Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 19.01.2014.
14:38
huffingtonpost.com, telegraf.rs, A

Evo zašto je Evropa bolja od Amerike

Stanovnici Evrope vole da istaknu da su prefinjeniji, kulturniji, obrazovaniji od Amerikanaca. Međutim, kad se taj zaključak daje iz perspektive SAD onda je još interesantnije saznati zašto i oni tako misle.

Foto: Ilustracija

''Hafington Post'' napravio je spisak razloga zašto su Evropljani bolji od Amerikanaca. Pogledajte šta je to što su oni naveli na svojoj listi.

1. Zdravstveni sistem

Sasvim je logično da je ovo prva stavka, budući da se radi o trenutno gorućem pitanju u SAD. Sve je veći broj dece i ljudi koji su gojazni, a pritom takav stav prati činjenica da je veliki broj populacije sa lošim zdravstvenim stanjem. Zato američki Kongres pokušava da svoj sistem promeni i da se u tom poduhvatu ugleda na države Evrope poput Španije, Švajcarske i Švedske.

2. Sirevi

U Evropi proizvode sireve poput parmezana, gorgozele, fete… Za to vreme Amerikanci imaju žutu nedefinisanu masu koja predstavlja njihov brend.

3. Javni prevoz

Svi veći gradovi u evropskim državama imaju brz metro koji za nekoliko minuta mogu da vas prevezu na drugi kraj grada, dok SAD ima spor gradski saobraćaj na koji ponekad čekaju i do tri sata. Primera radi od Los Anđelesa do San Franciska ima oko 620 kilometara, za ovaj put potrebno vam je oko 12 sati prevozom.

4. Životni vek

Prosečna životna doba u Švajcarskoj i San Marinu je 83. godine dok stanovnici zapadne hemisfere žive u proseku oko 77. godina.

5. Odmor

Na vrhu liste prvih sedam destinacija za odmor zauzimaju Evropske države. Tu spadaju Grčka, Španija, Italija, Turska… Evropljani prednjače i sa brojem neradnih dana, pa tako stanovnici Austrije imaju 35 dana odmora, dok u SAD zakonom nisu propisan godišnji odmor i praznici.

6. Fudbal

Evropske države osvojile su 10 od 19 Svetskih prvenstva, predvođeni Italijom, Nemačkom i Španijom. S druge strane Amerikanci se nisu kvalifikovali za Svetsko prvenstvo punih 40 godina nakon 1950, dok su najbolji plasman imali davne 1930.

7. Mere

Evropljani upotrebljavaju metrički sistem, ako znate da množite sa 10 znakova to je odlično. U SAD koriste takozvane engleske mere ili standardni sistem. Mnogima predstavlja problem pretvaranje engleskih mera u metrički sistem, što ponekad dovodi i do grešaka.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.01.2014. 15:21
И једни и други су измет човечанства,ако мене питате.
Nedelja 19.01.2014. 15:47
Појам културног стваралаштва у свету представљају управо народи Европе.Ми Срби свакако заузимамо запажено место.Оно што не ваља дошло је из Америке:биљне болести,модификовани вируси грипа,антикултура,глобални тероризам...
Nedelja 19.01.2014. 15:24
Ja bih toj listi dodao i nekoliko (nevaznih) detalja. Na primer, u Evropi vas nece osuditi na smrtnu kaznu jer je svuda ukinuta. Cak i da Vas osude, nece izvrsavanje kazne trajati 25 minuta mucenja. I za mene veoma vazna cinjenica: Mi Evropljani mozemo da skoknemo na krace ili duze vreme u Ameriku i imamo gde da se vratimo. Oni to ne mogu. Oni su vec tamo i nemaju gde da se vrate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online