Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.03.2015.
08:30
Tanjug A

Danas je Svetski dan šuma...koje sve brže nestaju

Međunarodni dan šuma obeležava se danas (21. mart), a američki istraživači upozoravaju da svetske šume sve brže nestaju pred oranicama, putevima i gradovima, a 70 odsto preostalih površina pod šumskom vegetacijom su na manje od jednog kilometra od oboda šuma.

dream-wallpaper.com
Sve više ljudi = sve veći pritisak na šumske životinje i biljke (kojima preti istrebljenje)

Istraživanje, u kom je učestvovalo više od 20 stručnjaka sa pet kontinenata i u kom su korišćeni podaci prikupljeni tokom poslednih 35 godina, ističe se da narastajuća ljudska populacije vrši sve veći pritisak na šumske životinje i biljke kojima preti istrebljenje.

- Rezultati su nas iznenadili i uplašili. Svi pokazatelji ukazuju na dalje pogoršanje stanja - kazao je za Rojters vođa studije, Nik Hadad, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Severne Karoline.

Na mapama objavljenim u sklopu studije može se videti da su velike površine pod šumom u Amazonu i Kongoanskoj kotlini i dalje udaljene od ljudi, dok se u Aziji, Novoj Gvineji, Rusiji, Kanadi i nordijskim zemljama sve više povlače pred ljudskim aktivnostima.

- Sedamdest odsto preostalih površina pod šumskom vegetacijom je na manje od jednog kilometra od oboda šume - upozoravaju naučnici, čija je studija objavljena u časopisu Science Advances povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma.

- Rast stanovništa neizbežno će nastaviti da smanjuje i cepa prirodne zone - navode stručnjaci, koji u povećanju efikasnosti poljoprivrede vide jedino rešenje za spas šuma.

Jedno istraživanje iz 2011. predvidelo je će do 2050. poljoprivredne površine u svetu morati da se sa sadašnjih 1,53 milijardi hektara  povećaju za 18 odsto kako bi se nahranilo sve brojnije stanovništvo, te da će se urbane zone drastično proširiti.

Fragmentacija šuma predstavlja ozbiljnu pretnju za životinje i biljni svet jer ih sve više približava ljudima, menjajući postojeću mikro-klimu i dovodeći nove, suparničke vrste.

- Rascepkana staništa utiču na smanjenje diverziteta biljaka i životinja od 13 do 75 odsto - napominju američki naučnici.

Krčenje šuma ugrožava životinje, od jaguara u Brazilu do orangutana u Indoneziji, kao i druga stvorenja poput ptica, leptira u žaba i bezbroj retkih vrsta biljaka, zaključuju stručnjaci.

Subota 21.03.2015. 08:39
Divim se Srbima u ovoj situaciji , prebacili su Paulovniju na nasa podrucja i vemoa uspjesno napreduju u smanjenju problema Koje izazivaju svjetske korporacije !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online