Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.01.2014.
12:14
dnevno.rs A

Titanik, ustvari, nije potonuo?

Pisac Robin Gardiner (64) opisao je u svojoj knjizi teoriju zavere o Titaniku u kojoj ističe da je prikupio dokumente i fotografije koji dokazuju da su Titanik i njegov sestrinski brod Olimpik zamenjeni. On tvrdi kako na dnu Atlantika ne leži Titanik.

Najveći brod na svetu pre 100 godina je bio Titanik, a mnogi su govorili da ne može da potone. Ipak, 15. aprila 1912. godine dokazalo se suprotno - Titanik je udario u santu leda i potonuo, a život je izgubilo 1.517 ljudi. Gardiner tvrdi da je prikupio dokumente i fotografije koje dokazuju njegovu tvrdnju i ističe da se sve poklapa i prema izjavama preživelih putnika sa Titanika.

Da li je ovo stvarno Titanik, ili sestrinski brod Olimpik?


''Preživeli su opisali kuda su šetali palubom, ali na tom mestu, prema nacrtu broda, su trebalo da budu kabine. To je zato što se sve to nije dešavalo na Titaniku'', rekao je Gardiner.

Pisac tvrdi da su detalji broda otkrili da su putnici plovili na na Olimpiku, a ne Titaniku. Motiv zamene leži u ekonomskim problemima. Investitor J. P. Morgan, čelnik kompanije “Vajt Star Lajn” navodno je bio “do grla” u problemima zbog novca. Na njega je vršen pritisak da kompanija finansira popravku Olimpika, koji je bio oštećen u sudaru sa drugim brodom.

Troškove obnove oštećenog Olimpika osiguravajuće kompanije nisu htele da pokriju. Morgan je, prema saznanjima Gardinera, kako bi se spasio od krize i započne novi život, hteo da preveze u SAD i poluge vredne oko osam miliona funti.

Kako bi firma “Vajt Star” dobila novac od osiguranja, Olimpik je trebalo da isplovi umesto Titanika i u jednom trenutku da potone. Brodova za spašavanje je trebalo da budr dovoljno da se spasu svi putnici i članovi posade. Isplanirano je i da u blizini budu drugi brodovi, koji bi im priskočili u pomoć. Ipak, plan se izjalovio…


''Mnogi putnici Titanika su opisali i kako su u trenutku dok je brod udario u ledenjak osetili podrhtavanje. Da je brod te veličine udario brzinom od 22 čvora u ledenjak, sve bi se treslo i svi koji su bili na brodu bi sigurno pali, jer je silina udarca trebalo da bude mnogo jača'', kaže oksfordski pisac.

Kompanija koja je vlasnik broda planirala je manji sudar i evakuaciju putnika pomoću čamaca za spašavanje i brodova koji su bili u blizini, ali plan nisu uspeli da ostvare.

Titanik do kraja svoje “karijere” plovio kao Olimpik da se ne bi otkrila prevara, tvrdi pisac.

Ako se zapitate kako je moguće da se pomešaju dva broda, pisac odgovara da su Olimpik i Titanika sestrinski brodovi i da su razlike među njima bile veoma male.

Celu priču koja će ”zauvek promeniti istoriju”, Gardner će predstaviti u dokumentarcu na kom radi.

Utorak 14.01.2014. 12:38
proseravanje,kako bi zaradio pare. ma titanik oteli vanzemaljci.
Utorak 14.01.2014. 16:24
Ma čista prevara....nije bio ni Titanik ni Olimpik već Britanik..... Mada je dokazano da je na Titaniku bilo manje spasilačkih čamaca u momentu nesreće nego što su propisi nalagali za toliki brod. Na brodu je bilo i tada 4 najbogatija čovjeka na planeti, čini mi se da su svi poginuli....Jedan od njih je bio i glavni oponent Američkoj banci federalnih rezervi.....Čelični elementi su spojeni sa sasvim drugim tipom šarafa nego što su inžinjeri propisali....I ima toga isuviše da čovjek pomisli na teorije zavjere i tajnu koja traje do dan danas iako je prošlo 100godina......od prvog i na žalost poslednjeg putovanja broda za kojeg se odlučno tvrdilo da je nepotopiv !!!
Utorak 14.01.2014. 14:21
pa nije lopov onaj koji krade vec onog kog otkriju ... mogu da veslaju narod napred nazad gore dole ... jer je narod u globalu i tup i glup, narocito kada je debela lova ...u ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online