Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.11.2014.
16:44
24sata.rs A

Šta čini pravog Zemunca? :)

Znači... ako ovih deset stvari razumete na prvu loptu ili se nedvosmisleno slažete sa njima, onda ste - pravi Zemunac. Ili, bar, odlično poznajete nekog Zemunca.

"Znam za jedan grad pored je Beograd" - zemunska je verzija jedne poznate pesme. Naravno, reč je o vicu, ali činjenica je da su Zemunci ponosni svojom posebnošću.

Aki znaš "sveeeee", ti si pravi! :D
 

Ako bar osam od sledećih deset stvari ne ispunjavate ili niste uradili, onda, znači, brate...

1. Ćale, tebra, keva si!
- Ulični jezik u kući razumeju svi i niko se neće začuditi ni uvrediti kada dete kaže "Tata, tebra, đido mova" ili "Baba, brate...". I da li zaista postoji još neka mama koja se ljuti što je "keva"? Svaki Zemunac će, čak i bez nekog povoda sa zadovoljstvom izustiti "Munze konza". Čisto da se zna!

2. Znaju gde je "Muhar", ali ne ko je Muhar

- Trg Branka Radičevića jedan je od najstarijih u Zemunu, smešten u kraju koji se nezvanično zove Muhar. Svi Zemunci znaju gde je Muhar, ali retko ko će znati da vam pokaže kuću zemunskog trgovca Ivana Muhara.

3. Infekcija lokal-patriotizmom
- Svaki pravi Zemunac neizlečivo je inficiran lokal-patriotizmom. Ako nekoga iz Beograda pitate odakle je, uvek će odgovoriti iz Beograda, retko prvo da je sa Vračara, Zvezdare ili Palilule. Zemunac uvek odgovara - iz Zemuna.

4. Mišići na Lidu
- Čuvena zemunska plaža je raj za kupače, pa Zemuncima ne pada na pamet da prelaze reku. Nema tog Zemunca koji bi domaći teren na Lidu zamenio za, recimo, Adu. Kao i što nema onog koji se nije osunčao na Lidu.

5. Eskivaže
- Kada su u društvu, Zemunci mlataraju rukama tako da ne možete da im priđete bliže od pola metra. Vatreni su govornici i rado će svoje kazivanje obogatiti i neverbalnim izrazima.

6. Samokritika
Zemunci su vedri i prijatni u društvu (sve dok im ne stanete na žulj), a pitanje je da li bi i jedan vic o Zemuncima opstao da ih i sami ne prepričavaju. Ne smetaju im stereotipi o prostačkom ponašanju, demonstraciji snage i jezičkim poštapalicama uz šatrovački izgovor.

7. Zaplovili su Dunavom
Zemunci su upućeni na Dunav. Bilo da krenu u šetnju, na večeru ili na posao. Ako se Dunav i ne vidi, oseća se njegovo prisustvo.
- Ako nisi plovio čamcem, nisi pravi Zemunac. To važi makar za nas malo starije. Eh, kad sam bio u srednjoj školi bežali smo sa časova da bismo plovili Dunavom. Bili smo znatiželjni, ulazili smo čak i u zemunske lagume - priča jedan zemunski taksista.

8. Pazarili u Bioskopu
Zemun nema ni jedan bioskop u kojem možete pogledati film... ali ima bioskop koji je pretvoren u bazar. Nema majke koja nije vodila svoje dete da ga obuče od glave do pete, a da njemu u glavi nisu ostale urezane slike neobične hale sa bioskopskim platnom, stepenicama za galeriju i uskim hodnicima pre ulaska u salu. I još nešto: Zašto ovde nema filmova?.

9. Palačinka
"Sinoć sam pojeo dve palačinke u Pinokiju. Bio sam mnogo gladan", požalio se jedan mladić devojci u autobusu za Batajnicu. "Kako možeš? Ja nikad ne pojedem celu", uzvratila je ona. Večera u čuvenoj palačinkarnici slađa je od one kod kuće, ma koliko se zemunske mame i supruge trudile.

10. Nesrećno "B"
Zemunci biraju devojke samo sa njihove strane Save. Zemun ili Novi Beograd. Da sve bude pod kontrolom. Pravi maler je nesrećno "B" - devojka iz Borče, Begaljice, Batajnice... ili Boleča, za koji postoji i jedan vic, koji baš i nije za novine.

Utorak 04.11.2014. 21:23
Некада давно можда и најлепши део Београда... Људи којима је реч била - закон ! некада давно... http://www.youtube.com/watch?v=39D1O5XFA2M
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online