Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 17.02.2014.
04:40
D. Đorđević - Vesti A

Hajka na vuka i pevačicu

Lovačko udruženje Fazan iz Vranja organizovalo je manifestaciju Sabor lovaca Vranjski vuk 2014. na kojoj se okupilo oko 500 lovaca, gostiju iz Srbije: Čoke, Beograda, Smedereva, Jagodine, Rače Kragujevačke, Leskovca, Vučja, Vladičinog Hana, Surdulice, Pirota, Bosilegrada, Bujanovca, Preševa, kao i ljubitelji prirode iz Vranja i okoline. Završna manifestacija odvijala se na planini Goč, u Devotinskim livadama kod Vranja.

Kurjaci i lisice
 


Vremenski uslovi, sipljiva kiša i relativno toplo vreme nisu pogodovali odstrelu vukova, pa su prvo stigle tri odstreljene lisice. Ali, da ne bude po onoj narodnoj "Bez vuka biće lovcima golema muka" pobrinuli su se lovci iz grupe Gurmani i ostali koji su u poslednji čas stigli sa dva odstreljena vuka.

Prema zvaničnim podacima, strelci su bili Saša Tomić iz Suvog Dola kod Vranja i Marjan Stojanović iz Vranja. Prema nezvaničnim, jednog vuka su odstrelili Goran Antonijević Duče i Saša Tomić Ribar na potezu "Uši" kod sela Vrtogoš, a drugi je donet iz zamrzivača. Prema trećim, neproverenim podacima, oba vuka su iz zamrzivača. Ipak, kako reče Dragan Dodić, predsednik LU Fazan iz Vranja:
- Ako su lovci rekli da su ih upucali onda je tako, drugačije ne može biti!

Greh treznih


Reporteri "Vesti" imali su prilike da se uvere da je lovački provod bio najinteresantniji. Centralna figura bila je pevačica Žiži, kako ju je prozvao lovac Kecko iz naselja Tulbe u Vranju, a uz nju i Muja bend iz Vladičinog Hana. Popeli su ih na prikolicu za kamion usred blata. Estradna umetnica sa dugim štiklama i debelom potpeticom spremnom za blato, utegnuta u farmerice, sa kaputom i kapom, ispod koje viri izmučeno estradno lice, pevala je i mahala rukavicom lovcima podsećajujući ih da dotrče sa crvenom hiljadarkom u ruci. Pevala je ona, pevao i Muja, a pevali su i lovci, a oni koje je glas i pesma najviše pogodila pucali su u pravcu obližnje šume.


- Brate, ovo je zabava, ovde se, bre, pije na hektolitre, da li nam je prvo ili poslednje, to sam Bog zna - viče jedan od lovaca.


Piće se ne štedi, rakija se uglavnom pije iz velikih plastičnih čaša, vino i pivo se vadi iz kutija i gajbi.


- Na ovaj sveti lovački dan ko ostane trezan, greota je - završava lovac ukočen u mestu, raširenih nogu, na grudima okićen raznim ordenjem.


Za one koji su više za tradicionalnu vranjsku muziku, pobrinuli su se trubači iz orkestra Musa i Bambalo iz obližnjeg Golemog Sela.

 

Pobednici

Najbolji u gađanju glinenih golubova: ekipno: 1. Ifi kom (Preševo) 2. Gurmani (Vranje) 3. Fazan (Vranje). Pojedinačno: Stanislav Filipović (Preševo) 2. Miloš Aleksić (Vladičin Han) 3. Srđan Filipović (Preševo).
Pobednici nadvlačenje konopca: 1. ekipa Družina iz Golemog Sela, 2. ekipa Zvonko iz Vranja, 3. ekipa Taska iz Vranja;
Bacanje kamena: 1. Simić Nenad-Džomba iz Stanca, 2. Vasić Novica iz Bujanovca, 3. Ilić Srđan iz Vranja;
Skok udalj u lovačkoj opremi: 1. Ilić Nikola iz Vranja, 2. Stojiljković Nikola iz Vlasa, 3. Ilić Srđan iz Vranja;
Spremanje lovačkog gulaša: 1. ekipa Taska iz Vranja, 2. ekipa Gurmani iz Vranja, 3. ekipa Tulbe iz Vranja.

Takmičarski deo je bio najneizvesniji, na granici incidenta, naročito kod navlačenja konopaca, kako reče jedan od organizatora, zbog prevelikog unošenja doping sredstava: bambusa, piva i vina. Kad su, nakon silnog guranja, razdvojene zaraćene strane spremne na tuču s opaskom: "Na mrtvo mesto će te utepam (ubijem)", došlo se nekako do finala. Pobedili su takmičari iz Poljanice, za koje neko s pravom reče: "Sve su to ćumurdžije i drvari, njima nije potreban nikakav doping jer svakodnevno vežbaju po šumama."

Kačket i nož


Što se tiče lovačkog gulaša, i tu je bilo poteškoća oko izbora najboljeg, a kandidata je bilo 10. Nakon određivanja finalista opet su pojedini takmičari počeli da sumnjaju u regularnost. "I ovu li godinu će namestite pobednika?", nastala je gužva pod šatorom. Izbor je na neko vreme bio odložen. Na kraju pobednik je bila ekipa Taska, drugo mesto Gurmani, a treće Tulbe. Prema rečima jednog od vojnika kuvara, ta tri gulaša su bila ubedljivo najbolja, a ko je trebalo da bude prvi to je po ukusu žirija.


- Brate, kako može da pobedi gulaš gde ima i pernate živine, a ne naš koji je od čiste srnetine - jadao se jedan od takmičara.
Od gulaša, bilo je onih vrhunskih gde je bilo isključivo srnetine, potom onih od druge divljači, divlje svinje i zečetine, pa od razne divljaći pomešane sa pernatom živinom...

Pasulj od vojske

Dragan Dodić, predsednik LU "Fazan" iz Vranja, zadovoljan je manifestacijom koja je imala edukativni, takmičarski i zabavni deo.
- U edukativnom delu, u punoj velikoj sali grada Vranja predavači su bili Rodoljub Hadžicenić i Mališa Marković, a tema je bila divlja svinja i vuk. Po završetku hajke, organizovali smo ručak, lovački pasulj, koji je pripremljen u vranjskom Garnizonu. Delili smo i topao čaj. Vojsci smo posebno zahvalni na pružanju pomoći i logostike - kaže Dodić.

- Naravno, bilo je i od običnog svinjskog mesa, pa ako žiri primeti dobro, ako ne ništa - poješćemo ga - smeje se jedan od takmičara koji nije ušao u finale.


Pored stola sa peharom, mlad, utegnut lovac, koji je stajao kao kip, ponavljao je:
- Izvolite lovački kačket i bedž, samo 400 dinara. Posle možete da jedete džabe gra' (pasulj).


Pehare, medalje i zahvalnice podelio je Dragan Šormaz, predsednik LSS, inače poznata društveno-politička ličnost. Svečanost je uveličao svojim dolaskom general-major Milosav Simović, čije je prisustvo izazvalo delirijum oduševljenja, ali i smirilo strasti.


- Gledaj ih sad, sramota ih od generala Simketa, sad će da se prave fini - smeje se jedan od lovaca. Inače, generalu koji je godinama bio na službi u Vranju i pomagao narod i sve manifestacije i koji je postao simbol grada klicalo se: "Generale, tebi hvala, Srbija te bogom dala!"
Sabor se završio veselo, kao pozorišni komad sa pevanjem i pucanjem, uz obaveznu pesmu u šaljivom tonu "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbineeee..."

Ponedeljak 17.02.2014. 11:11
U vranje nema laganje ... vukovi su donešeni pa neka su i iz zamrzivača ... hehehehe
Ponedeljak 17.02.2014. 11:03
došlo doba kad zečevi love vukove.
Ponedeljak 17.02.2014. 10:32
Ovakve gluposti se samo mogu dogoditi u Srbiji. Sramota je što je u njima učestvovao i jedan general. Bruka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online