Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.06.2014.
09:01
Vestionline A

"Brazuka" - od Pakistana do Brazila

Danas će se "brazuka" prvi put zvanično zakotrljati na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Lopta, koju su sašile žene u Pakistanu, leteće između hrvatskih i brazilskih nogu.

Za "brazuku" su se pobrinule žene u Pakistanu

"Brazuka" je 12. po redu lopta FIFA Svetskog prvenstva, koju je proizveo Adidas, a koji je još početkom dvadesetih godina prošlog veka počeo da razvija tehnologiju i proizvodi najbolje fudbalske lopte tog vremena.

Lopta kojom će se ove godine igrati prvenstvo važi za najtestiraniju loptu ikada. "Brazuka" je prošla kroz dvoipogodišnje testiranje, koje je uključilo više od 600 najboljih igrača sveta, kao i 30 timova u ukupno 10 zemalja na tri kontinenta, što je čini ubedljivo najviše testiranom loptom u istoriji Adidasa, i zahvaljujući čemu je pogodna za sve uslove.

Među klubovima koji su bili uključeni u testiranje našli su se AC Milan, Bajern Minhen, Palmeiras i Fluminese. Kada je reč o igračima, u procesu testiranja učestvovale su globalne svetske zvezde Leo Mesi, Iker Kasiljas, Bastijan Švajnštajger i Zinedin Zidan.

Tehnologija ugrađena u gumu i tkani kostur u unutrašnjem delu "brazuke", identična je onoj koja je korišćena za "Tango 12" (UEFA Euro 2012), "Cafusa" (FIFA Kup konfederacija 2013) i popularne oficijalne lopte za UEFA Ligu šampiona. Ipak, nova strukturna inovacija sa jedinstvenom simetrijom šest identičnih panela, od kojih je svaki drugačije površinske teksture, trebalo bi da obezbedi bolje prijanjanje, dodir, stabilnost i aerodinamičnost na terenu.

"Brazuku" testirali najbolji igrači na svetu

Ova lopta krštena je još u septembru 2012. posle javnog glasanja u Brazilu koje je obuhvatilo milion fanova fudbala. Naziv "brazuca" je kolokvijalni lokalni termin koji znači "brazilski", i kojim se opisuje brazilski način života. Boje i trakasti dizajn panela simbolizuju tradicionalne raznobojne narukvice sa željama koje se nose u zemlji, a pored toga odražavaju živost i zabavu koji se povezuju sa fudbalom u Brazilu.

Adisas je sa razvojem fudbalske lopte visokih perfomansi počeo još 1963. godine, kada su se sve ostale lopte bile teške, pa ih je isto tako bilo teško i šutirati. FIFA je već 1970. godine ovlastila Adidas da napravi loptu za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Meksiku iste godine, takozvanu "telstar" loptu.

Istorija Adidas lopti

1970 FIFA Svetski Kup, Meksiko - Kao i sve ostale lopte u ovom periodu i "telstar" lopta bila je izrađena od kože. Napravljena je bila od 32 kožna dela i to ručnim šivenjem (od kojih je 12 crnih imalo oblik pentagona, a 20 belih delova oblik heksagona), što je u to vreme bilo najbliže obliku pravilnog kruga. Revolucionarni dizajn "telstar" lopte upisao se u istoriju fudbala kao prva bela fudbalska lopta koja je dekorisana crnim pentagonima. Svetsko prvenstvo u Meksiku je bilo prvo koje se uživo prenosilo na televiziji, a ideja Adidasa je bila da napravi crno-belu loptu koja će biti jasno vidljiva tokom prenosa.


1974 FIFA Svetsko prvenstvo, Nemačka - Za vreme Svetskog kupa u Nemačkoj Adidas je na terene plasirao dve lopte. "Telstar" lopta je ovog puta bila brendirana crnim, za razliku od prethodne kada je brending bio zlatne boje. Materijali i dizajn su identični onima od kojih je i samo 4 godine ranije izvedena "telstar" lopta.


1978 FIFA Svetsko prvenstvo, Argentina - Dizajn fudbalske lopte 1978. godine doživeo je novu reovluciju, uvođenjem Adidas "tango" lopte na teren. Postavljen je još jedan standard - da 20 panela sa trijadama stvaraju optički doživljaj 12 identičnih krugova. Sve lopte koje su obeležile 5 narednih svetskih kupova bile su dizajnirane na osnovu ovog modela. "Tango" je napredna verzija prethodnih lopti i imala je bolju otpornost u različitim vremenskim uslovima.


1982 FIFA Svetsko prvenstvo, Španija - Osnovni dizajn "tango" lopte iz 1978. veoma malo je promenjen za prvenstvo 1982.godine. Promena je realizovana u tehnološkoj smislu. "Tango Espana" koja je, kao i sve prethodne lopte napravljena od kože, poboljšana je zapečaćenim šavovima koji su je činili vodootpornijom. Ova inovacija je loptu učinila naprednijom jer manje upija vodu i umanjuje povećanje njene težine tokom igre za vreme kiše i snega.

1986 FIFA Svetsko prvenstvo, Meksiko - Fudbalska lopta koja je kreirana za drugo Svetsko prvenstvo u Meksiku bila je prva sintetička lopta koja je dospela na stadione Svetskog prvenstva. Korišćenje sintetičkih materijala povećalo je njenu postojanost i umanjilo upijanje vode. Elegantan i bogato ukrašen dizajn lopte bio je inspirisan drevnom kulturom Acteka.


1990 FIFA Svetsko prvenstvo, Italija - Adidasova "Etrusco Unico" lopta predstavlja sledeći korak razvoja fudbalske lopte sa upotrebom sintetičkih materijala. Napravljena je prva lopta koja sadrži unutrašnji sloj crne poliuretanske pene, što ju je činilo življom na terenu i bržom nego ikada. Ime i izgled lopte proizvod su fascinacije Etrurcima na tlu Italije. Tri etrurske lavlje glave dekorisale su svaku od 20 trijada na ovoj lopti.

1994 FIFA Svetsko prvenstvo, SAD - Adidas je za prvenstvo u SAD kreirao prvu haj-tek loptu koja je imala sloj bele pene polietilena ultra visoke povratne energije. Polietilenski sloj učinio je "questra" loptu mekšom pri šutu i mnogo bržom pri većoj brzini. Lopta je bila inspirisana raketama i američkom fascinacijom putovanja u svemir.


1998 FIFA Svetsko prvenstvo, Francuska - "Tricolore" bila je prva višebojna fudbalska lopta u istoriji fudbala. Boje francuske zastave i petlić, tradicionalni simboli Francuske i nacionalne fudbalske federacije definisali su i ime i izgled lopte ovog prventstva. Pored zanimljivog izgleda, "tricolore" je u sebi sadržala i napredni sloj sintaktičke pene, čvrste matrice punjene gasom, sa mikro balonima koji su pojedinačno zatvarani i veoma izdržljivi. Sintaktička pena je učinila loptu izdržljivijom, sa više povratne energije, što je odgovaralo fudbalerima.


2002 FIFA Svetsko prvenstvo, Japan/Koreja - "Fevernova" je prva lopta na Svetskom prvenstvu koja je prekinula lanac "tango" prototipa lopte, iz 1978. godine. Karakteristične boje i revolucionarni izgled bazirani su na kulturama Azije. "Fevernova" lopta sastojala se od sloja rafinisane sintaktičke pene koja je omogućavala superiorne perfomanse sa tri sloja, pletenom osnovom, što je omogućilo mnogo precizniju i predvidljiviju putanju leta lopte.

2006 FIFA Svetsko prvenstvo, Nemačka - Nova lopta za SP 2006. zvanično je otkrivena tokom finalnog žreba. Adidas "TeamgeistT" lopta se radikalano razlikovala od svojih prethodnica po svojoj 14-delnoj konfiguraciji čime je smanjen broj ranijih trodelnih spojeva za 60 odsto, a dužina ivica panela za 15 odsto, formirajući tako gladak i savršeno kružni spoljni izgled, što je igračima omogućilo značajan napredak u preciznosti i kontroli. "Teamgeist" je dizajnirana u crno beloj varijanti, bojama nacionalnog nemačkog fudbalskog tima, sa istaknutim zlatnim simbolom trofeja SP. Ime "teamgeist" nastalo je od osnovnih karakteristika koju svaki tim mora da poseduje na putu ka trofeju, a to je timski duh.

2010 FIFA Svetsko prvenstvo, Južna Afrika - Revolucionarna "jabulani" lopta sastavljena je od samo osam kožnih delova. Novi dizajn omogućio je savršeno prijanjanje na kopačku ili golmanske rukavice u svim vremenskim uslovima. Zahvaljujući revolucionarnom ''Grip'n'Groove'' profilu lopte i potpuno novom 3D obliku panela, ovaj profil je obezbedio fudbalerima stabilan let lopte i savršen prihvat u svim situacijama na terenu.


"Jabulani" je testirana u do tada najozbiljnijim laboratorijskim uslovima ikada. Testiranja su sprovedena na terenu sa najboljim profesionalnim fudbalerima i timovima. Testovima je potvrđeno da je "Jabulani okruglastija i mnogo stabilnijeg leta u odnosu na sve fudbalske lopte ikada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online