Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.06.2014.
14:29
alo.rs A

Neprestano štuca već dve godine

Denijel Klavin (38) otac je dvoje dece koji zbog štucavice spava odvojeno od supruge, jedva jede i nelagodno mu je da izlazi u javnost.

Da li je za sve kriv alkohol: Denijel tvrdi da je sve počelo nakon jednog pijanstva (Foto: Ilustracija)
 

Denijel Klavin (38) otac je dvoje dece koji zbog štucavice spava odvojeno od supruge, jedva jede i nelagodno mu je da izlazi u javnost.

Očajni Irac štuca već dve godine i za njegovo stanje verovatno nema leka. On je počeo da štuca nakon pijanog noćnog provoda koji će mu, čini se, uništiti život. Već sada spava u prostoriji odvojenoj od supruge, teško mu je da izlazi u javnost i bori se da jede normalno, piše Miror.

Ovom ocu dvoje dece nedavno je dijagnostikovana i multipla skleroza, pa veruje da je štucanje simptom bolesti.

“Štucavica je preuzela moj život. Ne znam hoću je se ikad rešiti“, kaže.

Društvo obolelih od multiple skleroze dosad nije čulo za štucanje kao simptom, međutim bolest na mozak može uticati na mnogo različitih načina.

Sve je počelo nakon jednog pijanstva

Sve je počelo nakon izlaska tokom kojeg je popio, priznaje, malo više od uobičajenog, ali ništa preterano. Ni inače, tvrdi, nije previše pio. Iduće jutro probudio se štucajući.

“Otada sam probao sve, ali ne mogu je zaustaviti“, kaže on. Ima dana kada teško jede, a i onih kada ne ne može disati po 30 sekundi.

“Mogu ležati satima i štucati svakih tri sekunde“, žali se on.

Trenutno viđa neurologa koji mu je propisao kloroprozamin, lek koji se obično koristi za lečenje šizofrenije. Ni on zasad nije zaustavio štucanje, ali se čini da ga je redukovao.

“Štucam po sedam ili osam dana, a onda se iznenada zaustavi i bez štucavice sam pet ili šest dana“, rekao je i dodao da je tako već nekoliko meseci, ali nije siguran da li je zbog leka ili nečeg drugog. Uskoro će početi s uzimanjem lekova za epilepsiju da proveri kako reaguje na njih.

Život im je velika borba

Postoji mogućnost i da mu se u dijafragmu ugradi pejsmejker koji bi prekidao signal iz mozga i tako, nada se Denijel, zaustavio štucanje. Uprkos svom problemu, uspeo je zadržati posao, a u tome mu pomažu tolerantne kolege.

Njegova supruga Susan priznaje da se radi o velikoj borbi. Sada čak i kada ne štuca teško joj je da spava s njim u krevetu jer je već navikla sama.

“Teško se koncentrisati na bilo što kada je on u blizini. I dalje očajnički pokušavamo naći nekoga ko mu može pomoći jer je štucanje narušilo naše živote“, kaže Susan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online