Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.01.2014.
16:32
Beta A

Kopije Ajfelove kule širom sveta

Zajedničko za Tokio, Las Vegas, Hangdžu i Tegusigalpu su manje-više uspele kopije Ajfelove kule, spomenika koji je verovatno najčešće imitiran.

Ajfelova kula iznikla u polju kukuruza u kineskom gradu Hangdžuu
 

Čak i kompanija koja upravlja originalom - u Parizu, priznaje da je nemoguće zabeležiti sve reprodukcije tornja izgrađene širom sveta. Neki od njih su poznati, kao Tokijski toranj i Ajfelov toranj Hotela i kazina "Pariz" u Las Vegasu. Drugi skromniji, s više kiča iznenade posetioca na najneverovatnijim mestima kao što je glavni grad Bolivije, park uz Crno more ili baza "plavih šlemova" u Libanu.

Ajfelova kula je i u desetinama zabavnih parkova, a kao manje ili više ukusna reklama je u bezbroj restorana, prodavnica ili građevinskih projekata na pet kontinenata.

Zbog one u Hangdžuu nećete otići u Kinu, ali zbog prave hoćete u Pariz
 

Otvorena 1999, Ajfelova kula cije je podnožje čak deo unutrašnjosti hotela i kazina "Pariz" u Las Vegasu, prvobitno je trebalo da bude viša od 324 metara (sa antenom) - koliki je original u Parizu. Ali, zbog blizine aerodroma, arhietekte su morale da je skrate. Tako je kula u Las Vegasu visoka 165 metara, a nalazi se uz reprodukciju Trijumfalne kapije i drugih poznatih pariskih spomenika koji posetiocima dočaravaju "grad svetlosti".

Toranj u Tokiju, izgrađen 1958. i obojen crveno-belo je sa 333 metara jedna od retkih kopija većih od originala, mada je sada privremeno niža jer joj se od zemljotresa 2011. iskrivila antena na vrhu. Ipak, to je jedan od simbola japanske prestonice iako ga je 2012. nadmašio televizijski toranj "Nebesko drvo" koji je skoro dvaput viši.

Iako malo niže od pariskog originala, druge kopije nisu manje grandiozne - u kompleksu građevina u kineskom gradu Hangdžuu kula je visoka 108 metara.

Mnogi gradovi koji su homonimi s Parizom takođe imaju svoj mali Ajfelov toranj, kao što je grad Parizh, u podnožju Urala u Rusiji. U tom gradiću osnovanom 1842. da obeleži rusku pobedu nad Napoleonovom vojskom 30 godina ranije, jedna telefonska kompanija je relej 2005. godine izgradila inspirisana delom Gistava Ajafela.

Od 1889. kada je izgrađena, Ajfelofa kula je javno dobro. To znači da od prodavca kopija pariskog tornja, do megalomanskog investitora nekretnina koji sanja o kopiji u pravoj veličini, preko onih koji prave čokoladice u tom obliku ili kopije u zabavnim parkovima, svi mogu da slobodno reprodukuju taj spomenik - bez traženja dozvole ili ikakvih ograničenja.

Međutim, treba voditi računa jer je naziv "Ajfelova kula" registrovana marka. Ko želi da restoran ili parfem tako nazove, mora da dobije odobrenje francuskog vlasnika autorskih rava, a cena zavisi od značaja projekta. Takođe, sada spektakularno osvetljenje Ajfelove kule koje je projektovao inženjer Pjer Bido i koje je inaugurisano na Novu godinu 1985. deo je intelektualne svojine, pa je reprodukovanje zabranjeno.

Zvaničnici kompanije koja upravlja originalom Ajfelove kule su oduševljeni njegovom popularnošću, a predsednik kompanije Žan-Bernar Bros je rekao da je kopiranje "cena uspeha". "Ajfelova kula je imitirana, kopirana, reprodukovana, ali original nikad nije dostignut. Replike daju posetiocima želju da dođu da vide original jer naša kula ima nešto što ni jedan drugi ne može da ima - nalazi se u Parizu", rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online