Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.03.2010.
13:39
Vestionline A

Pilule za kontracepciju povezane sa izborom partnera

Pilule za kontracepciju mogu često da poremete prirodnu sposobnost žene da odabere partnera koji genetski nije sličan njoj, otkrili su istraživači u Velikoj Britaniji.

Remećenje ženine instinktivne naklonosti prema genetski različitom muškrcu kao rezultat može imati teškoće da zatrudni, povećan rizik od spontanog pobačaja i dug period neplodnosti između trudnoća. Doda li se tome i mogućnost da se plodu "pokloni" manje različitih gena samo dalje slabi njihov imonoiloški sistem.

Ljudi partnere biraju preko mirisa njihovog tela, a žene su prirodno "programirane" da ih privuče osoba suprotnog pola sa različitim genetskim "sastavom" od njihovog, čime se održava i čuva genetska različitost.

Male ali od presudnog značaja: Pilule za kontracepciju

Geni u velikom histokompitabilnom kompleksu (MHC), koji pomaže da se u organizmu stvara protein uključen u imunom odgovoru organizma, takođe igra značajnu ulogu u stvaranju mirisa tela kroz interakciju sa bakterijama na koži. Na taj način ovi geni takođe pomažu da se odredi koje nas osobe smatraju atraktivnim.

Ekipa istraživača analizirala je kako pilule za kontracepciju utiču na mirise koji privlače. Od stotinak žena zatraženo je da se izjasne koji ih miris tela šestorice anonimnih muškaraca, odabranih od 97 uzoraka dobrovoljaca, najviše privlači - pre nego što su počele da koriste antibebi pilule.

Večita ženska dilema: Koga odabrati

Krejg Roberts, profesor evolucione psihologije na Univerzitetu Njukasl, u Velikoj Britaniji, obavio je ovaj ogled sa grupom kolega. "Rezultati su pokazali da se naklonost žena, koje su uzimale antibebi pilule, bitno pomerila prema muškarcima koji su genetski slično mirisale kao one - što nije prirodno programirano", izjavio je Roberts časopisu Sajens.

"Ne samo da bi MHC-sličnost parova mogla izazvati probleme u začeću i plodnosti u celini, već bi obavezno dovela do raskida veze onog trenutka kad žena prestane da koristi pilule, što potvrđuje da percepcija mirisa igra značajnu ulogu u održanju uzajamne privlačnosti partnera", naglašava Roberts.

Detaljan izveštaj o razultatiuma istraživanja profesora Robertsa objavljen je u najnovijem izdanju britanskog časopisa Proceedings of the Royal Society of Biological Sciences.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online