Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.03.2015.
21:17
S. M. Tomić - Vesti A

Striptizete i Spajdermen

Melesio Visente Flores i njegova porodica pomno su se pripremali za prvu nedelju uskršnjeg posta početkom februara. Njihova kuća u Meksiko Sitiju tada je postala pravi magacin pinjata jer su nedeljno pravili između 40 i 60 lutki, koje su se zatim dva dana sušile na krovnoj terasi.

Godinama već oni prave kartonske lutke Spajdermena, Mikija Mausa, Trnove Ružice, u modi su svi Diznijevi likovi, naročito princeze, koje nikad ne izlaze iz mode.

Svete bebe

Lutke koje predstavljaju malog Isusa naročito su popularne početkom februara, uoči praznika Gospe od Kandelarije. Ove lutke prodaju se za manje od dva dolara, a obučene u raskošne zlatne haljine se nose na misu radi blagoslova jer se cele godine katolici na posebnom oltaru u domu mole malom Isusu. U Meksiko Sitiju ima mnogo radionica gde se popravljaju lutke Isusa, koje su nasleđene, ali su se tokom vremena polomile, izgubile prste ili glavu.

Karton i papir se lepe u više slojeva, a osušena figura boji se jarkim bojama. Poslednjih godina vrlo je popularna i pinjata meksičkog predsednika Enrikea Penje Nijeta, koju rado kupuju i razbijaju studenti.

Pinjate ispunjene slatkišima obično se razbijaju posle proslave, a deca sakupljaju slatkiše. Ovaj običaj je potekao iz stare Kine, a prve pinjate u Evropu doneo je Marko Polo u 14. veku.

U Kini su se koristile za novogodišnje praznike u obliku papirne krave ili vola koji su se ispunjavali semenom i ukrašavali simbolima sreće i izobilja, a na kraju dana razbijali palicama.

Posebno su postale popularne u Španiji, gde su bile deo rituala tokom prve nedelje posta, nazvane ples pinjata. Konkistadori su ovaj običaj preneli u Južnu Ameriku, gde se brzo ukorenio jer su i Asteci imali sličan običaj darivanja bogova.

Sveštenici su su glinene lonce punili darovima i ukrašavali šarenim perjem i razbijali ih pred idolom da bi darovi pali pred božje noge.

Danas je tradicionalni oblik pinjate nestao pred likovima pop kulture, a mnoge radionice su zatvorene zbog zakona o zaštiti autorskih prava. Tako je meksička policija u martu 2010. prema zahtevu kompanije Dizni zatvorila nekoliko radnji u Meksiko Sitiju.

Poslednjih godina sve češće se prodaju pinjate za odrasle, erotske pinjate egzotičnih plesačica i striptizeta, koje se kupuju kao rođendanski pokloni. Osim slatkiša, u njih se stavljaju i kondomi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online