Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.02.2015.
00:12
S. Đurić - Vesti A

Brkajlije koje je ceo svet zapamtio

Brkovi su od davnina ukras muškog lica. Nekada su se njima dičili skoro svi muškarci koji su imalo držali do sebe, a brkovi su vremenom najčešće bili trend među diktatorima i filmskim glumcima. Prvi istorijski zapis brkova je zidna slika skitskog konjanika iz 300. g. pre Hrista, a na raznim portretima i slikama može se videti da su brkovi dugo bili zaštitni znak vojnika i vojskovođa, pa se njihova dužina i bujnost uglavnom povezivala s vojnim činom i starošću muškarca. Postoje neki ljudi koji tradiciju nošenja brkova gaje i danas. Brkove su, osim političkih vođa, kroz istoriju popularizovali i mnogi mislioci i umetnici, koji su u oblikovanju brkova nekad išli revolucionarnim putem.

wikipedia.org
Antene za vanzemaljce: Čuveni brkovi Salvadora Dalija

1. SALVADOR DALI

Brkovi čuvenog slikara Salavadora Dalija proglašeni su za najbolje brkove u istoriji. Španski nadrealista je svojim brčićima pobedio među 14.000 muškaraca sa 24 odsto glasova. Istraživanje je sproveo internet portal MSN HIm. Imao je brkove po ugledu na španskog slikara Dijega Velaskeza. Dali je tvrdio da mu brkovi služe kao antene za komunikaciju s vanzemaljcima. Imao je običaj da zadrema na svojoj fotelji sa srebrnom kašikom u ruci. Čim bi zaspao, kašika bi pala na pod i probudila bi ga, a on bi ustajao svež i oran za rad. Dali je bio omiljen u svetu advertajzinga. Njegov lik je korišćen za reklamiranje mnogobrojinih proizvoda. Neki tvrde da je bolje umeo da proda sebe nego svoje slike.

wikipedia.org
Ikona nemog filma i njegovi "titbruš" brkovi: Čarli Čaplin

2. ČARLI ČAPLIN

Ikona nemog filma najpoznatija je po svojim tzv. tutbruš brkovima, tzv. četkica za zube, obrijanih rubova koji se šire na svega pet centimetara iznad usne. Čaplin ih je navodno dodao svome liku jer su nadopunjavali njegovu komičnu ulogu, a pri tom mu nisu prikrivali izraz lica. I dok ih mnogi upoređuju s onima najzloglašenijeg diktatora u novijoj istoriji, Adolfom Hitlerom, glumac je to znao vrlo dobro da iskoristi glumeći 1940. godine u filmu "Veliki diktator". Zanimljivo je da su bezbednosne službe istraživale Čaplinovu povezanost s komunistima. Istraga je pokazala da se podaci iz zvanične Čaplinove biografije netačni. Neki tvrde da je Čarli Čaplin rođen u jednoj čergi kao dete žene koju su zvali ciganskom kraljicom.

wikipedia.org
Dizajn gas-maske: Adolf Hitler

3. ADOLF HITLER

Hitlerovi brčići postali su simbol nacizma. Omraženi Adolf Hitler ostao je prepoznatljiv u istoriji po svastikama, karakterističnoj frizuri koju je terao na stranu i još prepoznatljivijim brkovima. Histori kanal je u seriji o Hitleru otkrio i kako je Hitler završio s takvim brkovima. On je u mladosti imao sasvim drugačiji stil brkova koji su mu smetali prilikom nošenja gas maske. U jednoj epizodi može se videti mladi vojnik s raskošnim brkovima, koji u sledećoj sceni iste brkove potkresuje na onaj dobro poznat oblik, i to sve zbog gas-maske. To se sve dešavalo pre 1918. godine. Međutim, Hitleru se očigledno dopao novi stil, pa je i nakon rata, kada više nije morao da nosi gas-masku, rešio da zadrži oblik brkova po kojima ga danas svi pamte.

wikipedia.org
Glumac Čarls Bronson je uzgajao dugačke tanke brkove

4. ČARLS BRONSON

U svojoj 47 godina dugoj karijeri Čarls Bronson glumio je u čak 93 filma, a jedan filmski kritičar opisao ga je kao "Klerka Gebla koji je predugo ostao na suncu". I dok je Gebl svoje brkove marljivo šišao i sređivao, Bronson je uzgajao dugačke tanke brkove. Oni su definitivno postali prepoznatljiva linija njegove pojave, uključujući njegov specifičan glas i grube crte lica. Odrastao je u rudarskom gradiću u Pensilvaniji, u siromašnoj porodici litvanskih doseljenika, počeo je da glumi u 30-im godinama. "Svestan sam da mi lice izgleda kao kamenolom u kome je upravo eksplodirala mina i ne mislim da sam neka glumačka veličina. Gluma je ionako najlakši posao koji sam ikada radio", govorio je Čarls Bronson.

wikipedia.org
Holivudskom šmekeru brkovi su bili zaštitni znak: Klerk Gebl

5. KLERK GEBL

Holivudskom šarmeru Klerk Geblu upravo su brkovi postali zaštitni znak, iako to uopšte nije želeo. Naime, holivudski glumac stare garde bio je opsednut čistoćom pa je u mlađim danima redovno brijao bradu i brkove, smatrajući svaku dlačicu viška nečistom. Prvi put ih je pustio 1930. godine za film "Ljubav, čast i izdaja" u kome je glumio francuskog žigola, pa se tako nešto podrazumevalo, ali obrijao ih je odmah posle. Čini se da ih je potpuno prisvojio kada je osvojio Oskara za film "Dogodilo se jedne noći" 1934. godine, nakon čega su počeli da ga oponašaju milioni fanova.

wikipedia.org/Alan Light
Bert Rejnold je nosio brkove jer je sa njima izgledao opasno

6. BERT REJNOLDS

Legendarni Bert Rejnolds svoje brkove nosio je zato što je s njima izgledao opasno. U zvezdano nebo vinuo se 60-ih godina ulogama u vesternima, a svoj vrhunac u karijeri doživeo je 70-ih godina kao muški seks simbol, tako što je pozirao potpuno go za "Kosmopoliten". Naravno, samo s brkovima i ostalim dlakama na telu. Tada je na naslovnoj strani jednog od najpoznatijih magazina za dame upečatljivim slovima pisalo "Gola istina o... pogodite kome!" Ležeći na krznu od medveda, Bert Rejnolds, koji je tada imao 36 godina, pokazao je svoje maljama prekriveno telo i time drastično povećao tiraž "Kosmopolitenu".

wikipedia.org
Mačo osamdesetih godina: Tom Selek

7. TOM SELEK

Osamdesetih godina prošlog veka u Toma Seleka je bila zaljubljena većina pripadnica lepšeg pola, koje su bile opčinjene mačo muškarcima. Svaki tinejdžer želeo je da ima brkove kao što su njegovi, koje su mu, uz havajsku košulju i dlakava prsa, postale nezaobilazan zaštitni znak. Zato nije ni čudno što postoji Fejsbuk stranica posvećena upravo njegovim brkovima, kao i mnogo brkatih profila na Tviteru. Legendarni glumac je i nesuđeni Indijana Džons. Naime, njega su, koji je tada bio jedan od najpopularnijih glumaca u Americi, producenti bukvalno molili da prihvati ulogu Indijane Džonsa. Međutim, on je to odbio.

wikipedia.org
Bela kosa, guste obrve i dugi brkovi: Mark Tven

8. MARK TVEN

Ovaj američki pisac je pored legendarnih dela ostao poznat po svojoj beloj kosi, gustim obrvama, dugim brkovima, ali i prijateljstvu sa Nikolom Teslom. Literarno ime koje je izabrao Mark Tven je staroengleski izraz koji znači "pazi dva". Po jednoj priči, Tven je u doba srebrne groznice u Nevadi, ulazeći u salon vikao "pazi dva" i barmen je pred njega stavio dva viskija. Verovatnije je da se ovaj termin zakačio za Tvena u vreme kad je bio kormilar parobroda sa dva točka i tri odžaka po širokom Misisipiju. Ostao je upamćen i po belim odelima sa štraftama, koja je uvek nosio na javnim nastupima.

AP
Čelični čovek i poznati brkajlija: Josif Visarionovič Staljin

9. JOSIF VISARIONOVIČ STALjIN

Poznati brkalija bio je i Josif Visarionovič Staljin, oko koga su se stalno plele legende. Pod njegovom vlašću milioni Rusa izgubili su živote, čak i najbliži saradnici. Čuvena je Staljinova rečenica: "Ne verujem nikome, čak ni sebi!" Godine 1910. počeo je koristiti ime Staljin, što u grubom prevodu znači "čelični čovek". Bio je svestan svojih protivnika, pa je imao dvojnike. Neki istoričari tvrde da je sin stolara počeo koristiti to ime kako bi se udaljio od svojih gruzijskih korena. Bio je veliki obožavatelj američkih kaubojskih filmova.

sonsayfa.com
Brkajlija savremenog doba za kojim su poludele mnoge žene: Burak Ozčivit

10. BURAK OZČIVIT

Fatalnim je brkove učino glumac Burak Ozčivit, odnosno Bali-beg u seriji "Sulejman Veličanstveni". Zgodni 28-godišnjak pojavio se kao hrabri ratnik, s telom grčkog boga i brkom u kojem su žene videle simbol izrazite muškosti. Nije neobično što su brkovi došli u prvi plan, uturskom narodu oni su značajan simbol, a u slučaju poznatog glumca ženama su postali simpatični. Reakcije su uglavnom pozitivne, rekao je u jednom intervjuu Burak.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online