutka, videli smo se još dva-tri puta, dogovorili detalje i tako je sve krenulo.

Posle prvog boravka u Moskvi, kad je video kako izgledaju prostorije restorana i kuhinja, Goran je sastavio ekipu od 15 srpskih kuvara i konobara koji su takođe imali želju i volju da krenu u Rusiju i dokažu da srpski ugostitelji mogu da rade na svetskom nivou. Pre dolaska u Moskvu, svi su išli dva meseca na učenje ruskog jezika kako bi mogli da komuniciraju sa gostima.

- Brzo smo se prilagodili novoj sredini, a sada se već svi osećamo kao kod kuće. Rusija je prijateljska zemlja, ne postoje jezičke barijere, lako se sporazumevamo, oseća se ta slovenska bliskost dva naroda - priča Glavčić.

Restoran se nalazi u prizemlju zgrade jednog biznis-centra, nedaleko od čuvene Taganjke. Naziv Nikola Tesla dali su ruski partneri jer su na taj način hteli da istaknu da se radi o srpskom mestu u Moskvi. I u reklami restorana vlasnici kažu da je to deo Srbije. A da je to zaista tako, može se osetiti već s vrata, po gostoljubivosti i predusretljivosti konobara i vlasnika, koji svakog gosta dočekuju sa posebnom pažnjom.

Dolaze ovde Rusi i Srbi, i svi ostali. Mogu se sresti diplomate, sportisti, novinari, glumci, poslovni ljudi, porodice sa decom, studenti i mladi željni dobre zabave. Jer, često ovde nastupaju ruski i srpski pevači i orkestri, pa žurke potraju do zore.

- Rusi su dobri gosti. Zahtevniji su od Srba, ali kad im se nešto sviđa, ne pitaju šta košta. Mnogo im se sviđa ta srpska neposrednost i gostoljubivost... Vole da probaju naša jela i, po pravilu, uvek radije piju rakiju nego votku... Kad dovedemo pevače i orkestre iz Srbije, zaigraju Rusi i kolo, a poneki znaju da zapevaju i srpske pesme.

Organizuju se u "Tesli" i donatorske večeri. Tako su lani prikupljali novac za stradale u poplavama u Srbiji. Pravile su se i prodajne izložbe umetničkih slika, od kojih je prihod išao onima kojima je to najpotrebnije. Rado se na ovakve događaje odazivaju i Srbi koji žive u Moskvi, a i Rusi. Iako sam o tome ne govori, saznajemo da je Goran i ranije u Srbiji učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama, pa zajedno s nekoliko prijatelja stipendira četvoro siromašne dece.

Neobično i ukusno

Forumi i društvene mreže prepune su pozitivnih kritika i komentara na račun "Tesle": "I hrana, i atmosfera, i enterijer, i usluga sve je za peticu. Sve je zaista fantastično. Predlažem da probate desert Teslina alhemija". Ili: "Predivno mesto! Enterijer, personal... ali, glavno je - kuhinja! Jedno od malobrojnih mesta sa neobičnim jelima, a da je pri tome sve neverovatno ukusno. Obavezno posetite ovo mesto i neće zažaliti"... Ovo su samo neki od komentara koje Rusi ostavljaju na internetu. Odnedavno, Moskovljani imaju priliku da probaju i srpski roštilj na dva mesta u gradu, u fast-fudovima, koji su otvorili Goran i njegovi ruski partneri. Međutim, tu se ovaj uspešni tim neće zaustaviti. Goranova želja je da otvori restoran i u nekom drugom regionu Rusije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online