Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 15.02.2015.
11:22
Blic A

VIDEO: Ovako je izgledala Jugoslavija u očima Amerikanaca 1986. godine

Još 1965. magazin "Tajm" je opisao Jugoslaviju kao zemlju Marksa, ali pola Karla, pola Gručo Marksa, jer se u našem socijalizmu pila koka-kola, gledali su se holivudski filmovi, slušali džez i rokenrol, a na malim ekranima se prikazivale serije "Dugo toplo leto" i "Gradić Pejton".

youtube/Marsha Kay Jovanovic
Melodi Rodžers u dokumentarcu o Jugoslaviji

Američka televizijska mreža CBS, odnosno TV stanica iz njene filijale u Los Anđelesu, Kalifornija, snimila je 1986. jedan zanimljiv turistički dokumentarac. On prikazuje prekrasnu zemlju, turističke atrakcije te ležeran i bogat životni stil onih koji žive u Jugoslaviji. Vodič ovog programa je bila američka glumica Melodi Rodžers, a Jugoslavija je bila samo jedna od mnogih zemalja koje su predstavljene na ovoj američkoj televiziji 1980-ih.

O ovoj čudesnoj zemlji koja je razbila njene predrasude, Melodi je između ostalog rekla kako “Ima rivijeru kao Francuska, kockarnice Monte Karla, ostrva kao Grčka, krajolike kao u Velikoj Britaniji i Alpe kao Švajcarska. Pri tom se u ovoj zemlji može večerati uz vrhunsko vino za samo pet dolara po osobi.”

Zanimljivo je napomenuti da na kraju emisije, ona sumira svoje osećaje o tome što je putujući kroz Jugoslaviju videla navodeći da je to bila jedna od najlepših zemalja koje su ona i njena ekipa ikada posetili. Njenim rečima rečeno, “Ovo je spektakularno!”

Još jedna zanimljiva stvar koju je voditeljica napomenula je i njen svojevrstan komentar jugoslovenskog socijalizma. Dok se pela stepenicama jednog zamka u Opatiji ona je rekla:

- Duž cele jugoslovenske rivijere postoje ovi prekrasni zamkovi koje su nekada koristili kraljevi i kraljice, plemstvo Jugoslavije. Pa, pošto više nema plemstva, oni su sada lepi, neobični hoteli koje koriste ljudi poput vas i mene.”

Nedelja 15.02.2015. 12:19
Ко је растурио Југославију и због чега .САД су изазвали рат у Југославији како би окупирали све Републике и тако да буду још више богатији.САД нису растурили само Југославију већ и СССР,Чехословачку,Судан,Вијетнам ,Кореју.....живот у Југославији је био као у рају.У Југославији 1 D = 13 динара и Југославија је била дужна 12 милијарди а сада све 6 Републике су дужне 285 милијарди евра .Америчка демократија уништава све пред собом .
Nedelja 15.02.2015. 15:48
Bilo nekad sad se pripoveda-i na žalost više nikad.A i ne treba,mislim Jugoslavija.Svak nek živi u svom i po svom.Dovidjenja u nekom drugom milenijumu.
Nedelja 15.02.2015. 18:12
A i ovo je bila anti-sovjetska propaganda.Nema tu nikakve zadivljenosti lepotom SFRJ.Sad znamo da je tako,onda bi možda i poverovali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online