Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.02.2015.
00:11
S. Đurić - Vesti A

Najlepše drevne ruševine na svetu

Postoje mnoge drevne građevine koje su u svoje vreme predstavljale megalomanske arhitektonske i inženjerske poduhvate. Postoji ih mnogo širom sveta a svaka priča svoju istoriju i spomenik je drevnih civilizacija. Ove ruševine nisu zanimljive samo turistima već i arheolozima, kojima su neiscrpni izvor istraživanja.

Svaka ruševina ima svoju priču i istoriju. To su ruševine palata, hramova, gradova, spomenika, biblioteka i grobnica, ponekad skrivene u pustinjskom pesku, a u njima može uživati svako ko ima vremena i novca za to.

reuters/E.C. M.
Jedno od najuzbudljivijih mesta na litici u svetu je drevni grad Inka: Maču Pikču

Nova tehnologija poput bespilotnih letelica može mnogo pomoći u boljoj zaštiti drevnih lokacija, njihovom nadgledanju i praćenju mogućih pretnji te stvaranju digitalne baze podataka o ruševinama.

1. MAČU PIKČU: Tajna u oblacima

Jedno od najuzbudljivijih mesta na litici u svetu je drevni grad Inka Maču Pikču, ali ne samo zbog spektakularnog pogleda koji se pruža iz njega ili bajkovitog zelenila i svežeg vazduha, nego i zbog misterija, poput zagonetke zbog čega je ovaj grad naprasno napušten.

Prema opšte prihvaćenoj hronologiji, izgrađen je 1438. kao kraljevsko utočište za vladara Inka Pačakutija, na visini od 2.450 m, sakriven među planinskim grebenima Otkako ga je Hajram Bingam otkrio jula 1911. godine, mnogi sanduci sa iskopinama odneti su u SAD. Grad je imao vodovod, trgove, ulice, 200 kuća i oko 1.000 stanovnika. Većina naučnika smatra da je ovaj grad bio duhovni i ceremonijalni centar cele regije, ali on nije otkrio svoje tajne ni posle 100 godina od otkrića.

2. PALMIRA: Kraljica u lancima

U srcu sirijske pustinje leži skrivena Palmira, gde je nekad stanolovala sirijska kraljica Zenobija. Nalazi se u blizini izvora tople vode koji se zove Agfa, što ga čini idealnim za zaustavljanje karavana iz Iraka, Izraela, Jordana... Strateški položaj privukao je i Rimljane, koji su preuzeli kontrolu nad gradom u prvom veku posle Hrista.

wikimedia.org/Zeledi
U srcu sirijske pustinje leži skrivena Palmira: Tamo je nekada stanolovala sirijska kraljica Zenobija

Zenobija je poražena i zarobljena, dok je grad opljačkan i razoren. Arheolozi još uvek rade na iskopavanjima kako bi otkrili palatu kraljice. Za Zenobiju se govorilo da je nosila zlatne lance na Aurelijanovom trijumfu u Rimu. O njenoj smrti postoji nekoliko verzija, od bolesti, samoizgladnjivanja do pogubljenja, a postoji i verzija prema kojoj je Aurelijan bio njome toliko impresioniran da ju je pustio na slobodu, udelivši joj vilu.

3. KOPAN: Atina Novog sveta

Na zapadu Hondurasa, u neposrednoj blizini granice sa Gvatemalom, nalazi se arheološki lokalitet Kopan koji se ubraja u najimpresivnije lokalitete civilizacije Maja. Smatra se Atinom Novog sveta. Nalazio se na raskrsnici trgovačkih puteva za druge regije i zbog toga je tamo bilo moguće naći kakao, pamuk, perje egzotičnih ptica i mnoga druga bogatstva. Grad je bio 400 godina pod vlašću jedne dinastije, koja je uvela pismo i gradila monumentalne građevine. Kopanski astronomi su izračunali dotad najprecizniji solarni majanski kalendar. U gradu je u 7. veku živelo oko 27.000 ljudi. Grad je je napuštan zbog suša, iscrpljenosti tla, pomanjkanja divljači, a konačno je opusteo u 10. veku.

4. AKROPOLj: I crkva, i džamija

Akropolj doslovce znači "grad na brdu", to je antičko svetilište posvećeno grčkoj boginji Atini, zaštitnici grada.

Reuters/Y.K.
Akropolj

Najupečatljiviji je hram grčke boginje Atine Partenon iz 5. veka pre nove ere. Izgrađen je umesto starijeg hrama posvećenog Atini, poznatog pod nazivom Stariji Partenon koji je uništen u invaziji Persijanaca.

Partenon je ostao trajni simbol antičke Grčke i atinske demokratije. Kao i većina grčkih hramova, Partenon je korišćen kao državni trezor a jedno vreme je bio trezor Delskog saveza. U 6. veku Partenon je korišćen kao hrišćanska crkva posvećena Bogorodici. Nakon što su Turci osvojili Grčku, koristio se kao džamija početkom druge polovine 15. veka, i u to vreme je imao minaret.

5. ČIČEN ICA: Pernata zmija

Čičen Ica je najposećenije arheološko nalazište Meksika. Na jeziku Maja Čičen Ica znači "na izvoru naroda", nazvano tako verovatno zbog toga što Jukatan nije imao nadzemnih reka, dok je nalazište imalo tri prirodna izvora sa obiljem vode. Čičen Ica je osnovana u 6. veku, kao i većina gradova drevnih Maja grad pre svega bio svetilište. Uvrštena je među sedam novih svetskih čuda. U njemu su živeli sveštenici i plemstvo a poljoprivrednici su živeli izvan kompleksa grada. Gradom dominira hram Kukulkan, niz čije stepenište se spušta velika pernata zmija. Pronađeno je sedam igrališta. Dimenzije jednog od njih su 166 sa 68 metara, što ga svrstava u najveće staro igralište u srednjoj Americi.

6. KOLOSEUM: Spektakl za cara

Rimski Koloseum jedan je od najvećih znamenitosti ovog grada koji je 2007. godine uvršten među sedam novih svetskih čuda. Bio je korišćen za gladijatorske borbe i državne spektakle. Gradnju Koloseuma započeo je rimski car Vespazijan 72. godine nove ere želeći da napravi impresivnu arenu.

wikipedia.org
Rimski Koloseum je 2007. godine uvršten među sedam novih svetskih čuda

Dovršio ga je njegov sin osam godina kasnije. Veruje se da su gladijatori u antičkom Rimu pre borbi pozdravljali cara: "Zdravo, Cezare, pozdravljaju te oni koji
će umreti". Suprotno opštem verovanju, gladijari nisu umirali u borbama, nego su bili dobro poučeni kako da nanesu jedan drugome što lakše rane, pošto se često radilo o robovima visoke tržišne vredsti.

7. TIKAL: Grad drekavaca

Tikal je jedno od najvećih arheoloških nalazišta Maja civilizacije i u prevodu znači "grad glasova". Nalazi se usred džungle na severu Gvatemale, gde odjekuju glasovi majmuna drekavaca. Tikal je bio jedan od glavnih kulturnih i građanskih centara Maja civilizacije. Tikal je dostigao svoj vrhunac u razdoblju od 200. do 900. godine pre nove ere a za to vreme Maje su dominirale regijom politički, ekonomski i vojno. Grad je napušten do kraja 10. veka, a u jednom trenutku u njemu je živelo pola miliona ljudi. Ima šest stepenastih piramida, od kojih neke dostižu 60 metara. Većina građevina je neistražena.

8. AJUTAJA: Beg od boginja

Norbert Nagel / Wikimedia Commons
Ajutaja znači "nepobedivi"

Ajutaja je glavni grad istoimene pokrajine na Tajlandu a ime znači "nepobedivi".

Grad je osnovao 1350. godine kralj U Tonga koji je otišao tamo kako bi pobegao od epidemije velikih boginja. Ajutaja se nalazi na idealnoj lokaciji između Kine, Indije i Malajskog arhipelaga.

Ovo prosperitetno kraljevstvo doživelo je kraj kada ga je burmanska vojska spalila i opljačkala.

Danas su ostale samo ruševine carstva, poznatog kao Ajutaja istorijski park, koji se nalazi na popisu Uneskove svetske baštine.

9. VAVILON: Kapija bogova

U Iraku, južno od Bagdada leže ruševine drevnog Vavilona, grada čije ime znači "kapija bogova". Jedan je od najpoznatijih gradova antike, poznat po svojoj lepoti.

U drevnim vremenima o gradskim zidinama Vavilona se govorilo s divljenjem i čuđenjem, a njegovi viseći vrtovi su bili jedno od sedam svetskih čuda. Kao središte kulture i vlade bio je u punom cvatu oko 15 vekova, od dolaska Amorejaca 1850. godine pre nove ere pa sve do Aleksandra Velikog, koji je tu i umro 322. godine pre Hrista.

10. PALENKE: Kraljeva grobnica

Grad Palenke je jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta Maja civilizacije u celom Meksiku i Srednjoj Americi. Nalazi se u gustoj tropskoj šumi u podnožju planine Tumbala Čiapas. Većina zgrada je izgrađena između 6. i 10. veka. Najveći vladar bio je Paskal, čija grobnica je pronađena 1952. godine. Živeo je od 603. do 683. godine, a došao je na vlast kao dvanaestogodišnjak. Majanski vladari su sahranjivani poput faraona. Uz telo su stavljani darovi za posmrtni život, a poklopac sarkofaga nosio je sliku mrtvog vladara.

POVEZANE VESTI

Petak 20.02.2015. 06:47
" rusevine" to su grobnice robova i stradalnika koji su zivote dali da bi sotone uzivale --uvijek prezirem sva ta mjesta kojima se dive mnogi jer su zelivena krvlju !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online