Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 05.12.2014.
19:59
Blic A

Hrvati dokazali: Kolumbo nije doneo sifilis u Evropu

Naučnici sa univerziteta u Splitu ispitali su ostatke čak 403 skeleta kako bi utvrdili poreklo sifilisa, kao i kako je ova opaka bolest dospela u Evropu.

Sifilis nije doneo Kolumbo već je u Evropi prisutan oduvek 

Najveća debata vodila se oko toga da li je Kristofer Kolumbo u 15. veku doneo silifilis na Stari kontinent ili ne. Hrvatski naučnici tvrde da nije.

Naime, postoje tri teorije o pojavi sifilisa na evropskom tlu. Prva je da su ga Kolumbo i njegovi mornari doneli nakon putovanja po svetu. Druga je da se pojavio sa dolaskom afričkih robova u Portugal i Španiju, dok treća sugeriše da je sifilis prisutan još od doba starog Rima.

Najnovija studija univerziteta u Splitu sugeriše da je ispravna ova poslednja teorija, da je sifilis u Evropi prisutan oduvek.

Sifilis izaziva bakterija "treponema palidijum", koja stvara osip, ali napada i srce, krvne sudove i mozak, usled čega mogu uslediti šlog, infarkt, demencija, paraliza pa čak i smrt. Naravno, ukoliko se ne leči adekvatno. Prvi zvaničan slučaj ove bolesti zabeležen je 1495. godine, tri godine nakon Kolumbovog prvog putovanja u otkrivanje "Novog sveta."


Naučnici iz Splita tvrde da je sifilis bio rasprostranjen još u rimsko doba

Hrvatski naučnici oborili su teoriju o Kolumbu, s obzirom da su pronašli tragove sifilisa na ostacima čoveka iz perioda Rimskog carstva.

Ipak, američki naučnici su se brže-bolje javili da opovrgnu tvrdnje svojih hrvatskih kolega. Dr Brus Rotšild, profesor na univerzitetu u Kanzasu izjavio je da, "iako je predmet istraživanja veoma važan, tvrdnje hrvaskih naučnika jednostavno nisu tačne."

- Abnormalnosti na kostima skeleta kojeg su ispitivali su pre rezultat poremećaja u rastu nego sifilisa - zaključio je Rotšild.

Naučnici iz Splita su ispitivanja vršili na slučajnom uzorku 403 skeleta, koje su odabrali od 3.000 pronađenih u današnjem Smiljanovcu, bivšoj rimskoj koloniji koja se tada nazivala Solin, odnosno Salona.

Ipak, uprkos raznim istraživanjima, pa i ovom poslednjem, poreklo sifilisa i dalje ostaje misterija, te niko od naučnika ne može stoprocentno da tvrdi odakle i kako je ova bolest zaista nastala.

Petak 05.12.2014. 20:05
uh vec pomislih da hrvati trvde da je Kolumbo hrvat aaahhhaaaaaaha
Petak 05.12.2014. 20:07
hrvati su izmislili noz za brzo klanje braco ustase to vam niko ne spori :))))
Petak 05.12.2014. 20:06
hrvati tvrde da su oni izmislili barut a ne Kinezi !!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online