Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.01.2015.
15:06
24sata.rs A

Ove "bapske priče" JESU istinite

Priznajte da ste se bunili kada vam neko od starijih kaže "jedi jabuku", "jedi šargarepu", "ne smeš da progutaš žvaku", "pileća supa je dobra protiv prehlade"... Takve savete nismo shvatali ozbiljno, ali moramo da vam kažemo da su njih podržali i naučnici.

trainingwheels20.blogspot.com
Neke njihove priče nauka apsolutno podržava!
 

JEDNA JABUKA DNEVNO ČUVA VAS OD DOKTORA

Istraživanje koje je obavljeno na Oksofordu pokazuje da jedna jabuka dnevno može da umanji rizik od srčanog i moždanog udara za čak 12 procenata.

- Uzrok tome je činjenica da su jabuke pune rastvorljivih vlakana, što sprečava nakupljanje holesterola u arterijama - kaže Helen Bond iz britanskog udruženja dijetetičara.

Takođe, jedno drugo istraživanje pokazalo je da jabuke poboljšavaju imuni sistem i mogu da budu prevencija pojavi ćelija raka.

JEDITE BANANE AKO ŽELITE DEČAKA

Jedite banane ako želite dečaka, to je jedan od predloga stručnjaka s Oksforda, koje je nastalo nakon istraživanja u kojem je učestvovalo 740 žena. Žene koje su svako jutro jele bananu, imale su 56 odsto šansi da rode dečaka u odnosu na žene koje nisu imale bananu u ishrani.

Jedna banana sadrži oko 13 odsto potrebne doze kalijuma na dnevnom nivou. Međutim, naučnici nisu baš sasvim sigurni kako to može da utiče na to da li će se roditi dečak ili devojčica.

BROJTE OVCE AKO NE MOŽETE DA ZASPITE

- Ako radite nešto dosadno, to može da vam pomogne da vam misli budu potpuno mirne. Nije poenta da ovce brojite do 100, jer vam mozak tada radi. Zamislite dve, tri ovce kako zajedno prolaze kroz ogradu, što može da vam pomogne da oterate misli koje vas drže budnim - kaže ekspert za spavanje Dr Nejl Stenli.

JEDITE ŠARGEREPU ZA BOLJI VID

- Šargarepa je puna beta - karotena koji telo pretvara u vitamin A, koji je dobar za vid, objašnjava profesor Endrju Loteri, profesor na Univerzitetu Sautempton.

Stručnjaci su utvrdili da visok nivo beta karotena umanjuje rizik od bolesti koje mogu da izazovu slepilo. Međutim, ono što ne znamo je koliko šargarepe treba da pojedemo za bolji vid.

NE JEDITE HRANU KOJA PADNE NA POD

Stručnjaci savetuju da ne jedete hranu koja padne na pod jer je puna bakterija. Sudeći po istraživanjima, količina bakterija zavisi od vremena koliko je hrana bila na podu. Manje vremena, manje bakterija.

NE SMETE DA PROGUTATE ŽVAKU

Ako slučajno jednom progutate žvaku, mala je verovatnoća da će vam to naneti velike probleme. Ali, ako to redovno radite, žvaka može da izazove blokadu i bol u stomaku, kaže Višal Sakena, konsultant gastroenterolog u bolnici u Londonu.

PILEĆA SUPA POMAŽE KOD PREHLADE

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Therapeutics otkrilo je da  jedinjenje koje se nalazi u piletini, pomaže da se imuni sistem bori protiv početnih simptoma gripa.

Sem toga, dr Stiven Renard sa Univerziteta Nebraska otkrio je da supa može da smanji simptome kašlja i kijanja. Profesor Ron Ekles ima sličan lek. On kaže da je kombinacija vruće supe sa solju i začinima delotvorna jer će naterati proizvodnju pljuvačke, koja će pomoći da vam se otčepi nos. On je dodao da beli luk takođe pomaže jer ima antivirusna i antibakterijska dejstva.

AKO STE MOKRI, PREHLADIĆETE SE

Ako ste mokri, rizikujete da se prahladite. To ne govore samo mame, nego i istraživanje sa Univerziteta Kardif. Volonteri koji su učestvovali u istraživanju, imali su zadatak da zarone stopala u ledenu vodu i da tako ostanu 20 minuta, dok je druga grupa noge držala u praznoj posudi. Posle tri, četiri dana, skoro trećina onih koji su noge držali u hladnoj vodi, osetila je simptome prehlade.

- Kada hladite telo, naročito noge, velika je verovatnoća da će se prehladiti onaj ko je imao skrivene simptome virusa. Nejasno je zašto se to dešava, ali jedna od teorija je da hladnoća podstiče organizam da ograniči dotok krvi u ekstremitetima, da bi se zadržala toplota u telu - kaže profesor Ron Ekles.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online