Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.02.2014.
14:45
Vestionline A

Rusi zbog sujeverja svraćaju u kafanu i ne izbacuju smeće

Kada ste sa Rusima ponašajte se kao i oni. To ne znači samo da nekontrolisano pijete votku, već i da poštujete njihova verovanja, ili tačnije rečeno praznoverja. Recimo, Rusima ne poklanjajte noževe, satove ili šalove! Šalovi predskazuju suze, noževi neprijatelje, a satovi rastanak.

Ruskinja neće na poklon prihvatiti šal ni kada joj je mnogo hladno
 

Čak ako ste Ruskinji naumili da poklonite skupoceni šal, ona će ga radije kupiti sama, samo da se poštedi suza. Ako nekome poklonite neku od nepoželjnih stvari, nemojte se iznenaditi ako za uzvrat dobijete novčić. Svakako ga uzmite, iako vas može začuditi što vam za skupocenu stvar plaćaju sićom. To služi stvaranju iluzije da je stvar kupljena. Slično praznoverje postoji i u Srbiji kada je upaljač u pitanju. Poklinite li nekome upaljač znači da ćete se posvađati. Zato u zamenu često dobijemo kovanicu.

U Rusiji novac se ne sme uzimati i davati u ruke! Može vam se dogoditi da taksista ili trgovac ne žele uzeti novac koji mu pružate u ruku i insistiraće da ga stavite negde između, recimo na pult uz blagajnu. Veruje se da novac prenosi energiju vlasnika pa i onu negativnu.

Ljubitelji zviždanja, s povodom i bez njega, biće tužni kad saznaju da se u Rusiji to ne radi u kući, čak ni za vreme tuširanja ili nekog majstorisanja. Zviždanje u kući izaziva besparicu, narodno je verovanje.

U Rusiji se nikakva stvar ne dodaje preko praga. Zašto je to tako nije sasvim jasno, ali Ruski mistik i astrolog Vladislav Oblonski objašnjava da je u davna vremena u toj zemlji bilo uobičajeno da se pod pragom čuva prah predaka, pa je to mesto trebalo što manje uznemiravati. Zato se prag uvek preskakao, na njemu se nikada nije sedelo ili nešto preko njega dodavalo.

U Rusiji neki veruju da se ne treba vraćati ako ste krenuli iz kuće, a niste stigli na cilj. Tako mnogi završe u kafani usput, kao međustanici. Ako ste se pak vratili, treba svakako triput preko levog ramena pogledati u ogledalo, inače vas može stići nesreća. Smatra se da životne snage onoga ko se vratio kući bez dostignuća cilja, kopne a na pragu ga hvataju zli duhovi čije delovanje poništava trostruki pogled u ogledalo.

Ako krećete na put, pre toga treba na kratko da sedne. Pred put svi ukućani moraju na trenutak da sednu, zatim ustanu i kažu "zbogom" i tek tada možete mirno da napustite dom. Znalci objašnjavaju da je to zbog praznoverja prema kojem domaći duhovi ne vole da čoveka puste iz kuće u strašni i opasni spoljni svet, a kada on sedne kao da nigde ne ide, to ih prevari.

Noću u Rusiji ne treba izbacivati smeće. Ne zna se odakle potiče ta zabrana, ali je ruski muškarci vole i često je koriste kao izgovor.

Petak 07.02.2014. 15:30
Dobra je ova Ruskinja na slici, za razliku od naših debeloguzih Amerikanki.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online